2013 YGS'de başarılı olabilmek için öneriler

2013 YGS'de başarılı olabilmek için öneriler

YGS sınavı üniversite hayatının ilk aşaması olarak adlandırıyoruz. Bu sınavdan alınacak olan puan yüzdeyi LYS sınavını %60 oranında etkilemektedir.Aşağıda verdiğim tabloyu inceleyelim.

Tabloyu incelediğimizde her puan türündeki derslerin %lik ağırlıklarının farklı olduğunu görürüz. Bakınız YGS-1 puanınız hesaplanırken %20 Türkçe +%10 Sosyal Bilimler+%40 Matematik+%30 Fen Bilimleri katkısı alınır.

Örneğin : YGS puan türlerinde Türkçe dersinin katkısının en az olduğu puan türü YGS-1, Türkçe dersinin en çok katkı sağladığı puan türü %40 katkı ile YGS-3 puan türüdür.

Peki YGS puan türlerine okul puanı eklenecek mi?
Sorubak Rehberlik Servisimizde en çok sorulan soruların başında belki bu soru geliyor. YGS puan türlerine okuldan gelecek puan eklenecek mi eklenmeyecek mi? Geçmiş yıllarda sınava giren öğrenciler bu sorunun cevabını bilirler. Çünkü bu sorunun cevabı sınav sonuç belgesinde yazar.
2013 LYS sınav sonuç belgesinde doğru ve yanlışlarınız yanında yukarıdaki bilgilerde yer alacak. Bir tarafta Sınav Puanları ve Başarı Sıralamaları sağ tarafta da Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıralamaları yer alacak. Yukarıdaki sonuç belgesini incelediğimizde YGS-1 de 304,75345 puan alan bir öğrencinin puana okul puanı eklenerek Y-YGS-1 Puanı 359,31589 tercih puanı oluşturulmuştur. Yine LYSde aldığı MF-1 ,299,11332 puanına okul puanı eklenerek Y-MF-1 puanı 353,67576 tercih puanı oluşturulmuştur.
YGS sınavı oldukça önemlidir. Unutmuyoruz YGS sınavında aldığınız puanınızın %40ı LYS puanına ekleniyor. Buradaki %40lık yüzdelik puan türleri ile alakalı değildir.
Bir Örnek:
TM-1 ile tercih edecek bir öğrencinin Y-TM-1 puanı nasıl hesaplanacak?
Biliyorsunuz TM-1 puanı için bir öğrencinin YGS+LYS1+LYS3 sınavlarına girmesi gerekiyor.Bu öğrencinin TM-1 tercih puanını şöyle hesaplayacağız.
Y-TM-1=%40 YGS+%60 LYS+Okul Puanı
Buradaki %40lık YGS şöyle hesaplanmaktadır. %16 matematik+%14 Türkçe+%5 fen+%5 sosyal dersinin puan katkısı olarak alınacak. Yoksa YGS-2 veya YGS-6 gibi puan türlerinin yüzdeliği alınmamaktadır
2013 YGSde size kaç puan geleceğinizi merak ediyorsanız Sorubak 2013 YGS-LYS Puan Hesaplama bölümümüzü kullanabilirsiniz.
Sınavda başarılı olabilmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Bu konuda uzmanların verdiği bazı önerileri de göz önünde bulundurmak çok önemlidir.

YGS de başarılı olmanın en önemli kuralı düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışmaktır. Konu eksikliklerini tamamlayarak sınava hazır bir şekilde girdiğiniz zaman başarısız olmak için hiçbir nedeniniz yok gibi görünüyor. Ancak konu eksikleri dışında sınavda başarıyı etkileyen bazı faktörlerde bulunmaktadır. Sınav öncesi herkeste olabilecek stres, olması gerekenden daha fazla olduğu zaman sorunlar bir çığ gibi büyümeye başlamaktadır. Bu durumda heyecan ve stresle başa çıkmak amacıyla çeşitli yöntemler uygulanabilir. Çünkü stres başarının en büyük düşmanı olarak bilinmektedir. Stresi engelledikten sonra kendinize olan güveninizi tam anlamıyla sağlamanız gerekmektedir. Bunun için aynanın karşısına geçerek sınavın sizin için ne kadar kolay geçeceğini söyleyerek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Bunların dışında çalışmayı elden bırakmamak da çok önemlidir. Planlı bir çalışma ile birlikte üstesinden gelemeyeceğiniz zorluk olmadığını kesinlikle unutmamalısınız. Sınav öncesinde kendi yaşantınıza uygun bir çalışma programı hazırlayabilirsiniz.
Çalışma programına uymak çoğu öğrenci için oldukça zor olmasına karşın planlı ve düzenli bir çalışma için hazırlamış olduğunuz bu programa uymak çok önemlidir. Ayrıca bu süreçte sadece dersleri göz önünde bulundurup sürekli bu çember içerisinde yaşamak psikolojik sorunların başlangıcı olarak ifade edilebilir. Konu eksikliklerini sınav öncesinde tamamlayıp sınava hazır şekilde girmek en önemli hususların başında gelmektedir. Ayrıca gün içerisinde sürekli farklı konulardan testler çözmek çalışmış olduğunuz konu anlatımlarını pekiştirmek konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Bu aşamada kitap okumak da önemlidir. Çünkü kitap okuyarak uzun paragraf konularına bir hazırlık yapmış olursunuz. Sınavda hızlı okuyup hızlı anlayabilme kabiliyeti çok önemlidir. Bu sayede binlerce rakibinizin önüne geçebilirsiniz
Başarı sağlayabilmek için kendimize isteklerimiz doğrultusunda bir hedef koymak çok önemlidir. Bu sayede kendinizi çalışma esnasında motive ederek başarıya çok kısa bir süre içerisinde ulaşabilirsiniz.
Sorubak.Com

Bu yazının tüm hakları Sorubak.Coma aittir. www.sorubak.com biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER