YDS nedir? YDS'ye kimler girebilir?

YDS nedir? YDS'ye kimler girebilir?

YDS

Eğitim, ülke kalkınmasından gelişimine kadar pek çok alanda büyük etkisi olmasından dolayı önemli bir faktördür. Bu yüzden öğrenciler eğitim alanında birbirinden farklı birçok sınava tabi tutulurlar. İlköğretimden başlayarak TEOG adıyla liselere giriş sınavı, YGS-LYS adıyla üniversitelere giriş sınavı bu anlamda yapılan sınavların sadece bir kaçıdır.

Üniversite eğitimine geçtikten sonra da yapılan pek çok sınav vardır. Bunlardan bir tanesi kısaltılmış adı YDS olan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavıdır.

Peki YDSye Kimler Girebilir?

Lisans programında mezun olarak yüksek lisans yapmak isteyen kişiler

· Doçent, doktora ve sanat eğitimini bitirmiş olan yeterlilik adayları

· Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olan dil tazminatı ya da yurtdışı görevi gibi nedenlerle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen kişiler

· Diş hekimliği uzmanlık sınavına (DUS) ya da Tıpta Uzmanlık Sınavına (TUS) girecek olan adaylar

· Kamu personeli olmak için KPSSye girecek adaylardan çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen kişiler

· Herhangi bir kamu kurumunda çalışmayan, çalışmayı amaçlamayan ya da çalıştığı kamu kurumu yabancı dil bilgisi düzeyi istemeyen, sadece yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okuldan mezun olanlar

YDS Hangi Alanlarda Yapılır?

YDS ve KPSSnin birleşimi olacak şekilde ve üç temel bilimden de (fen, sağlık ve sosyal) sorular bulunduracaktır.

Ancak YDSnin liseden farklı olarak YDS bilim dalı ayrımı yapılmayacak, hangi alanda eğitim aldığı fark etmeksizin bütün adaylar aynı sınava tabi tutulacaktır.

Bazı üniversiteler yüksek lisans ve doktora adayları için getirilen YDSde ki taban puan barajını yükseltebilmekte ya da alçaltabilmektedirler. Bu nedenle adayların öğrenim görmeyi istedikleri üniversiteye doğrudan başvurarak yüksek lisans ya da doktora için şart koşulmuş YDS taban puanları öğrenmeleri yararlarına olacaktır.

Peki YGSden Kaç Puan Alınmalı?

Bir doçent adayının YDSden 100 üzerinden en az 65, doktora ya da sanatta yeterlik adaylarının 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekmektedir.

YDS Akademik Kadrolara Başvuruda Kaç Yıl Kadar Geçerli Olacaktır?

ÖSYM Başkanlığı herhangi bir dönemde alınacak olan YDS puanının süresiz geçerli olacağını bildirmiştir. Bu sebeple akademik kadrolara başvuruda bulunmak isteyen bir adayın Yabancı Dilbilgisi Seviye Tespit Sınavı sonucunu herhangi bir süre sınırlaması olmadan kullanabilecektir. Fakat üniversitelerin YDS konusunda farklı uygulamaları olmaktadır. Bu sebeple YDS sunucunuzun geçerliliği ile ilgili başvuruda bulunmayı istediğiniz üniversiteden bizzat bilgi almanız sizin yararınıza olacaktır.

Birden Fazla YDS Puanınız Varsa Hangisi Geçerli Olacaktır?

Eğer YDSye birden fazla kez girerek birbirinden farklı puanlar almışsanız bu puanlar içerisinde en yüksek olan puan geçerli sayılır, diğerleri dikkate alınmaz.

Ayrıca YDSde yanlışlar doğruları götürmez. Ancak bir adayın cevabını bilmediği soruların düzeyine uygun olup olmadığını bilmeden sorularla uğraşır ve zaman kaybetmesine sebep olur.