2016 Eğitim Dünyası İçin Zordu. İşte Tespitler

2016 Eğitim Dünyası İçin Zordu. İşte Tespitler

2016 eğitim gündemi için zor bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik en çok konuşulan konulardı. Ayrıca ihraçlar, rotasyonlar ve atamalar öğretmenleri zorladı. Dünyada ise TIMSS ve PISA sonuçları, eğitim hakkından yararlanamayan çocuk ve gençler gibi konular tartışıldı.2016 eğitim gündemi için zor bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik en çok konuşulan konulardı. Ayrıca ihraçlar, rotasyonlar ve atamalar öğretmenleri zorladı. Dünyada ise TIMSS ve PISA sonuçları, eğitim hakkından yararlanamayan çocuk ve gençler gibi konular tartışıldı.

2016 eğitim için hareketli bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 1000in üzerinde özel okul ile askeri liseler kapatıldı. Öğrencileri başka kurumlara nakledildi. Rotasyon iddiaları yeniden gündeme gelirken, kamudan yapılan ihraçlarda öğretmenler çoğunluktaydı. Açığa alınanlar oldu. Sözleşmeli öğretmenlik de geri geldi. İşte 2016da eğitimde yaşanan gelişmeler:

MİLLİ EĞİTİM BAKANI DEĞİŞTİ

65inci hükümet ile birlikte Milli Eğitim Bakanı değişti. Nabi Avcının yerine eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz getirildi. Nabi Avcı ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

FETÖ OKULLARI KAPATILDI

FETÖye ait olduğu gerekçesiyle 1.029 özel okul kapatıldı. Bazıları devlet okulu olarak faaliyetine devam ediyor. Buradaki yaklaşık 138 bin öğrenci başka okullara nakledildi. 31 Temmuzda KHK ile askeri okullar kapatılarak, Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. Kuleli, Maltepe, Heybeliada ve Işıklar Askeri liseleri ile Ankara Bando Okulunda 10, 11 ve 12nci sınıfa giden 3 bin 103 öğrenci fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki okullara yerleştirildi.

KURSLARDA SON KARAR

En çok tartışılanlardan biri özel öğretim kurslarının ders sayısı oldu. Bakanlık, 18 Eylül 2015teki genelgesinde en fazla üç bilim grubunda kurs açılmasına izin vermişti. Danıştay bu maddeyi iptal edince Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ders sayısını beşe çıkardı. 5 Ağustosta yönetmelik değişikliğiyle bire düşürdü. Yönetmelikle kurslara 1 Temmuz 2018e kadar dönüşüm süresi verilirken, bu 29 Ekimdeki KHK ile 1 Ağustos 2017ye çekildi. Dönüşmeyenler ise kapatılacak.

İHRAÇ EDİLEN EĞİTİMCİLER

FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle büyük çoğunluğu öğretmen olmak üzere 28 bin kişi meslekten atıldı, özel okullardaki 22 bin öğretmenin lisansı iptal edildi. MEB eylülde terör örgütüne destek veren faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 285 öğretmeni açığa aldı. 25 Kasımda 6 bin 7si göreve iade edildi. Daha sonra 3 bin 592 personel hakkında görevden uzaklaştırmanın kaldırıldığı açıklandı. Aralıkta ise lisansı iptal edilen 22 bin 474 personelden 614üne çalışma izni iade edildi.

MEZUNİYET TÖRENLERİ HAREKETLİ GEÇTİ

2016da köklü liselerin mezuniyet törenlerinde yaşanan protestolar da konuşuldu. İlk olarak Türkiyenin en köklü okullarından İstanbul (Erkek) Lisesinin mezuniyet töreninde okul müdürü Hikmet Konarın konuşma yaptığı sırada öğrenciler arkasını dönerek müdürü protesto etti. Nedeni ise, ‘proje okul uygulaması kapsamındaki liselerin müdürlerini Milli Eğitim Bakanının ataması ve gelen müdürlerin uygulamalarıydı. Protestolar diğer okullara da yayıldı.

PROJE OKULLAR TARTIŞILDI

Proje okul tartışması yeni eğitim yılına da yansıdı. Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu, İstanbul, Kabataş Erkek liselerinin de aralarında bulunduğu 155 proje okulda 8 yılını dolduran öğretmenler başka eğitim kurumlarına gönderildi. Birçok öğretmen, veli ve öğrenci buna tepki gösterdi. Uygulamanın iptali için veliler, imza toplayıp MEBe iletti. ‘Projeniz Değiliz eylemleri yapıldı. Öğrenciler, öğretmenlerini ağlayarak uğurladı. Okulların önünde lokmalı, bozalı eylemlere neden olan proje okul uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yapılmadı.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK GELDİ

3 Ağustosta yürürlüğe giren sözleşmeli öğretmenlik yönetmeliğine göre, adayların KPSSnin yanı sıra sözlü sınavlarda da başarılı olması gerekiyor. Yani öğretmen olarak atanmak için artık sadece KPSS yeterli değil. Yeni sistemde KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasıyla en yüksek alandan başlamak üzere, belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacak. Başarılı olanlar sözleşmeli öğretmenliğe atanmak için tercih yapabilecek. Bu kapsamda 10 Ekimde 18 bin 506 sözleşmeli öğretmen atandı. Ancak bazı öğretmen adayları mülakatlarda ‘alanlarıyla ilgisiz sorular sorulduğunu iddia ederek uygulamanın iptali için birçok eylem düzenledi.

ROTASYON İDDİALARI GÜNDEMDEYDİ

Bakanlık 2015 itibariyle 15 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon uygulanacağını duyurmuş, başvuruları almış ama uygulamayı iptal etmişti. 2016da rotasyon yapılacak iddiaları gündeme geldi. Fakat bakanlık henüz resmi bir açıklama yapmadı.

OKUL ZİNCİRLERİNDE SATIŞLAR

Okul zincirlerinde satışlar oldu. Doğa Okulları, Ağustos 2016da Ömer Saçaklıoğluna satıldı. ABDli ünlü yatırım fonu Caryle, 2011de aldığı Bahçeşehir Kolejindeki yüzde 48 hissesini, Haziran 2016da okulun kurucusu Enver Yücele sattı. Yücel, tekrar kolejin tamamına sahip oldu. Sancak Group, Aralık 2015te Mektebim Okullarının yüzde 30 hissesini aldı.

YURTLARA YENİ DÜZENLEME

Kasım sonunda Adana Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdundaki yangında 11i öğrenci, 12 kişinin hayatını kaybetmesi büyük yankı uyandırdı. Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak ortaokul ve liselilerin barınacağı yurtlar MEBe bağlandı. Bu yurtları artık bakanlık denetleyecek ve ruhsat verecek.

Üniversitelerde taşlar yerinden oynadı

Eğitim gündeminin üniversite ayağı da daha yılın ilk günlerinden beri hareketliydi. Akademisyenlere açılan soruşturmalar, kapatılan üniversiteler, rektör seçimlerinin kaldırılması yılın önemli olayları arasında.
BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER

2016nın ilk günlerinde Güneydoğu Anadoludaki operasyonlar sürerken birçok üniversiteden 1.128 öğretim üyesi, 10 Ocakta ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi adına ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisi yayımladı. Birçok imzacı hakkında soruşturma açıldı. Tutuklanıp serbest bırakılanlar oldu.

REKTÖR SEÇİMLERİ KALKTI

Rektör seçimleri 29 Ekimde KHK ile kaldırıldı. Artık, rektör olmak isteyen en az üç yıllık profesörler, Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) özgeçmişlerini gönderecek. YÖK, üç ismi Cumhurbaşkanlığına sunacak. Bir ayda atama olmaz ve YÖK iki haftada yeni aday önermezse Cumhurbaşkanı istediği ismi rektör atayabilecek. Bu sistem tepki çekti, eylemler yapıldı.

15 ÜNİVERSİTE KAPATILDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 15 vakıf üniversitesi kapatıldı. YÖK öğrencileri başka üniversitelere yerleştirdi. Üniversitelerden FETÖ ve diğer terör örgütleriyle irtibatlı olduğu belirtilen 3 bin 850si akademik, 947si idari personel olmak üzere 4 bin 797 kişi ihraç edildi. 16sı döndü. 3 bin 25 akademik ve idari personel ise FETÖden açığa alındı. 1.079u göreve iade edildi, 1.946sı açıkta. İnceleme sürüyor.

YILDA BİRDEN FAZLA SINAV

Kasımda Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılmasının planlandığını açıkladı. Ancak henüz bu konuyla ilgili bir çalışma duyurulmadı.

‘EĞİTİME 240 BİN BARAJI

Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuk fakültelerinin ardından bu yıl eğitim, eczacılık, diş hekimliği fakülteleri için de baraj getirileceği açıklandı. Eğitim fakülteleri için bu 240 bin olacak ancak diğer ikisi henüz açıklanmadı. Bütün öğretmenliklere ve ilahiyat fakültelerine artık LYS ile öğrenci alınacak.

SINAVSIZ GEÇİŞ KALDIRILDI

YÖK, mesleki ve teknik liseli üniversite adayları için önemli bir karar aldı. Bu liselerde okuyanların ön lisans programlarına sınavsız geçişini kaldırıp, ‘ek puan uygulamasını geri getirdi. Katsayı, YÖK tarafından 0.06 olarak belirlendi.

2017DE AÇIK UÇLU SORU

2017 LYSde öğrencilerin açık uçlu sorularla tanışmasını sağlayacak az sayıda soru sorulabileceği belirtildi. Bu, belki bir tarihi veya rakamsal olarak belli sonucu kodlayacak şekilde olacak. Açık uçlu soruya yavaş yavaş geçilecek.

Hürriyet

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER