2012 YGS Türkçe sorularının değerlendirilmesi

2012 YGS TÜRKÇE DEĞERLENDİRMESİ

Sınavda öğrencilere kırk Türkçe sorusu yöneltildi.

· Soru kökleri ağırlıklı olarak olumsuz yönlendirmelerden oluşuyordu.

· Her sınavda görmeye alışık olduğumuz, öğrencileri çok yönlü ve eleştirel düşünmeye yönelten anlatım bozukluğu soruları yoktu.

· Yazım yanlışlarıyla ilgili soru olmaması da ayrıca yadırgatıcıydı.

· Kırk soruluk Türkçe sınavında ilk kez bir tane bile ana düşünce sorusu sorulmadı.

· Soruların beklenenden zor olduğu gözlemlendi. Ancak bu zorluk sorulardan çok seçilen metinlerden kaynaklanıyordu. Öğrenciler, her zaman kırk dakikada bitirdikleri Türkçe testi için 70-80 dakika zaman harcamak zorunda kaldıklarını belirttiler.

· İlk dokuz soru cümlede anlam,

· 10-16 dilbilgisi,

· 17-40 tümüyle paragraf sorusu idi. Paragraf soruları yardımcı düşüncelere gönderme yaparak çözümlemeyi ölçüyor ancak ana düşünce bulmaya hiç yer vermediği için sonuç çıkarma ve sentez yapmayı ölçmüyor, şaşırtıcı biçimde ihmal ediyordu.

· Bu sınavın en ilginç sorusu 17. Soru olarak dikkat çekti. Anlatımın akışını bozan cümle İLK CÜMLE (!) çıktı. Oysa paragraftaki bütün cümleler ilk cümleye göre hizaya geçer.İlk cümlenin akışı bozduğunu söylemek temelden sakatlığa işaret eder. Bu soru parçanın başına hangisi getirilemez ya da hangisi bu parçaya giriş cümlesi olamaz şeklinde sorulmalıydı. Soru bu haliyle, iptali gerektirmeyen bir sakatlık içeriyordu.


· SINAV GENEL OLARAK NELERİ DÜŞÜNDÜRÜYORDU?

· Sınava bir yetenek testi eklenmesi gerekiyor,

· Öğrencilerin tuvalet ihtiyacının dikkate alınması gerekiyor. Bir son sınıf öğrencisinin sınıfta bir pet şişe kullanarak ihtiyaç gidermesi kabul edilemez.

· Önceki yıllarda soruların çalınması ve geçen yılki şifre skandalının sorumluları bulunmamışken, ÖSYM bunun sorumlularını açığa çıkarmamışken abartılı arama taramalarla faturanın öğrencilere kesilmesi öğrenciler ve öğretmenlerce yadırgandı.

Sedat DEMİRKAYA

Türkçe / Edebiyat Öğretmeni

Kaynak: Eğitim Ajansı

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER