15 tatilde ne yapılır? 15 Tatil nasıl verimli değerlendirilebilir?

15 tatilde ne yapılır? 15 Tatil nasıl verimli değerlendirilebilir?
15 TATİL NASIL VERİMLİ DEĞERLENDİRİLEBİLİR?

15 tatilin verimli değerlendirilmesi, okulların kapanması ile beraber velilerin akıllarında yer eden konular kapsamında yer almaktadır. Çocukların okul sürecinde yorulduğu ve 15 gün dinlenmeyi hak ettikleri bu tatilde pek çok aktivite tercih edilebilmektedir. Ancak planlı bir şekilde bu tatilin geçirilmesi önemlidir. Eğer çocuğun dersleri ile ilgili bir eksiği varsa bu süreçte kapatılmalı, yeni döneme hazır bir şekilde okula başlanmalıdır.

En Verimli Tatil İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Tatil demek, çok fazla boş zaman demektir. Bu süre zarfında çocukların bol bol dinlenmesi gerekmektedir. 15 tatilin verimli geçmesi için yapılması gereken en önemli husus, bir tatil planı yapılmasıdır. Bu plan hem ebeveynlerin hem de çocuğun kaliteli bir süreç geçirmesi için gereklidir. Plan yapmak, sadece günü düzenlemek için değil, aynı zamanda da nelerin yapıldığını anlayabilmek için de önemli bir çizelgedir. Bu planı yaparken çocuğunuz ile birlikte kararlar almanız, çocuğun plana uyum sağlamasını da berberinde getirecektir.

15 tatil planı yaparken günlük bir çizelge hazırlanması doğru bir tercih olacaktır. Günlere bölünen çizelge aynı zamanda saatlere de bölünebilir. Çocuğun oyun saati, ders saati ve aktivite saati belirlenmeli ve plana bağlı kalınması gerekmektedir. Bu planı çizelge olmadan da yapabilmeniz mümkündür. Eğer çocuğunuz çok sıkılgan bir yapıya sahipse, onun günlük tutarak gün içinde yaptıklarını yazmasını isteyebilirsiniz. Her ne sebeple olursa olsun çocuklara baskı yapılmaması gerekmektedir. Bu durum onların kişisel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyerek, okul hayatına ve sosyal hayatına çeşitli sorunlar teşkil edebilmektedir.

Tatilde yapmayı en çok istediği şeyin ne olduğunu öğrenmeniz ve çocuğunuza onu sunmanız, okula dönüş aşamasında etkili bir motive sebebi olabilmektedir. Karne hediyesi olarak ona bir seyahat planı düzenleyebilirsiniz. Çocuğun eğlenirken, ders tekrarı yapması da önemli bir husustur. Bilgilerini tekrarlamayan çocuklar, adaptasyon sorunu yaşayabilmektedir. Bu sebeple 15 tatilin verimli geçmesi büyük önem taşımaktadır.

15 Tatilde Neler Yapılabilir?

Çocukların zorlu geçen okul sürecinden sonra, 15 tatilde yapılabilecek aktiviteler ile ilgili pek çok seçenek bulunmaktadır. Ebeveynlerin ise, bu doğrultuda çocuğa faydalı olabilecek seçenekleri göz önünde bulundurması gerekmektedir. Oyun cağındaki çocukların sürekli ders çalışmaya zorlanması doğru bir yaklaşım değildir. Arkadaşlarıyla oynamasına ve çeşitli faaliyetler yapmasına müsaade edilmesi gerekmektedir.

  • Dışarda Oyun Oynamak: Bu seçenek, günün belli saatlerinde çocukların sosyal becerilerini geliştirebilmeleri için gerekli olmaktadır. Akranlarıyla vakit geçiren çocuklar daha sosyal ve insan ilişkilerinde de daha başarılı olabilmektedir. Ancak bunun için bir sınırlama getirilmesi gerekir. Sürekli dışarıda oynama istediğinin çocukta törpülenmesi, okul başarısı için önemlidir. Belli zaman dilimlerinde dışarı çıkarak, deşarj olması çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi için fayda sağlayacaktır.
  • Ders Çalışmak: 15 tatilin verimli değerlendirilmesi için ders çalışma sürelerinin de belirlenmesi gerekmektedir. Çocukların okuldaki derslerinin tekrarı yapılmalı ve eksik olan bilgiler tamamlanmalıdır. Okulda tam öğrenilememiş olan bilgiler, belli bir zaman sonra unutulacaktır. Bu durumun yaşanmaması için ebeveynlerin dikkatli olması gerekmektedir. Çocuğu çok sıkmadan ders çalışma saatlerinin belirlenmesi ve her gün yapılması şarttır.
  • Uyku Düzeni: Çocukların uyku düzenlerinin değişmemesi, tatil süresi boyunca önemlidir. Uyku saati değişen çocuklar, kısa süreli olan tatilin ardından okula alışmak ve sabah uyanmak konusunda oldukça zorlanmaktadırlar. Saatlerde biraz esnek davranılabilir lakin okul düzeninden çok fazla kopulmaması gerekmektedir.
  • Tarihi Yerleri Gezmek: Çocukların hem bilgi edinmesi hem de farklı yerler görmesi için tercih edilebilecek tatil planları arasında, yakın çevredeki müzeleri gezmek, tarihi yerleri görmek de yer almaktadır. Fotoğraf çekinip günlüğüne koyabileceği bir anı olarak da değerlendirilebilir. Bu plan, hem eğlenceli hem de öğretici olacağından dolayı ebeveynlerin tatil planlarına dahil etmesi fayda sağlayacaktır.
  • Kitap Okumak: 15 tatilin verimli geçmesi için kitap okumak iyi bir seçenektir. Kitap okuma alışkanlığının çocuk yaşlara kazandırılması, ilerleyen zamanlarda düşüncelerini doğru ifade edebilen birey olunması için önemli bir husustur. Ebeveynlerin sadece tatil zamanları değil, çocuklarına her zaman kitap okuma alışkanlığı kazandırması gerekmektedir. Bu aktivite, hem çocukların hayal gücünü genişletecek, hem de okul hayatında daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Kitap okuma saatleri ya da kitap okuma köşesi yaparak, çocuklar motive edilebilir. Ayrıca ebeveynlerin de çocuklarla birlikte kitap okuması onların bu alışkanlığı kısa zamanda edinmesi için de faydalı bir yaklaşım olacaktır.
  • Sanatsal Faaliyetler: çocukların sanat anlayışının gelişebilmesi için yaşına uygun içerikte olan tiyatro gösterilerine ya da sinema filmlerine gidilebilir. Ebeveynler eşliğinde gezilecek sanat galerileri, resim sergileri de onlar için farklı bir aktivite olacaktır. Ayrıca meslek seçiminde de önemli bir rol oynayan bu tür geziler, çocuğun ilgi duyduğu alanlara yönelik de düzenlenebilmektedir. Eğer çocuk pilot olmak istiyorsa, bir hava müzesine götürülebilir.
  • Sosyal Sorumluluk Bilinci: çocuğun sosyal sorumluluklarının artması için bakıma muhtaç kişiler ziyaret edilebilir. Bu ziyaretler, çocuğun empati yetisini artıracağı gibi duygu yoğunluğunu ve sevgi kavramını da anlamasını sağlayacaktır. Ziyarete yakın çevredeki kişilerden başlanabileceği gibi, huzurevleri, yaşlı bakım evleri gibi yerlere de gidilebilir. Ayrıca hayvan barınakları da ziyaret edilebilir. Böylelikle çocukların hayvan sevgisi de gelişim gösterebilecektir.
  • Deney Yapmak: Evde çeşitli aktiviteler yapmak çocukların motor gelişimlerine de katkı sağlayacaktır. İlgi alanına göre bir deney laboratuvarı oluşturulabilir. Bunun için deney tüpleri mikroskop gibi malzemeler alınabileceği gibi teleskop ile gökyüzünün değişimleri de gözlemlenebilir.
  • Resim Yapmak: Gün içerisinde belli bir zaman belirleyerek çocukların resim yapması sağlanabilir. Resim yapmak, çocukların zihinsel gelişimi için önemli olmakla beraber, iç dünyalarını da özgürce yansıttıkları bir yöntemdir. Çocuğun aklında ne olduğu ne gibi şeyler düşündüğü ve psikolojisi ile ilgili ebeveynlere bilgiler vermektedir. 15 tatilin değerlendirilmesi kapsamında bunun gibi pek çok ev etkinliği yapılabilmektedir. Gün içinde çocuklar ile yemek yapımı, sofra kurulumuna yardım gibi küçük destekler isteyerek çocuğun kendine özgüveninin oluşması da sağlanabilir.
  • Okula Hazırlık: Verimli geçen bir tatilin ardından okul için hazırlık yapmak, evi okul düzenine getirmek gerekmektedir. Bu işi çocukların yapması, onların okul sürecine hazırlanması aşamasında önemli olmaktadır.
  • 15 Tatilden Sonra Çocuklar Okul Hayatına Nasıl Alışır?

    15 tatilden sonra çocukların okula alışması, zaman alabilen bir süreç olabilir. Özellikle ilkokul çağlarındaki çocuklar, tatilin keyifli yanlarını bırakıp da okula gitmek istemeyebilirler. Bu süreç ebeveynlerin kontrolü altında gerçekleşmelidir. Çocuğu anlamak ve dinlemek önemli olmakla beraber, ona baskı yapmamak gerekmektedir. Çocuğun okula neden gitmek istemediğini sormak ve ona çözüm üretmek çenekler arasında yer almaktadır. Bunun dışında çocuğa motive edici konuşmalar yapılmalıdır.

    15 tatil sonrası okula gitmek istemeyen çocuklar, genellikle tatil süresi boyunca fazla rahat bırakılmış çocuklar olmaktadır. Çocuğu sıkmamak gerekeceği gibi şımartmamak da gerekmektedir. Ebeveynler bu durumu yeni okul malzemeleri alarak ya da arkadaşlarının ve öğretmeninin onu ne kadar özlediğini anlatarak düzene koyabilmektedir. Çocuğa kesinlikle kıyas yapılmaması gerekir. Bir arkadaşının okula gidebiliyorken onun gidemediğini söylemek gibi yanlış davranışlar, çocuğun kendini kötü hissetmesine sebep olacaktır.