2010 LYS-4 Sosyal Bilimler Soru Analizleri

Fem Yayın Kurulu sizler için LYS-4 Sosyal Bilimler Bölümü sorularını yorumladı.


TARİH TESTİ DEĞERLENDİRMESİ

2010 YGSde tarih sorularını yapan öğrencilerden tam net çıkmaması, öğrencilerin gözünü korkutmuştu. Fakat LYS tarih testi soruları beklenildiği gibi öğrencileri fazla zorlamadı. Sorular genel olarak tarih dersi müfredatına uygun sorulmuştur. Hatalı soru yoktur. Sorularda ayrıntılı bilgi verilirken seçeneklerde çeldiriciler konmamıştır. Bundan dolayı soruyu dikkatli okuyan öğrenciler rahatlıkla doğru seçeneğe ulaşabilmektedir. LYS Tarih sorularının bilgi sorusu olarak gelmesini bekleniyordu, fakat 10a yakın soru YGS tarzında yani yoruma dayalı olarak sorulmuştur. Bu durumun tarih sorularının yapılma oranını artırması beklenebilir.
Tarih sorularında şimdiye kadar ÖSYS de sorulmayan boşluk doldurmayla ilgili sorulara yer verilmiştir. Ayrıca pek sorulmayan öncül eşleştirmeden 2 tane soru sorulmuştur. Soru sorma şekli farklı olmasına rağmen bu sorular yapılabilecek tarzdadır.


COĞRAFYA TESTİ DEĞERLENDİRMESİ

Coğrafya-2 testindeki soruların tamamı M.E.B. ortaöğretimde okutulan coğrafya dersi konularına bağlı kalınarak sorulmuştur.
Yapılandırmacı yaklaşıma uygun olarak bazı coğrafya soruları güncel konulardan seçilmiştir. Örneğin, gazete haberinden alınmış küresel ısınma ile ilgili soruda İzlanda yanardağı cevap olarak verilmiştir. Ayrıca, taşıtların ve sanayi artıklarının neden olduğu çevre kirliliği, Türkiyedeki ekonomik etkinliklerin oluşturduğu çevresel sorunlar bunlardan bazılarıdır.
Sorular daha çok 11. Sınıf müfredatından olup açık ve net olarak sorulmuştur.
Coğrafya testinde seçici soru sayısı 2-3 tanedir.
Sorular YGS den farklı olarak bilgi ölçmeye yönelik sorulmuştur.
Bu seneki soruların diğer özelliği soru cümle ve seçeneklerinin uzun nitelikte olmasıdır.

FELSEFE GRUBU TESTİ DEĞERLENDİRMESİ

Felsefe grubundan psikolojiden gelen 10 soru tüm müfredatı tarayıcı nitelikte sorulmuştur. Konu dağılımda öğrenme konusuna ağırlık verilmiştir. Sosyoloji soruları mantık ve psikoloji sorularına göre daha seçici olduğu görülmüştür. Sosyoloji dersi konu dağılımın genelde sosyoloji müfredatını tarayıcı niteliktedir. Sözel öğrencilerin zorlandığı mantık soruları ise beklenilenin altında kolay gelmiştir. Mantıkta konu dağılımı olarak 6 tane klasik mantık, 4 tane de sembolik mantıktan soru gelmiştir.
Felsefe grubu soruların bazıları KPSS sorularını çağrıştırıcı nitelikte sorulmuştur.

Kaynak: Fem.com.tr