Başarılı Sosyal ve Duygusal Öğrenmenin 5 Anahtarı

Başarılı Sosyal ve Duygusal Öğrenmenin 5 Anahtarı
Başarılı Sosyal ve Duygusal Öğrenmenin 5 Anahtarı

Sosyal duygusal öğrenmenin geliştirilmesi ve çocuğa aktarılması ile birlikte daha mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştirmek emin olun mümkün. 5 temel anahtardan bahsedeceğiz ve taşlar yerine oturacaktır diye düşünüyoruz. Dilerseniz vakit kaybetmeden başlayalım

Öz Farkındalık

Çocukların kendilerini en iyi şekilde tanımalarına fırsat yaratmanız gerekiyor. Ortaya koydukları davranışları irdelemelerine izin verin ve bu sayede ilgili davranışın doğru ya da yanlış olduğunu daha kısa süre içerisinde tespit edecek ve hatalarını fark etmesini de bilecektir.

Bu davranışların, alınan kararlı nasıl ve ne yönde etkilediğini de yine bu farkındalık ile birlikte tespit etmek mümkün. Kendilerini tanımaları için fırsat yaratabilir ve hatta uygun ortam için de onlara en iyi şekilde yardımcı olabilirsiniz. En önemli unsurlardan bir tanesi budur ve dikkat etmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Öz Düzenleme

Hedefe yönelik davranış sergilemek, çoğu zaman en doğru olandır Bulunduğu ortamda nasıl hareket etmesi gerektiğini ve davranışlarının nasıl karşılık bulduğunu sorgulamasına izin verin. Yine aynı şekilde hatalarını tespit etmesi ve doğruluk durumunu kavraması da bu sayede mümkün hale geliyor.

Bu süreçte hata yaparak öğrenecek ve hatalarını tecrübe olarak geri kazanacaktır. Azarlamak ya da hatalarını yüzüne vurmak yerine yol gösterici olmanız gerekiyor ve bu süreçte en büyük yardımcıları da yine sizler olacaksınız.

Sosyal Farkındalık

Empati becerisini geliştirmek ve sosyal ilişkilerini güçlendirmek adına en önemli unsurlardan bir tanesidir. Sosyal ortamlarda nasıl hareket etmesi gerektiğini ve ne tür ilişkiler kurması gerektiğini bu süreçte en iyi şekilde öğreniyor ve kendini en iyi şekilde geliştiriyor.

İlişkiler

Sağlıklı ilişkiler kurması önemlidir ancak bu ilişkileri kurarken nasıl sohbet etmesi gerektiğini de öğretmek zorundasınız. Aynı şekilde sahip olduğu güçlü ilişkiler nasıl koruyacağı konusunda da ona yardımcı olmanız gerekiyor. Topluluk ile hareket etmek, bir birey için en önemli hususlardan biri ve küçük yaşlarda verilecek eğitim ile birlikte onu topluma kazandırabilirsiniz.

Karar Verme Yetisi

Doğru kararı vermek ve uygulamak her zaman için mümkün olmayabilir ancak sizlerin yardımı ile bunu mümkün kılacağını düşünüyoruz. Verdiği kararları sorgulamasını ve üzerine düşünmesini sağlayın. Bu sayede uzun vadede doğruyu mutlaka bulacak ve daha sağlıklı ilerleme şansı elde edecektir.

Bu 5 detay büyük önem taşıyor ve öğrencinin gelişimi adına da özellikle dikkat etmenizde fayda var. Bunların yanı sıra ebeveynlerin de sorumluluk alması gerekiyor ve dilerseniz onların da neler yapabileceğine hep birlikte göz atalım.

  • Bol bol kitap okuyun ve kendini geliştirmesi için ona da kitaplar önerin. Birlikte okuma şansınız varsa eğer bunu mutlaka yapın.
  • Sorgulaması için fırsatlar tanıyın ve sorduğu sorular anlamsız bile olsa sıkılmayın, sabırlı davranın. Tüm sorularına doğru yanıtlar vermeye çalışın ve onunla konuşun. İletişim kurduğunuz takdirde merak duygusuna her daim yanıt alacak ve kendini geliştirmek için yeni fırsatlar bulacaktır.
  • Sosyal ortamlarda bulunmasını sağlayın. Arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmesi için onu kalabalığa sokabilirsiniz. Tek başına kalmak istediği zamanlar olacaktır ya da ilk etapta çekingen davranacaktır. Arkadaşlarını sevmeye başladığında bu durum ortadan kalkacak ve ilişki kurmakta sorun yaşamayacaktır.

Sosyal ve duygusal öğrenmenin eğitim süreci boyunca ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu süreci doğru ve sağlıklı bir şekilde yönettiğiniz takdirde sizler de uzun vadede sonuç elde edeceksiniz.

Sorubak.Com