SBS Test Çözme Teknikleri

TEST ÇÖZME TEKNÝKLERÝ:
Bizler, okula baþladýðýmýz ilk günden itibaren bir çok sýnava katýldýk. Okullarýmýzda olduðumuz yazýlý sýnavlarýmýzda bazen iyi notlar aldýk bazen de üzüldüðümüz sonuçlar aldýk. Fakat ÖSS ya da SBSye hazýrlýk sürecinde deneme sýnavlarýna katýldýðýmýzda yeni, anlamadýðýmýz bir þeyler olduðunu fark ettik. Çok çalýþarak girdiðimiz sýnavlarda dahi istediðimiz netleri elde edemediðimiz zamanlar oldu. ÖSS ya da SBS, yazýlý-klasik sýnavlardan farklýydý ve yeni teknikler kullanmamýz gerekiyordu. Rehber öðretmenlerimize bu sýkýntýlarýmýzý anlattýðýmýzda bize test sýnavlarýnda baþarýlý olmamýzý saðlayacak teknikler anlattýlar. Ýþte Rehber öðretmenlerimizin kaleminden baþarýya götüren test teknikleri:
Öncelikle bir sýnavda baþarýlý olmamýzýn ilk ve en önemli þartý bilgiye sahip olmaktýr. Konu ile ilgili tam bilgiye sahip olmadan o testte baþarýlý olmamýz mümkün deðildir. Ýkinci önemli nokta da sahip olduðumuz bilgileri yorumlama yeteneðimizdir. Yorum gücümüz, bize sorulara farklý açýlardan bakabilmemizi saðlar. Üçüncü önemli nokta da bilgisine sahip olduðumuz, yorumlayabildiðimiz sorularý belirli bir hýzda yani kýsýtlý zamanda çözebilme yeteneðidir.
Ayrýca;
  • Soru kökleri çok iyi okunmalýdýr. Öncelikle sorunun bizden neyi istediðini anlamamýz gerekir. Yanlýþlarýn çoðu soruyu iyi anlayamamaktan kaynaklanýr.
  • Soru köklerini okurken deðildir, olamaz, hangisidir gibi olumlu ya da olumsuz ifadelere dikkat edilmeli.
  • Paragraf sorularýnda önce soru kökü daha sonra paragraf okunmalýdýr, böylece parçada ne arayacaðýmýz konusunda bilgimiz olur.
  • Turlama Tekniði: ÖSS ve SBS gibi yerleþtirme sýnavlarýnda her testte zorluk derecesi birbirinden farklý sorular sorulmaktadýr. Bu sýnavlarda sorularýn zorluk derecesi farklý olmasýna raðmen puan deðerleri aynýdýr;yani bir öðrenci en zor matematik sorusunu da çözse en kolay matematik sorusunu da çözse bir matematik sorusunun ona kazandýracaðý puan aynýdýr. Bunun bilinmesi test tekniði açýsýndan çok önemlidir. Çünkü sýnavda amacýmýz zor soru çözmek deðil çok soru çözmektir. Sýnavda bir soruya yaklaþýk 70 saniyeden fazla zaman ayýrmak, soruyla inatlaþmak öðrenciye zaman kaybettirdiði gibi enerjisini de bir soruya fazlasýyla harcadýðý için diðer sorulara gereken dikkati veremeyecektir. Bunu engellemenin en iyi yolu, sýnavý iki turda tamamlamaktýr. Turlama Tekniði, sýnavda yanýtlanacak tüm testlerde, birinci turda, yanýtý kolayca bulunabilecek sorularýn öncelikle çözülerek, zaman alýcý ve zor sorularýn ikinci tura býrakýlmasýdýr. Sýnavda zamaný iyi kullanmak ve kapasitemiz oranýnda en yüksek puaný elde edebilmek için turlama tekniðini kullanmamýz gerekiyor.
  • Bir soru baþlangýçta çok karmaþýk görünse de o soru hemen atlanmamalý. Uzun veya kýsa olmasý sorularýn zorluk derecesi hakkýnda bilgi vermez. Uzun veya karmaþýk görünen sorulara hiç bakmamak test tekniði açýsýndan son derece hatalý bir tutumdur. Ancak belli bir süre geçtiðinde soru çözülemiyorsa býrakýlmalý, tekrar ikinci turda bakýlmalýdýr.
  • Yeni öðrendiðimiz konularla ilgili test çözerken kolaydan zora doðru bir yol izlenmelidir.
  • Soruyu tam olarak anlamadan seçeneklere geçilmemelidir.
  • Tüm seçenekler okunmadan cevap iþaretlenmemelidir.
  • Hiçbir bilginizin olmadýðý sorularý boþ býrakma alýþkanlýðýný edinmelisiniz; çünkü ÖSSde 4 yanlýþýn, SBSde 3 yanlýþýn 1 doðruyu götürdüðünü unutmamalýsýnýz.
  • Zamaný ve hýzýnýzý belli aralýklarla kontrol etmelisiniz.
  • Yorulduðunuzu hissettiðiniz anlarda bölümler arasýnda kýsa molalar vererek sýnava devam etmelisiniz.
  • Cevaplarýnýzý cevap kaðýdýna iþaretlemeyi sýnav sonuna býrakmamalýsýnýz, böylelikle kaydýrma riskini azaltmýþ olursunuz.
Son olarak þunu belirtmeliyiz ki; girdiðimiz deneme sýnavlarýnda yanlýþ yaptýðýmýz ya da boþ býraktýðýmýz sorularý kontrol ederek ayný hatalarý diðer sýnavlarda yapmamýzý engelleyebiliriz.
Alýntýdýr...

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sýnav
Haber Kategori
Sýnav
Haber Kategori
Sýnav
Haber Kategori
Sýnav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER