Okul Öncesi Eğitim Neden Gereklidir?

 Okul Öncesi Eğitim Neden Gereklidir?

Eğitim kişinin öğreticiden bilgi alarak kendini geliştirme sürecidir. Bu süreç öğretici ve öğrenen arasında çeşitli yollarla gerçekleşir. Bu çeşitli yolların öğreten tarafından öğrenen kişiye verilmesinin belirli evreleri vardır. Bu evrelerden en önemlisi okul öncesi eğitim olarak kabul edilir. Okul öncesi eğitimde çocuklar paylaşmayı, sosyalleşmeyi, dayanışmayı ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Okul öncesi eğitimin amacı ise çocukların öğrenme isteklerini uyandırmak ve çocuğun gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca okul öncesi eğitim süreci yaş kriterinden dolayı öğrenme yetisinin en fazla olduğu dönem olarak kabul edilir. Öğrenme yetisinin en fazla olduğu bu dönemde çocuklar uygun fiziksel ve sosyal çevre koşullarında yetişirler. Okul öncesi dönem olarak kabul edilen ilkokula başlamadan önceki senelerde, çocuğun sosyal, duygusal, zihin ve dil gelişimleri tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra kişiliğin şekillendiği ve çocuğun eğitime en yakın olduğu süreçtir. Bu sebeple çocuğun okul öncesi eğitimini alması sağlıklı bir ortam kazanmasını sağlamaktadır. İlerde eğitim ve öğretimde başarılı olan çocuklar yetiştirmek için onların gelişim özelliklerini ve gereksinimlerinin ne olduğunun belirlenmesi gerekmektedir. Okul öncesi eğitim denildiğinde sadece anne baba tarafından verilen eğitim olarak düşünülüyor olması yanlış bir düşüncedir. Okul öncesi eğitim demek öğrenci, öğretmen ve veli üçlüsünden oluşan bir birlikteliktir. Bu birliktelik ne kadar sağlıklı, bilinçli ve bilgili olursa çocuklar o oranda sağlıklı bir kişilik kazanırlar. İnsanların ileriki eğitim hayatlarında başarılı olmalarının ve eğitimlerini sağlam bir temel üzerine kuruyor olmalarının en büyük rolü okul öncesi eğitimdir. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Okul öncesi eğitim kurumlarında toplumun temel yapısını oluşturan etmenler vardır. Bunlar:

· İş bölümü

· Paylaşma

· Sorumluluk

· Saygı ve sevgi

· Sosyal çevre oluşturma olarak sayılır.

Araştırmalara göre 3 yaşındaki bir çocuğun öğrenme yeteneği bir yetişkinin öğrenme yeteneğinden 2.5 kat fazladır. 6 yaşına kadar ise bir profesörün öğrenme yeteneğinden 2 kat fazladır.

Okul Öncesi Eğitim Neden Gereklidir?

· Çocuklarda zekâ gelişiminin yaklaşık yüzde 70lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme yetileri bu yaşta gelişir.

· Çocuklarda sosyalleşme, kültürel değerlere sahip çıkma, grup içerisinde etkili olma ve sağlıklı ilişkiler kurma bu yaşlarda gelişir.

· Bu dönemde sağlıklı bir eğitimin olmamasından kaynaklanan olumsuzluklar çocuğun bütün yaşamını negatif yönde etkiler.

· Çocuk çevresini, toplumu, evreni ve insan davranışlarını tanımaya başlar. Bu durumları merakla gözlemler.

· Çocuğun grup içerisindeki aktifliği kendine güven duygusunu kazanmasını sağlar. Toplumda büyüklere saygılı, küçüklere sevgili olması gerektiğini öğrenir.

· Etrafında olup biten olumlu ya da olumsuz olayları, davranışları, eşya ve varlıkları öğrenmeye başlama yaşı 4 ile 6 yaşları arasındadır.

· Sadece aile içinde verilen eğitimin yetmeyeceğinden çocuğun kendi yaşıtlarıyla birlikte bedensel ve zihinsel gelişimlerini sağlıklı biçimde sürdürebilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak: Bu ortamı sağlayan okul öncesi eğitim zorunlu ve gereklidir.