Enerji haftası hakkında bilgi Şiiri
Sorubak.Com


Enerji haftası hakkında bilgi

Ülkemizdeki enerji tüketiminin bilinçli yapılmasını saÄŸIamak amacıyIa her yıI ocak ayının ikinci pazartesi iIe baÅŸIayan haftayı, Enerji Tasarrufu Haftası oIarak kutIamaktayız.

Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaÅŸantısında çok büyük bir yer tuttuÄŸu muhakkaktır. Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, insan geleceÄŸine bir çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir. Enerjinin gereÄŸi kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını saÄŸlamak için her yıl 11 – 18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu Haftası kutlanır.
Hafta içinde, bütün yurtta enerji tasarrufu ile ilgili toplantı ve açık oturumlar düzenlenir. Radyo ve televizyonda enerji tasarrufunu iÅŸleyen programlar yayınlanır. Okullarımızda enerjide tutumlu olmanın önemi anlatılır. Alınması gereken önlemler belirtilir. ÖÄŸrenciler arasında enerji tutumu ile ilgili afiÅŸ, karikatür, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenir. Bu yarışmalarda derece alanlara ödülleri dağıtılır. Bu çalışmaların amacı, enerjinin iyi kullanımını saÄŸlamaktır.


Günümüzde enerjinin önemi gittikçe artıyor. Enerji iÅŸ görebilme, iÅŸ yapabilme gücüdür. Ä°ki tür enerji vardır. Durum enerjisi ve Hareket Enerjisi. Durum enerjisi cisimlerin durumu nedeniyle sahip olduÄŸu enerjidir. Cismin hareketi sırasında oluÅŸan enerjiye de hareket enerjisi denir.


Evde, iÅŸyerinde, toplum yaÅŸamının her alanında makineler kullanılır. Makineler insanların iÅŸlerini kolaylaÅŸtırır. Az emekle kısa sürede büyük iÅŸler görülmesini saÄŸlar. Evimizdeki buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi annemizin iÅŸlerini kolaylaÅŸtırır. Traktör çiftçilerin az zamanda çok iÅŸ yapmalarını saÄŸlar. Kullandığımız araç ve gereçlerin, giyeceklerimizin çoÄŸu fabrikalarda, makinelerle üretilir. Bütün makineler enerji ile çalışır. Makinelerden düzenli ve sürekli olarak yararlanabilmek için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız.


BaÅŸlıca enerji kaynaklarımız ; elektrik, su, güneÅŸ, kömür ve petroldür. Bu enerji kaynaklarından elektriÄŸi kendimiz üretiyoruz. GüneÅŸ ışığından ve sularımızdan doÄŸal enerji olarak yararlanıyoruz. Yalnız petrol ülkemizde yeterince çıkmadığı için petrolün yarısını dışarıdan alıyoruz. Son yıllarda kömür rezervlerimizin azalması sebebi ile onu da dışarıdan ithal etmeye baÅŸladık. Bütün bu enerji alımları, ekonomimiz için ağır bir yüktür. Dış satım gelirimizin büyük bir bölümü petrol alımına harcanıyor. Ulusal ekonomimizin düzelmesi için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız. Enerjinin yetersizliÄŸi, üretimin düÅŸmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaÅŸantımızı etkilemektedir.


Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanımıdır. Gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır. Enerjide tutum aynı iÅŸi daha az enerji ile yapmaktır. Enerji Tutum Haftası içinde öÄŸrendiklerimizi yaÅŸam boyu uygulayalım. Evimizde boÅŸa yanan lambaları söndürmeyi unutmayalım. Bozuk musluklarımızı onaralım. Suyumuzun boÅŸa akmasını önleyelim, izlemediÄŸimiz program süresince televizyonu ve radyoyu kapatalım. Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen gösterelim. Enerji tasarrufu konusunda öÄŸrendiklerimizi, dinlediklerimizi ömür boyu uygulayalım.
 

BENZER ŞİİRLER