2013 Yılında SBS Puanı Nasıl Hesaplanacak?

2013 Yılında SBS Puanı Nasıl Hesaplanacak?

MEB Şubat 2011 tarihli 2641 sayılı Tebliğler dergisinde 2013 yılında yapılacak olan SBS Puan hesaplamasını değiştirdi.

2641 sayılı tebliğler dergisinde SBS Puan Hesaplaması ile ilgili neler değişti?

Şubat 2011 tarihinde çıkarılan 2641 sayılı Tebliğler dergisi ile Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistemle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Yönergesi MEB konuya açıklık getirmiştir.
Hala bir çok okulumuzda öğrenim gören öğrenciler bu değişiklikten haberdar değildir.
Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistemle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Yönergesideki bazı kavramlar ve açıklamaları:
Yıl sonu başarı puanı (YBP): Notla değerlendirilen derslerin ağırlıklı yıl sonu puanları toplamının, o derslere ait haftalık ders saati sayısı toplamına bölünmesi ile elde edilen puanı ifade eder.
Ortaöğretime yerleştirme puanı (OYP): Öğrencilerin ilköğretim kurumlarının 6, 7 ve 8 inci sınıflarındaki yıl sonu başarı puanları ile 8 inci sınıf seviye belirleme sınavı puanı esas alınarak hesaplanan puanı ifade eder.
Yorum: Tanımdan da anlaşılacağı üzere bu yıl sınavına giren öğrencilerin SBS Puanı hesaplanırken 6,7,8.sınıflardaki yıl sonu başarı puanları ile 8.sınıfta gireceği Seviye Tespit Sınavında alacağı puan dikkate alınacak.
Yönergenin 6.maddesinde Merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirme puanı(OYP), öğrencinin 6, 7 ve 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 700 tam puan üzerinden hesaplanan seviye belirleme sınavı puanı toplamının ikiye bölünmesiyle elde edilen puandır. denilmektedir.
Bu madde ile :
  • Daha önce 500 tam puanla hesaplanan SBS puanı artık 700 tam puan üzerinde hesaplanacak.
  • Daha öce sadece 8.sınıf yıl sonu başarı puanı OYP puanında dikkate alınıyordu. Yönergedeki değişiklikle artık 6,7,sınıflardaki öğrencinin yıl sonu başarı puanıda dikkate alınacak.
  • Daha önce puan hesaplamasında dikkate alınann okuldaki en yüksek öğrencinin Yıl Sonu Başarı Puanı bundan sonraki hesaplamalarda dikkate alınmayacak.
  • Yönergenin 6.maddesiyle öğrencinin 6.7.8. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı ile 700 tam puan üzerinde aldığı SBS puanı toplanarak ikiye bölünecek. Böylece öğrencinin OYP (Orta Öğretim Yerleştirme Puanı) hesaplanmış olacak.

Bir Örnek: Bir öğrencimizin 2013 SBS sınavında 610 puan aldığını 6.sınıf YBP 80, 7.sınıf YBP 87 ve 8.sınıf YBP 85 olduğunu varsayalım. Bu öğrencimizin 2013 OYP Puanı (610+80+87+85)/2= 431 olur.

Ayrıca Yönerge ile:

(1) Sınıf tekrarı yapan öğrencilerin yıl sonu başarı puanı, sınıf tekrarı yapılan yıl esas alınarak belirlenir.
(2) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilir.
(3) Öğrencilerin, uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına; yıl sonu başarı puanının altın madalya alan veya birinci olanlar için % 10u, gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için % 9u, bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için % 8i, bu etkinliklere katılanlar için de % 7si oranında ek puan eklenir.
(4) Öğrenim gördüğü yıl içinde birden fazla uluslararası sınav ve yarışmaya katılıp farklı alanlarda başarılı olan öğrencilerin almış oldukları en yüksek derecenin tamamı, diğer derecelerin de yarısı hesaplamada dikkate alınır.
(5) Ekip ya da takım olarak yarışmalara katılıp başarılı olan öğrencilerin aldıkları ek puan, yıl sonu başarı puanlarına ilave edilir.
(6) Ek puan hakkından, derece veya katılım belgelerini ibraz eden öğrenciler yararlanabilir. İbraz edilen bilgiler, öğrencinin öğrenim gördüğü ilköğretim okulu müdürlüğü tarafından ders yılı bitimine kadar e-okul sistemine işlenir. Ders yılı bittikten sonra sisteme işlenen bilgiler işleme alınmaz. maddelerinde değişiklik yapıldı.
Konuyla ilgili şu içerikleri inceleyebilirsiniz
2013 SBS Puanınızı Hesaplayın (Son Değişikliklerle)
MEB Merkezî Sistemle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Öğrenci Yerleştirme Yönergesi i İNDİR
MEB Şubat 2011 Tarihli 2641 Sayılı Tebliğler Dergisini İNDİR
2012 Fen Liseleri taban puanları (Tümü)
2012 Anadolu öğretmen liseleri taban puanları
Burhan DEMİR
Eğitim Yöneticisi
Sorubak.Com

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER