Bilfen: Son yılların en zor SBS'si yapıldı.

Bilfen: Son yılların en zor SBS'si yapıldı.
SON YILLARIN EN ZOR SBSsi!

2012-2013 öğretim yılında SBS sınavında, Matematik sorularının eleyici olduğu belirtilirken Türkçe ve Matematik sorularının öğrencileri çok zorladığı gözlendi. Sosyal Bilgiler testinde 1 sorunun tartışmalı olduğu belirlenirken Fen ve Teknoloji testinde ise 1 soruda anlam kapalılığı olduğu anlaşıldı. İngilizce sorularında ise özel okul öğrencilerinin avantajlı olacağı tahmin ediliyor.

MATEMATİK
Sınavın belirleyicisi Matematik!
Bilfen Okulları Matematik Bölüm Başkanı –Ali Keskin
Genel anlamda Matematik soruları çeldiricisi yüksek ve seçici sorulardan oluşuyor. Sorular müfredata uygun ve geometri soruları bu yıl geçen yıllara göre daha ağırlıklı görünüyor. A kitapçığında 8, 15, 20., soru, B kitapçığında 9, 17 ve 20. sorular çeldiriciliği çok yüksek, muhakemesi zor olan sorular. Matematik soruları genel olarak zor. Sınavın belirleyicisi Matematik!
_____________________________________________________________________________

TÜRKÇE
Kitap okumayan için zor!
Bilfen Okulları Türkçe Bölüm Başkanı –Sündüs Demirdağ
Müfredata uygun bir şekilde hazırlanmış. 23 sorunun 4ü dilbilgisi, 19u anlam bilgisi sorularından oluşuyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da soruların büyük bir kısmını paragraf soruları oluşturuyor. Önceki yıllardan farklı olarak ilk defa dilbilgisi soruları bir metne bağlı olarak sorulmuş ayrıca anlatım bozukluğu sorusu da daha önceki yıllardan farklı bir yapıdadır. Paragraf soruları öğrencilerin yorum kabiliyetini ortaya koyacak, ayırt edici nitelikte sorulardır. Soruların içinde özellikle A kitapçığı 15, B kitapçığı 14. sorunun, soru kökünün çok net olmadığını görüyoruz. Bu noktada bu soru eleyici olacaktır.
Ayrıca paragraf sorularının oldukça uzun ve çok dikkatli okunması gereken bir yapıda olduğunu gördük. Sonuç olarak yine okuyan ve okuduğunu yorumlayabilen öğrencilerin başarılı olabileceği zor bir sınav diyebiliriz.
_________________________________________________________________________

FEN ve TEKONOLOJİ
Bilginin yanında yorum yapma yeteneği de ölçüldü
Bilfen Okulları Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı – Yasemin Dündar
Sorular tamamen 8. sınıf müfredatına uygun hazırlanmış. Sorulardaki konu dağılımı, Fen ve Teknoloji ünitelerine eşit olarak dağılmış, deneysel ve öğrencilerin analiz etme ve yorum yeteneklerini ön plana çıkaran sorulardan oluşuyor. Seçici, eleyici ve dikkate dayalı sorular bulunuyor. Bazı Fen ve Teknoloji soruları ve cevap şıklarındaki noktalama işaretlerinin eksikliği, çocukların anlam karmaşası yaşamasına sebep olabilir. Örneğin A kitapçığındaki 12.sorunun C şıkkındaki yargının virgül ya da özne eksikliği anlam kapalılığına sebep oluyor.

SOSYAL BİLGİLER
Tartışmalı soru var!
Bilfen Okulları Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı –Havva Güneş
2012-13 SBS sosyal bilgiler testi müfredata ve kazanımlara uygun sorulardan hazırlanmış. Tüm ünitelerden soru yer alıyor. Daha önceki senelere oranla 7. Ünite olan Atatürkten sonraki Türkiye: İkinci Dünya Savaşı ve Sonrası ünitesinden bu sene ilk defa 3 tane soru yer alıyor. Hazırlanmış olan sorular yoğunlukla öğrencinin kavram bilgisini ölçen yapıdadır.
A kitapçığında 2., B kitapçığında 3. Soruda parçada anlatılan bilgilerden öncüllerdeki üç duruma da ulaşılıyorken, soru yönergesinde yalnızca 1.yargıya ulaşılması karışıklık yaratmıştır.
SORU:
Kurtuluş Savaşı sırasında, Büyük Millet Meclisine karşı çıkan isyanları bastırmak için Mecliste Hıyanet-i Vataniye Kanunu kabul edildi. Bu Kanunun uygulanması için kurulan İstiklal Mahkemelerinin üyeleri, milletvekillerinden oluşmaktaydı.
Parçaya göre, İstiklal Mahkemelerinde milletvekillerinin görev alması, ilk TBMMnin;
I-Yargı
II-Yasama
III-Yürütme
Güçlerinden hangilerini kullandığını gösterir?
Yalnız I B) Yalnız III C)II ve III D) I, II ve III
İNGİLİZCE
Özel okullar yine bir adım önde!
Bilfen Okulları İngilizce Bölüm Başkanı – Çınla Sezgin
Diyalog ağırlıklı, dilbilgisi ve kelime bilgisi tamamen diyaloglarla ve paragrafla ölçmeye çalışılmış. Seçeneklerin çeldiricileri zayıf ancak yeterli seviyede. Tamamen 8.sınıf müfredatını kapsayan konuları içeriyor. Soruların yönergeleri açık ve anlaşılabilir düzeyde sorulmuş. Olumsuz sorularda (değildir) altı çizilmiş, ayrıca iki adet detablo sorusu sorulmuş.

ALMANCA
Gramer ağırlıklı sorular
Bilfen Okulları Almanca Bölüm Başkanı - Nazan Emil
Almanca soruları gramer ağırlıklı. Geçen yılki SBS sorularında olduğu gibi iki adet paragraf sorusu bulunuyor. Paragraf soruları kitap konularının içinden seçilmiş. Gramer ve paragraf soruları müfredata uygun . Sınavda yüksek çeldiricisi olan 1 soru bulunuyor. A kitapçığndaki 15.soru. Sınav sınıf seviyesine uygun ağırlıkta hazırlanmıştır.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER