LYS-5 sınavı nedir ve nasıl hazırlanılmalıdır?

LYS-5 sınavı nedir ve nasıl hazırlanılmalıdır?

Eski adıyla YDS (Yabancı Dil Sınavı) olan LYS-5, yabancı dil puanına göre üniversitelere girmek isteyen öğrenciler için yapılan, test türü bir sınavdır. 2010 yılından itibaren, 2 kademeli olarak uygulanmaktadır. İlk kademesi olan YGSnin ardından girilen, 80 sorudan oluşan ve 120 dakika boyunca süren sınav, olarak ifade edilebilir. LYS-5 sınavıkonu dağılımı ise şu şekilde belirlenmiştir;

Çeviri: 12 soru, Okuduğunu anlama: 48 soru ve Kelime bilgisi ve Dil bilgisi: 20 soru

İki aşamalı olarak uygulanan yabancı dil sınavındaki YGS, LYS sınavına girebilmek için bir baraj sınavı niteliğindedir. Buna göre YGS sınavından 180 ve daha fazla puan alan adaylar, LYS sınavına girmeye hak kazanırlar.

Tüm öğrencilerin kabusu olan sınavlara, her geçen gün yenisi eklenmektedir. Ancak üniversitelerin çeşitli alan bölümlerini yabancı dil ile okumak, öğrenciler için büyük avantaj sağlamakta ve iş hayatında rakiplerinden, bir adım önde olmalarını sağlamaktadır. Bu nedenle dil ağırlıklı okumak ve YGS ve LYS-5 sınavına girmek istiyorsanız, hangi bölümleri seçebileceğinizi, detaylı olarak öğrenmelisiniz. LYS-5 sınavı; dil1, dil2 ve dil3 olarak ayrılmaktadır. Bu bölümlerin ne anlama geldiğini açıklamak gerekirse;

· Dil1; temel batı diller olan İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerini,

· Dil2; başta İtalyanca ve İspanyolca olmak üzere, yakın batı dillerini,

· Dil3; doğu ülkelerinin dillerini kapsamaktadır.

Hangi bölümü okuyacağınızı ve hangi dilden sıvana gireceğinizi belirledikten sonra ise, bu bölümlere göre tercih edebileceğiniz bölümler, aşağıdaki şekilde yer almaktadır;

LYS-5 Sınavı Bölümleri;

Dil1 bölümleri;

İngilizce öğretmenliği, İngiliz dili ve edebiyatı, Amerikan kültür ve edebiyatı, Karşılaştırmalı edebiyat, Çeviribilim, Almanca Öğretmenliği, Mütercim Tercümanlık, Alman dili ve edebiyatı, Fransız dili ve edebiyatı ve Fransızca öğretmenliğidir.

Dil2 bölümleri;

İtalyan dili ve edebiyatı, İspanyol dili ve edebiyatı, Arnavutça, Bulgar dili ve edebiyatı, Boşnakça, Hungaroloji, Hırvat dili ve edebiyatı, Yunanca, Eski Yunan dilidir.

Dil3 bölümleri;

Japon dili ve edebiyatı, Çin dili ve edebiyatı, Arap dili ve edebiyatı, Rus dili ve edebiyatı, Sinoloji, Urdu dili ve edebiyatı, Fars dili, Kore dili ve edebiyatı,Hindoloji, İbrani dili ve edebiyatı ve Ermenicedir.

Öğrencilerin üzerinde, üniversiteye girebilmek için, yeteri kadar baskı mevcuttur. Her geçen gün artan sınav sayısı ise, öğrencilerin üzerindeki baskıyı ve stresi daha çok arttırmaktadır. Üniversitelerin yabancı dil bölümleriyle ilgili tercih yapmak isteyen öğrencilerin, çok iyi derecede çalışmaları ve yüksek puanlar almaları gereken LYS-5 sınavı için, uzmanlar tarafından açıklanan ve öğrencilerin üzerindeki baskıyı azaltan, çalışma yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemleri şöyle açıklamak mümkündür;

LYS-5 Sınavı Çalışma Yöntemleri Nelerdir;

· İlk etapta, bu sınavın zor olduğuyla ilgili düşüncelerinizden vazgeçin. Korkuya, karamsarlığa ve umutsuzluğa kapılmayın. Çalışmalarınız ve kendiniz hakkında daima olumlu düşünmeniz, başarılı olmanız için çok önemlidir.

· Yorgun, üzgün ve sinirli olduğunuz durumlarda ders çalışmak, çok zor bir hal almaktadır. Bu nedenle kendinizi rahatlatıp, duş aldıktan yada bir sevdiğinizle sıkıntılarınızı paylaşıp rahatladıktan sonra, ders çalışmaya başlamalısınız.

· Ders çalışırken açık olan bilgisayar, müzik, televizyon veya radyo sesi, dikkat dağıtmaya neden olmaktadır. Çalıştığınız konuyu iyi ve verimli bir şekilde anlayabilmek için odanızdaki tüm elektronik eşyalarını kapatmanız gerekir.

· Çalıştığınız konuyu iyi bir şekilde anlayabilmek için, başladığınız zaman bitirmeniz gerekir. Çünkü yarım bırakılmış konulara geri dönmek, çok zordur.

· Kendinize bir çalışma süresi belirleyin ve bu süre içinde odanızdan çıkmayın. Bu süre içinde odanızdan çıkmanız durumunda, dikkatinizi toplanmanız ve tekrar ders çalışmaya dönmeniz zor olacaktır.

· Programlı ve düzenli çalışmadığınız zaman, yeni işlenen konular sürekli artacağı için, çalışmak zorunuza gidecektir. Bu nedenle, düzenli çalışmak işinizi kolaylaştırır.

· Ne kadar çalıştığınız değil, çalışma süreniz içerisinde ne kadar verimli olduğunuz ve etkin çalıştığınız önemlidir. Yani, çalışmış olduğunuz konuyu ne kadar öğrendiğiniz ve testlerdeki yanlış cevaplarınızın ne kadarının, doğrusunu bulduğunuz önemlidir.

· Ders çalışmak da edinilmiş bir alışkanlık olduğu için, tıpkı yemek yemek ve su içmek gibi, aynı saatte çalışmak gerekir. Bu nedenle devamlı ve planlı çalışmak, önemlidir.

· Ders çalışmak için her gün ve her saat uygundur. Bu nedenle ders çalışmak için uygun olan saati beklemeyin. Erteledikçe, isteğiniz azalacak, ders çalışmanız zorlaşacaktır.

· Ders çalışmak için istek gelmesini beklemek, son derece yanlıştır. Unutmayın, isteğiniz siz çalışmaya başladıktan sonra gelecektir.