Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu?

Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu?
Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu?

Aile içi iletişimde sorun yaşıyor ve çocuğunuzun sizi dinlemediğini düşünüyorsanız eğer bu durumu kontrol almak yine sizlerin elinde olacaktır. Emir vermek, yüksek sesle konuşmak ya da baskı yapmak ne yazık ki sizi dinlemeleri için yapabileceğiniz şeyler değildir. Tam aksine sakin bir şekilde örnek olmayı denemeniz gerekiyor ve en etkili yöntemlerden bir tanesi de bu olacaktır. Dilerseniz diğer detaylara da alt başlıklar halinde göz atalım ve neler yapmanız gerektiğini hep birlikte inceleyelim.

Yüksek Sesle Konuşmak Çözüm Değil!

Ebeveynlerin büyük ir kısmı, sesini yükselterek hakimiyet kurabileceğini ve söz dinletebileceğini düşünüyor ancak az önce de bahsettiğimiz gibi en etkisiz yöntemlerden biri budur ve ne yazık ki çocuklarınız sizi dinlemek yerine söylediklerinizin tam tersini yapmayı tercih edecektir. Bu durum bir süre sonra inatlaşmaya gidiyor ve aile içi iletişim daha sorunlu bir hal alıyor.

Emir Vermekten Vazgeçin!

Çocuğunuzun da bir birey olduğunu unutmayın! Komut verir gibi emirler yağdırmak onu üzecek ve saygı duymadığınızı hissetmesini sağlayacaktır. Yaptırmak istediklerinizi kibar bir dille anlatmayı tercih edin ve ses tonunuzu her daim düşük bir seviyede tutun. Bir süre sonra sizi üzmemek adına elinden geleni yapacak ve sözünüzü dinlemeye başlayacaktır.

İletişim Kurmaktan Çekinmeyin!

Bir büyük gibi onu karşınıza alın ve sıkıntılarınızı anlatın. Ondan ne istediğinizi neler yapması gerektiğini sözlü olarak ifade edin ve iletişim kurmaktan kaçmayın. Kısa süreli de olsa onu sıkmayacağını düşündüğünüz konularda konuşun ve dinleyin. İletişim kurma isteğinize muhakkak yanıt verecektir ancak bu süreçte biraz olsun sabırlı davranmanız gerektiğini düşünüyoruz.

Birbirinizi Suçlamayın!

Çocuklar söz dinlemediği zamanlarda anne baba son çare olarak birbirini suçlamaya başlıyor. Bu çocuğu sen şımarttın klişesinden kurtulmanız gerekiyor. Ne yapıyorsanız birlikte yapıyorsunuz ve bunu değiştirmek de yine birlikte hareket etmekten geçiyor. Çocuğunuzun sorunlarını birlikte dinleyin ve onunla çok daha fazla vakit geçirin. Suçlamak herhangi bir sonuç elde etmenize yardımcı olmayacak ve tam aksine aranızdaki ilişkiye daha da kötüye götürecektir.

En Büyük Rehber Sizlersiniz

Çocuklar, küçük yaşta kendilerine bir rol model belirler ve bu da genellikle anne ve babalarıdır. Sesinizi yükselterek konuşur ya da sürekli olarak emir verirseniz, ilerleyen dönemlerde çocuğunuzun da size benzemeye başladığını göreceksiniz. İletişime açık ebeveynler olduğunuz takdirde ve bunu çocuğunuza gösterdiğiniz takdirde sizi örnek olacak ve yine sizler gibi davranacaktır.

Dinlerken Göz Teması Kurmaya Özen Gösterin

Bir şeyler anlatırken ya da çocuğunuzu dinlerken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi de budur. Dikkatinizi ona verdiğinizi ve odak noktanız o olduğunu göstermeniz gerekiyor. Onu dinlerken mutlaka göz hizasında olun ve yüzüne bakmayı da unutmayın. Sözünün bitmesini bekleyin ve anlattıklarını uzun uzun dinleyin. Bu detay, ona kıymet verdiğinizi gösterecek ve emin olun bir süre sonra sizi daha dikkatli bir şekilde dinleyecektir.

Sözünü bitirdikten sonra yorum yapmaya çalışın ve kendi düşüncelerinizi de onunla paylaşın. Bu detaylar sayesinde çocuğunuz ile olan iletişiminiz daha güçlü ve kıymetli bir hal alacaktır. Sabırlı davrandığınız takdirde çocuğunuzun kayıtsız kalmadığını ve bu hassasiyetinize olumlu yanıt verdiğini net bir şekilde fark etmiş olacaksınız. Artık ses tonunuzu arttırmanıza ya da emir vermenize gerek kalmayacak ve rica ettiğinizde sizi dinleyecektir. Onu bir birey olarak gördüğünüz takdirde tüm sorunların üstesinden gelebilirsiniz ve çocukların sizden beklediği de tam olarak budur.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER