ALES sınavına gireceklere tavsiyeler

ALES sınavına gireceklere tavsiyeler

ALES

Eğitim hayatımızın her alanında karşımıza çıkmakta ve bu kapsamda bireylere belirli sınavlar yapılmaktadır. Amaca göre yapılan farklı sınavlar, bireylerin seviyelerini ölçerek bireyler arasında eleme yapılmasını sağlar. Bu sınavlardan birisi olan ALES Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı anlamına gelmektedir. Lisansüstü eğitimi almak isteyen bireylerin bu sınava girmesi gerekir. ALESte 40 sayısal 1, 40 sayısal 2, 40 sözel 1 ve 40 sözel 2 olmak üzere toplamda 160 soru sorulur. Adaylar bu sorular içerisinden, alanlarına göre 120 tanesini çözmek zorundadır. Sayısal ve eşit ağırlık alanından olan bireyler, sayısal 1, sayısal 2 ve sözel 1 kısımlarını, sözel alanından olan adaylar ise sayısal 1, sözel 1 ve sözel 2 testlerini çözmelidir. Sınav süresi 150 dakikadır. ALES e sorulan sorular yeterli zaman verildiğinde, adayları çok zorlamayacak sorulardır. Ancak adaylar için en büyük sorun sınav süresidir. Bu sınavda zamanı iyi değerlendiren bireyler, bir adım önde olacaklardır.

ALESe Hazırlanacak Bireylerin Dikkat Etmesi Gerekenler

· Aday ilk olarak diğer sınavlarda olduğu gibi, sınava özverili bir şekilde hazırlanmalıdır.

· Çalışmalarını sürdüren adaylar, ALES denemelerini ilk olarak süre sınırı vermeden çözmeli ve eksik konuları tespit etmelidir.

· Eksik konuların tespitinden sonra, bu konular yardımcı kaynaklardan çalışılarak eksikler giderilmelidir.

· Bireyler, sınava yaklaştıkça denemelerini seri hale getirmeli ve konu eksikleri kalmamalıdır.

· Seri denemeye geçildiğinde, artık denemeleri kendilerine süre vererek yapmalıdırlar.

· Mümkünse bireyler farklı yayınlardan denemeler çözmeli ve kursların yaptığı deneme sınavlarına katılmalıdır.

· Sınavdan birkaç gün önce ise çalışmalar bırakılmalı ve adayı motive edecek aktiviteler yapılmalıdır.

· Sınava girecek aday, sınavdan bir gün önce erken yatmalı ve erken kalkmalıdır.

Ülkemizde akademik kadrolara atanmak için alınması gereken minimum ALES puanı 70tir. ALESe lisansüstü eğitim için giren adaylar ise minimum 55 puan almalıdır. Minimum puanı 55 olsa da, adayın yüksek lisans yapmak amacıyla seçeceği üniversite için bu puan değişebilir. Çünkü sınava giren kişi sayısının artması ve yüksek lisansa talebin yükselmesi, 55 puanın yeterli olmamasına neden olmuştur. Bu sebepten ALES puanı mümkün olduğunca yüksek tutulmalıdır. En az 80 veya üzeri bir puan almak her öğrencinin hedefi olmalıdır. ALESe lisans programından mezun olan ya da olabilecek durumda olan kişiler ile denklik belgesi almış olmak şartıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olan kişiler başvurabilir. ALESe giriş konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Sınav yılda iki kez, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde tek oturumda, üniversite rektörlüklerinin yer aldığı kentlerde ve Lefkoşada yapılmaktadır Sınav sonucunu lise 3 yıl geçerlidir.

ALESe girecek olan adayların, yanlarında internetten çıkaracakları sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı ya da geçerliliği dolmamış pasaport bulundurmaları ve sınav başladıktan sonra ilk 135 dakikayla son 15 dakikada sınavdan çıkmamaları gerekir.