2012 YGS sınavında Türkçe terletti.

Yaşamlarının bundan sonrasını belirleyecek olan sınava katılan 1 milyon 837 bin kişi, zorlu bir 160 dakika yaşadı. Uzmanlara göre bu yılki sınavda uzun ve yorucu Türkçe soruları hayli yorup zaman aldığı için, öğrenciler diğer sorularda da zorlandı.

FEN Bilimleri Dershanesi bölüm başkanları Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularını değerlendirdi. Bölüm başkanları sınavda en zorlayıcı bölümün Türkçe olduğunu belirterek, Türkçe sorularını doğru yapan ve zamanlamayı iyi kullananlar kazançlı olacak. Geometri soruları zor, Fen Bölümü soruları daha kolay değerlendirmesini yaptı. Bölüm başkanlarının testleri değerlendirmesi şöyle:

Türkçe: Sorular uzun ve zordu

Faris Kuseyri: Metin okuma yeteneğini ölçmeye yönelik sorular bulunuyor. Ölçücü ve zorluklar içeriyor. Toplam 23 paragraf sorusu var. Bunların yarısından çoğu metni çok dikkatli okumayı gerektiren yardımcı düşünce soruları. Sorular çok zor değil. Ama Türkçe soruları toplamda yorucu. Bu sınavın en zor soruları Türkçeden. Türkçeden yorulan çocuk diğer bölümlerde zorluk çeker. Her sene sorulan yazım yanlışı ve anlatım bozukluğu sorusuna yer verilmemiş.

Matematik: Geçen yıldan kolaydı

Zeki Ayabakan-Ertuğrul Çelik: Geçen yılla karşılaştırdığımızda dengeli bir sınav olmuş. Öğrencinin temel işlem becerisini kapsayacak soru sayıları fazla. Problemlerde 1-2 soruda yorum yapılacak sorular var. Problem soruları da denklem kurulabilecek tarzda. İdeal bir sınav olmuş. Geçen yıl daha zordu.

Geometri: Çok zordu

Kazım Altun: Sorular kolay değil. Zorluk derecesinde sorular var. Seçici ve ayırt edici sorular bulunuyor. Çalışanın bile zorlanacağı soru tiplemeleri var. 9.sınıf müfredatındaki değişiklikleri de gözardı etmemişler. Önümüzdeki yıl beklediğimiz soru tiplemeleri de var. Müfredat anlamında öğrencilerin dershane dışında görmedikleri müfredat var. Dershaneye gidemeyen öğrenci bu sorularda çok zorlanır, net sayısı 1 olur. O da 33. soru olur.

Kimya: Mükemmel

Kenan Gülbağ-İsmail Karabay: YGS müfredatına tam uyumlu sorular. Düzenlenme şekli, içeriği ve dili mükemmel. Geçen yılla aynı düzeyde sorular var. Abartılmış ve ezber bilgiler içermemesi herkes için sevindiricidir.

Fizik: Geçen yıla benzer sorular

Ulaş Türken: Tartışmalı soru yok. Özenle sorular hazırlanmış. Düşündüğümüz gibi çok da zor olmayan, müfredatı iyi şekilde tarayan test. Değişen müfredatla ilgili hayatımızda fiziğin önemini incelemekteydik. Burada da karşımıza evlerde kullanılan elektrik sayacının işlevini soran bir soruyla karşılaştık. Enerji birimini soran ve değişik diye nitelendirdiğimiz bir soru oldu. Hiç fizik duymayan biri bile yapabilir. Geçen yıla benzer sorular yer alıyor.

Biyoloji: Sürpriz soru yok

Emine Güler Durmaz-Aycen Erçetin: Geçen yılki YGSye göre daha kolay nitelikte sorular bulunuyor. Soruların dili açık ve net. Bilgi ve yorum soruları var. YGSnin tarzına uygun nitelikte. Sürpriz bir soru yok. Bizim ve öğrencilerimizin genel olarak beklediği zorluk derecesinde.

Coğrafya: Açık ve net sorular

Zafer Erbağcı: Açık ve net sorular yer alıyor. Bilgiyi kullanmaya yönelik. 9 ve 10.sınıf müfredatına uygun. Geçen yıla göre daha kolay. Normal düzeyde sorular bulunuyor.

Felsefe: Tüm müfredattan soru var

Birsen Aslankara: Felsefeden çıkan sorularda sürpriz yok. Müfredata uygun. Konuların dağılımı tüm müfredatı kapsıyor. 32nci ve 40ıncı soruda öğrencinin kavram bilgisi yoklanıyor. Bunlar öğrenciyi zorlayacak bilgi sorusu. Diğerleri birer yorum sorusu. Ama anormal bir durum yok, YGSnin bilgiyi ölçmek gibi bir iddiası da var, ille de yorum sorulmak zorunda değil.

Tarih: 8. soru kafa karıştırıyor

Ekber Zekioğulları: Müfredata uygun sorular. Son 3 yıla göre daha kolay. Daha çok öğrencinin yorum gücünü ölçmeye yönelik. 8.soruda problem yok gibi gözükse de, Osmanlı devletinin Edirneyi geriye alması genişleme politikasını göstermez. Cevapta bu nedenle ifade bozukluğu var. Doğru cevap B şıkkı ama, geri alınan şey genişleme anlamına gelmeyeceğinden öğrenciler E şıkkına yönelebilir.

Hürriyet

2012 YGS İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ YORUMLARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER