Ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalma var mı?

Ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalma var mı?

Ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalma var mı sorularına açıklık getirmek, için öğrenci ve velilere Milli Eğitim Bakanlığının konu ile ilgili yönetmeliğini açıklamak gerekmektedir. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa göre, ilkokulu bitiren öğrenciler yeni okul dönemi olan Eylül ayı sonuna kadar e-okul sistemine okul kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar. Veliler, öğretmenler, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ve mülki amirler öğrencilerin okula devamını sağlamakla yükümlü kişilerdir. Birkaç derse özürsüz girmeyen öğrencilerin girmediği dersler yarım gün devamsızlık olarak e-okul sistemine kaydedilir. Öğrencilerin bir dönem boyunca 15 gün mazeret izin hakkı vardır. Devamsızlık durumları sürekli e-okul sisteminden takip edilir. Bulaşıcı hastalığa yakalananlar rapor alarak okul yönetmeliğine bildirmek zorundadırlar. Aksi takdirde mazeretsiz devamsızlık şeklinde kaydedilir. Yılsonu puanları toplam puanın haftalık toplam ders saatine bölünerek bulunur. Sınıf geçmek için puanın 45ten az olmaması gerekmektedir.

Okula mazeretsiz devamsızlık durumunda sınıf tekrarı yapılamaz esası geçersiz olmaktadır. Uzun bir süre birkaç ay gibi mazeretsiz devamsızlık yapan öğrencilerin ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalma durumunu yaşamaları kaçınılmazdır. Derslere devam etmeyen ve sınavlara girmeyen öğrenciler sınıf tekrarı yapma durumunda kalabilir. Öğrencilerin derslere devam etme ve sınavlara girme zorunluluğu bulunmaktadır. 20 gün özürsüz devamsızlık yapan ve sınavlara girmeyen öğrenciler için öğretmenler kurulu sınıf geçmesi veya kalması ile ilgili karar verecektir. Geçerli mazeret izni 15 gün olduğundan, özürsüz devamsızlığın 20 günü geçmesi durumunda bir üst sınıfa geçme konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Bunun dışında nakil olayında en fazla 5 gün devamsızlık hakkı öğrenciye tanınmıştır. İlk derse giren ve sonraki birkaç derse girmeyen öğrencinin de yarım gün devamsızlık yaptığı esas alınır ve e-okula kaydedilir.

İlköğretim kurumlarında sınıf tekrarı yaptırılmaması esastır. Bunun nedeni de öğrencinin kendi yaşıtları ile eğitim görmesi ve kendini dışlanmış hissetmemesidir. Sınıf tekrarında yaşıtlarından ayrılan öğrencinin derslerden ve sosyal çevresinden uzaklaşacağı düşüncesi ile kabul edilen bir görüştür. Fakat 20 günden fazla devamsızlık yapan öğrencinin derslerden geri kalması nedeni ile bir üst sınıfı başaramayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalma prosedürü uygulanacak, şube öğretmenler kurulu tarafından karar verilecektir. Şube öğretmenler kurulu tutanağı e-okul sistemine işler ve bir kopyasını da saklar. Konu ile ilgili öğrenci velisi bilgilendirilir. Oylama neticesinde sınıf tekrarı yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Yani bu durumda ortaokulda devamsızlıktan sınıfta kalma ve sınıf tekrarlama durumu olacaktır. Okulun son haftasında Şube Öğretmenler Kurulu aralarında görüşerek konuyu karara bağlar. Ortalama ders puanı 45ten az olan öğrencilere de ŞÖK kararı ile sınıf tekrarı yaptırılabilmektedir. Yine oylama ile bu duruma karar verilir.

Sonuç ve Özet: Ortaokullarda devamsızlıktan sınıfta kalma var. Mazeretsiz 20 gün ve daha fazla devamsızlık yapan öğrenciler sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir

1) İlköğretim kurumlarına kaydedilen mecburi ilköğretim çağındaki öğrencilerin velileri ile okul yönetimleri, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri, maarif müfettişleri, muhtarlar ve mülki amirler 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun ilgili hükümleri gereğince çocukların okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.

2) Normal ve ikili öğretim yapılan okullarda ilk derse girdiği hâlde sonraki bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin durumu okul yönetimince velisine ivedilikle bildirilir ve devamsızlığı yarım gün sayılır.

3) İlköğretim kurumlarındaki öğrencilerden, okulun bulunduğu yerleşim biriminin dışına çıkan, adresi bulunmayan ve okulu olmayan bir yere gidenlerin durumu, okul yönetimince e-Okuldaki devam bölümüne zamanında işlenir. Öğrencilerin devamsızlıkları, e-Okul sistemi üzerinden okul yönetimlerince sürekli takip edilir.

4) Yurt dışına giden öğrencilerin yurt dışı adresi, okul yönetimince e-Okul sistemine işlenir. Bakanlıkça yurt dışındaki okullara devamlarının sağlanmasıyla ilgili tedbirler alınır. Bu durumdaki veya yurt dışında adresi tespit edilemeyen öğrencilerin kayıtları, yaşları öğrenim çağı dışına çıkıncaya kadar e-Okul sisteminde pasif hâle getirilir.

5) Öğrencinin geçerli mazereti ve velinin başvurusu üzerine okul yönetimi tarafından bir öğretim yılı içerisinde 15 güne kadar izin verilebilir.

(6) Bulaşıcı bir hastalık nedeniyle okula devam edemeyen çocuklar, sakınca olmadığına ilişkin sağlık kuruluşlarından alınacak rapor ile kuruma devam edebilirler.

Eğitim ve öğretim yılında özürsüz 20 gün devamsızlık yapanlar ile herhangi bir dersten yıl sonu puanı 45 ten az olan öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına, ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir