Bu nasıl bir yerleştirme sistemi?

Bu nasıl bir yerleştirme sistemi?

Bu nasıl bir yerleştirme sistemi?’ LGS sonuçları açıklandıktan sonra işte en çok duyduğumuz cümle bu oldu.

Sonuçlardan ne öğrenciler ne de veliler mutlu. Bugün tıpkı zor soruları yüzünden gözyaşı döktüren LGS’de olduğu gibi yine birçok evde gözyaşı, üzüntü ve hayal kırıklığı yaşanıyor.

LGS yerleştirme sonuçlarını gören öğrenci ve veliler şaşkınlık içinde. Özellikle de yerel yerleştirmede yüksek not ortalamalarına rağmen nasıl açıkta kaldıklarını ve “hiçbir yere yerleşemediniz” mesajını aldıklarını anlamaya çalışıyor.

Not ortalaması 97.5 olan öğrencilerin bile açıkta kaldığı bir sistemde veliler de haklı olarak nasıl oluyor da herhangi bir okula yerleşemediklerini merak ediyor.

Yine merak edilen bir başka nokta da hangi okulun hangi puandan ve yüzdelik dilimden öğrenci aldığı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS ile öğrenci alan okulların puanlarını da yerel yerleştirmede boş kalan okulların listesini de bir an önce yayımlamalı.

VELİLERİN TERCİHLERİ BELLİ

Yerleştirme sonuçları velilerin hangi okul türlerini tercih ettiğini de gösteriyor. Sınavla öğrenci alan liselerde boş kalan 197 kontenjan içinde Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri yok. Boş kontenjanın 132’si meslek, 65’i imam hatip liselerinde.

Yerel yerleştirmede de durum farklı değil. Yine boş kalan kontenjanın sadece 21 bin 70’nin Anadolu liselerinde. Anadolu imam hatip liselerinde boş kontenjan 107 bin 288, meslek liselerinde ise 214 bin 34.

Bu da velilerin tercihlerinin meslek ve imam hatip liseleri olmadığını gösteriyor. Bu iki lise türünün de yaklaşık yüzde 50’si boş kalmış durumda. Bu iki okul türünü tercih etmedikleri takdirde öğrenciler ya açık lisede kalacak ya da özel okula gitmek zorunda olacak.

LGS sistemi de en başından bu yana söylediğimiz gibi özel okulları teşvik eden bir sistem olacak.

Pervin Kaplan