Çocuğunuz Liseye Hazır mı?

Çocuğunuz Liseye Hazır mı?
Çocuğunuz Liseye Hazır mı?

Uzmanlara göre lise eğitimi, yeni bir sürecin başladığı ve öğrencinin gerçek manada birey olmaya adım attığı dönemlerden bir tanesidir. İletişim kurma becerisinin daha güçlü hissedileceği ve akran zorbalığının hissedilir bir seviyeye ulaşacağı bu dönemde çocuklarınızın daha dikkatli olması gerekiyor ve tabii ki ebeveynlere de büyük sorumluluklar düşüyor. Peki çocuğunuz liseye hazır mı ya da sizler bu konuda hazırlıklarınızı yaptınız mı?

Ergenlik dönemi ile tanışmaya hazır olun. Yalnızca okulda değil, aynı evin içerisinde de sorunlar yaşayabilirsiniz ve bu sorunlara karşı nasıl davranacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Dilerseniz bu hazırlık sürecine detaylarıyla birlikte göz atalım.

Genel Kaygı

Yeni insanlar ile tanışmak, yeni öğretmenler ile ders işlemek, yeni bir ortam ve daha farklı dersler Genel kaygının hakim olduğu öğrenciler, başarı konusunda da zorlanabiliyor ve liseye hazırlık sürecinde bu kaygının büyük bir sıkıntı yarattığını da hatırlatmak gerekiyor. Çocuğunuz artık gerçek bir birey ve kocaman insan olduğunu da söyleyebiliriz. Elbette onunla birlikte okula gidemezsiniz ya da okul çıkışında onu almak da özgüvenini zedeleyebilir. Fakat genel kaygı durumu söz konusu ise en azından ilk haftalarda ona eşlik etmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede okuluna ve arkadaşlarına alışmasını daha kolay hale getirebilir ve kendini güvende hissetmesine de yardımcı olabilirsiniz.

Sinirlilik Hali

Genel kaygı, liseye başlangıç döneminde ya da hazırlık sürecinde sinirlilik ve stres durumunu da karşımıza çıkartacaktır. Bu tür durumlarda ergenliğin de verdiği güç ile birlikte çocuklarınızı tanıyamıyor olacaksınız. Endişe etmenize gerek yok çünkü bu geçici bir süreç ve okula alıştıktan kısa bir süre sonra onu yeniden tanıyor hale geleceksiniz. Bu dönemde dilerseniz psikolojik yardım alabilir ya da rahatlatıcı etkinlikler ile birlikte zihnini boşaltmasını sağlayabilirsiniz.

Okuldan Kaçma İsteği

Takibi yapılmayan öğrencilerin en çok tercih ettiği durumlardan bir tanesidir. Ebeveyn ve eğitimci baskısı olmadığı takdirde lise öğrencileri, kaçışı en kolay yol olarak seçiyor ve kendilerine yakın bir arkadaş buldukları takdirde bu eylem daha kolay bir hal alıyor. Az önce de ifade ettiğimiz gibi bu süreçte onun en büyük destekçisi sizler olacaksınız. Arkadaş grubunu seçmesine yardımcı olamazsınız ancak kötü niyetli olduğunu düşündüğünüz arkadaşları varsa en azından onlardan uzaklaşması için konuşabilir ve denetime tabi tutabilirsiniz.

Okul Hakkında Sohbetler

Aile içi iletim her dönemde ve her süreçte önem arz ediyor. Liseye hazırlık sürecinde de iletişim konusunda daha dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz. Dilerseniz okulu birlikte gezebilir, inceleyebilir ve yeni eğitim alanı hakkında sohbetler edebilirsiniz. Lise yıllarında yaşadığınız keyifli deneyimleri ve arkadaşlık ortamınızı anlatabilir ve bu hazırlık sürecini çocuklarınız için de daha eğlenceli ve dikkat çekici hale getirebilirsiniz.

Yeni bir eğitim dönemi ve yeni bir eğitim alanı ile tanışacak olan çocuklarınız için zor bir süreç olabilir. İçine kapanık çocuklar bunu daha zor atlatıyor ve akran zorbalığına maruz kaldıkları takdirde okuldan her geçen gün biraz daha uzaklaşıyorlar. Eğitimciler ile birlikte ebeveynlere de büyük sorumluluklar yükleniyor. Bu sorumlulukları yerine getirmek tabii ki sizlerin elinde ve eminiz ki elinizden gelenin çok daha fazlasını yapacaksınız.

İlk haftalar büyük önem arz ediyor ve çocuğunuzla konuşarak herhangi bir sorun olup olmadığını ya da okuldan memnun olup olmadığını da öğrenmenizi rica ediyoruz. Arkadaşları ile ilişkilerini kontrol edebilir ve okula adapte olma sürecinde onun yanında yer alabilirsiniz.

Yazar:Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER