AOBP nin uygulanması puanı değil, sıralamayı etkileyecek

AOBP nin uygulanması puanı değil, sıralamayı etkileyecek

Üniversite yerleştirme puanlarının açıklanmasına sayılı günler kala Danıştaydan YÖKü zora sokacak bir karar çıktı. Bireysel Orta Öğretim Başarı Puanına göre hesaplama sistemini uygulama kararı alan YÖKe rağmen Danıştay, ‘Bu yıl eski sistemin uygulanması zorunlu dedi. Yani bu yıl, puanlar hesaplanırken, Ortaöğretim Başarı Puanı yerine Ağırlıklı Ortaöğretim Puanı esas alınacak. Danıştayın bu kararından sonra, ÖSYMnin tüm hesapları alt üst olmuş oldu. Yapılan bu değişiklik ile kılavuzların yeniden hazırlanması gerekecek. Adayların puanları ise tekrar hesaplanacak. Ama bu değişim; puanı değil, sıralamayı etkileyecek. Uzmanlar, bu durumun tercih sürecini etkilemeyeceğini belirterek, Pazartesi de olsa sonuçların açıklanmasını bekliyoruz dedi.

Peki, AOBPnin uygulanması kimlere avantaj sağlayacak, puanlarda ne kadarlık bir oynama olacak?

Sizin için uzmanlara sorduk. İşte, tüm merak ettikleriniz.

Burak Kılanç

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Ar-Ge Merkezi Yöneticisi:

AOBP ve OBPden kaynaklanan değişimden dolayı puanlarda bir farklılaşma olmayacak. Bu değişim sadece adaylar arasındaki sıralamayı değiştirecek. Puanların farklılaşmasının tek sebebi bu yıl sadece 0.12lik kat sayının uygulanmasından kaynaklanacak. Şöyle düşünün; topluk ayakkabı giydiğinizde boyunuz uzar ama gerçek boyunuz değişmez. AOBPnin uygulanması da buna benziyor. Ayrıca sonuçların açıklanmasında bir gecikme yaşanacağını düşünmüyorum. Bu değişim iki, üç saatte yapılabilecek bir iş.

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü):

Puanlar elbette AOBP olunca, genel olarak bütün adayların puanı, 3-5 puan da olsa yükselir. Başarılı liselerin öğrencilerine daha yüksek gelecek elbette. En fazla 8-10 puan fark eden olacaktır. Ama bu önemli değil, çünkü bu sınavın mantığı sıralama yapması. Bu bir sıralama sınavıdır. Herkesin başarı sırasına bakması gerekiyor. Başarı sırasında da bazı değişiklikler olacak doğal olarak. Az da olsa etkilenecektir diye düşünüyorum. Bu nedenle adayların asıl sıralamamlarına bakması gerekiyor. ÖSYMnin yapacağı hesaplama işlemi de aslında çok uzun sürmez, bir günlük iştir bence onlar için. Altyapıları buna müsait. Çok gecikmemesi lazım. Çünkü, tercih dönemi pazartesi başlıyor, pazartesi de olsa açıklamaları lazım. Takvimle oynamamaları gerekiyor. Eğer takvimle oynarlarsa bu bütün süreci etkiler.

Mehtap Kaya (Özel Amerikan Robert Lisesi Yurtiçi Üniversite Danışmanı):

Tekrar ağırlıklandırmaya dönünce aslında geçen seneden çok da farklı bir şey olmayacak. YGS ortalaması yüksek olan okulların öğrencilerini olumlu yönde etkileyecek. Diğer liselerin öğrencilerini olumlu etkilemez. Tabii ki öğrencinin hem diploma notu, hem de bulunduğu okulunun YGS ortalaması düşükse AOBP hesaplaması, o öğrencileri olumlu yönde etkilemeyecek. Çok yüksek ihtimalle, ÖSYM hesaplamaları pazartesiye kadar yetiştirecek diye düşünüyorum. Çünkü ÖSYMde işler genelde takvimi çok değiştirmeden devam ediyor. Tercih süreci yine 23 Temmuz-3 Ağustos arasında devam eder, ama LYS sonuçlarının açıklanması hafta sonunu bulabilir. Ama bekleme sürecinin uzaması, bu belirsizlik hem velileri, hem de öğrencileri çok fazla geriyor.

Gönül KOCA - Şebnem ARAT

Hürriyet