2013 YGS-LYS ve okul birinciliği kontejanları

2013 YGS-LYS ve okul birinciliği kontejanları

YGS-LYS sisteminde biliyorsunuz okul birincilerine kontejanlar belirli sayıda kontejanlar ayrılmaktadır.

Tabi okul birincisi olarak ÖSYM in ayrıdığı bu kontejanlardan faydalanabilmek için okul birincilerinin kesinlikle 2013 ÖSYS sınavına girmelei gerekir. 2013 ÖSYS sınavına girmeyen öğrenciler okul birinciliği kontejanından yaralanamazlar.

Okul birincileri için diğer bir koşul ise 2013 YGS sınavında 140 baraj puanını geçmeleri gerekir. 140 tan az YGS puanı olan öğrenciler okul birinciliği kontejanından yararlanamazlar.

Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren öğrenciler, öncelikle genel kontenjandan, genel kontenjandan yerleşemedikleri durumlarda yükseköğretim programlarında okul birincileri için ek olarak ayrılacak kontenjanlardan yararlandırılacaklardır.

2012-2013 öğretim yılı okul birincileri bu kontenjanlardan, 2013-ÖSYSye girmek koşuluyla,sadece 2013-ÖSYSde yararlanırlar.

Okul birincilerinin kendi okullarında en yüksek Ortaöğretim Başarı Puanına sahip olabilmeleri için okullarındaki en yüksek diploma notu/puanına sahip olmaları gerekir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilirler. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de
geçerlidir.

2013-ÖSYSde 140tan az YGS puanı alan okul birincileri, diğer adaylarda olduğu gibi yerleştirme işlemine alınmazlar.