Ölçme ve Değerlendirme İle İlgili Sık Sorulan Sorular Sorubak- Eğitim Dünyasından Haberler
Ölçme ve Değerlendirme İle İlgili Sık Sorulan Sorular Sorubak- Eğitim Dünyasından Haberler

MEB Sınavlar Belirli Gün Haftalar Egzersiz Çalışmaları
Sosyal Kulüpler Rehberlik İdareciler İçin
İzcilik Dökümanları Formlar-Çizelgeler İlk okuma yazma
Seminer Çalışmaları Mevzuat Her Telden
Atatürk Genel Dökümanlar Yararlı Programlar
ALES Zümre Toplantıları(Branş) İletişim
Aşırı Ziyaretçi Yoğunluğu nedeniyle sitemizde bağlantı problemi yaşanabilir.Sitemizden sorunsuz dosya indirmek için expolerer 7.0 yüklemelisiniz.Dikkat: Sitemizdeki dosyaların tamamı ziyaretçilerimizden gelen dosyalardan oluşmaktadır.Web sitemiz telif haklarının korunmasına titizlikle özen gösterme gayreti içindedir. Ancak dosya sayısının çok oluşu nedeniyle zaman zaman gözden kaçan telif hakkı olan dosyalarda yayınlanmış olabilir. telif hakkı kapsamında olan dosyayı lütfen bize iletişim bölümünden bildiriniz. Dosya 24 saatte sistemden kaldırılır. 15 Ana, 88 Alt kategoride Toplam:8.762 Dosya/Program bulunmaktadır.
Sitede Dosya Ara
31.07.2010
HABERLER


Ölçme ve Değerlendirme İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Sorubak Bilgi
Soru: Formların çokluğu, nerede kullanılacağının tam olarak belirtilmemesi ve tümünün uygulanması verilen süre içerisinde sıkıntılara yol açmaktadır. Ayrıca belli bir süre sonrasında çocukların değerlendirme ölçeklerinin yoğunluğundan sıkılmaya başlaması konusunda bilgilendirir misiniz?
Cevap: Formların hepsi kullanılmak zorunda değildir. Örneğin belirlenen bir formun bir dönemde 3 - 4 kez kullanılması yeterli olabilir. Ancak öğrencileri genel olarak tanıma amaçlı araçlar kullanıldıktan sonra, buna bağlı ayrıntılı ve bireysel bilgiler için diğer ölçme araçları ile desteklenecek bir yaklaşımı kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca öğrenciler tarafından değerlendirme formlarının her zaman nota çevrilmese bile öğretmen tarafından önemsendiğinin ve dikkate alındığının hissettirilmesi gerekir.

Soru: Öz değerlendirme formları öğrenciler tarafından doldurulurken tarafsızlık ve objektiflik nasıl sağlanmalıdır?
Cevap: Öz değerlendirme, grup değerlendirme ve akran değerlendirme yeni yaklaşımlarla kullanılmaya başlanmıştır. Bu formlar doldurulurken sürecin başında bazı sıkıntılar yaşanabilir. Örneğin öğrenciler kendilerini olduklarından daha farklı bir şekilde gösterebilirler. Aynı şekilde akranlarını değerlendirirken de takım arkadaşlarını olduklarından daha iyi gösterebilirler. Bu durum kaçınılmazdır. Fakat öğretmenin rehberliği ile süreç içerisinde öğrenci davranışları gözlenecek ve öğretmenler öğrencilerine bu konuda da model olacaklardır.

Soru: Ürün dosyasına konulacak çalışmaların seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: Ürün dosyasına konulacak çalışmaların özelliklerinin önceden öğrencilerle birlikte belirlenmesi gerekir. Bundan sonra öğrencilerin hangi ürünü, ürün dosyasında saklayacağına kendisinin karar vermesi gerekir.

Soru:Değerlendirme formlarındaki ifadeler öğrenciler tarafından anlaşılamamaktadır. Ölçme araçları öğrencinin kazandığı becerileri değerlendirmede yetersiz kalmaktadır. Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Öğretmenlerin değerlendirme formundaki ifadeleri, ders kazanımlarına uygun olarak bulunduğu çevrenin koşullarına göre sadeleştirmesi ve uyarlaması gerekir. Ayrıca ölçme araçlarının öğretmenler tarafından amaca uygun bir şekilde adapte edilmesi ve/veya geliştirilmesi gerekir.

Soru:Yeni programın ölçme ve değerlendirmesi konusunda bilgi verir misiniz? Mevzuattaki yerini belirtir misiniz?
Cevap:a) Hazırlanan programların ölçme değerlendirme bölümleri b) Derslere ait öğretmen kılavuz kitabının ölçme değerlendirme bölümü c) İlköğretim Genel Müdürlüğü Web. sitesi ve diğer yardımcı kaynak kitaplardan bilgi alınabilir. d) Talim ve Terbiye Kurulunun sitesinde bulunan “İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nin ölçme-değerlendirme bölümü ile ilgili 32, 33, 35, 36, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 47, 48. maddeleri okunarak bu konuda detaylı bilgi alınabilir.

Soru:Ölçme değerlendirme formlarının uygulanması konusunda bilgi verir misiniz?
Cevap: Sınıf ortamında, ölçme ve değerlendirme amacıyla kullandığımız yeni ölçme araçlarının örnek uygulamaları yapılarak, öz değerlendirme uygulamalarının yararları hakkında öğrencilere bilgi verilmelidir. Öğrencilere yapacakları öz değerlendirmeye ilişkin sözel olarak bunu niçin yaptıkları ve bunun sonucunda ne kazanacakları ifade edilmelidir. Yeni ölçme araçları, proje, performans, ürün dosyası gibi okul dışını kapsayacak çalışmalarda veliler bilgilendirilmelidir (Araçların yararları, velinin görevleri ve öğrenciye nasıl rehberlik edeceği vb.).

Soru: Proje ve Performans ödevleri ile öğrencilere neler kazandırılması amaçlanmıştır?
Cevap: Proje ve performans ödevleri ile öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini (yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme, empati kurma, araştırma becerisi vb.) geliştirilmekte ve derslerde öğrendiklerini günlük yaşamla ilişkilendirmeleri sağlanmaktadır.

Soru:Yeni programa göre 6.7.8.sınıflarda proje ve performans ödevleri dışında, dönem ödevi verecek miyiz?
Cevap: 6.7.8. sınıflarda proje ve performans ödevleri ile dönem ödevlerinde verilmek istenenleri kapsadığı için dönem ödevi verilmeyecektir.
KAYNAK:iogm
 
Bu Kategoriye Eklenen Diğer Haberler
Öğretmenlerin atama ve yer değştirme yönetmeliğinde neler değişti? Hit
66
  1-İL İÇİ VE İL DIŞI YER DEĞİŞTİRMELERİ AYNI ANDA YAPILAMAYACAK
Öğretmenlerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.Tıklayınız Hit
74
  YÖNETMELİK Millî Eğitim Bakanlığından: MİLLÎ EĞİ
MEB'den lise öğrencilerine yeni sınav hakkı Hit
83
 
MEB Görevde Yükselme Yönetmeliği (Son Hali -23 Temmuz 2010) Hit
247
  23 Temmuz 2010 CUMAResmî GazeteSayı : 27650 YÖNETMELİĞİN S
MEB Haftalık Ders Saatlerini Değiştirdi. Hit
228
   Son Değişikliklerle İlköğretim okulları haftalık ders &cced
MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yaptı. Hit
210
  Millî Eğitim Bakanlığından:MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖ
6 yıllık sicil notundan dolayı kimler takdr belgesi alır? Hit
295
  Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğün&u
MEB'den Sınavsız Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Elektronik Ortamda Öğrenci Kaydı Genelgesi Hit
128
    Genelgeye Ulaşmak İçin Tıklayınız
MEB Ayakta tedavi işlemleri ile ilgili genelge yayımladı. Tıklayınız. Hit
337
    Milli Eğitim Bakanlığı Ayakta tedavi işlemleri ile ilgili bir
MEB Rotasyon İçin Genelge Yayımladı. Hit
280
  Eğitim Kurumu Müdürlerinin Zorunlu Yer Değiştirmeleri"
Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında ve Okul Öncesinde Seminer Çalışmaları. Hit
901
  Öğretmenlerin Yaz Dönemi Seminer Çalışmalarını ; &nb
Yıl Sonu ŞÖK İşlemleri Nasıl Yapılmalıdır? Hit
3.771
  İlköğretim okullarında Yıl Sonu Şök İşlemleri MEB İlköğ
Okul Öncesi Öğretmenlerin Haziran Dönemi Seminer Çalışmaları Hakkında.Tıklayınız. Hit
3.811
  Okul öncesi eğitim kurumlarında yapılacak olan mesleki çal
İlköğretimde hangi derste kaç not verilmelidir? Tıklayınız... Hit
1.086
  Y-1=Yılda En Az  Bir Not      Y-2=
Yıl Sonu E-Okul sistemi üzerinde yapılacak iş ve işlemler Hit
4.644
       2009-2010 eğitim-öğretim yılı dönem
Yıl sonunda idareye teslim edilecek evraklar Hit
3.248
  1-Ders kesim raporu2-Not fişleri (E-okul çıktısı alınarak imzal
Sorularla Ortaöğretimde (lisede) Sınıf Geçme .. Hit
3.329
  MEB Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetm
Ortaöğretimde (Lisede) Ödüllendirilecek Davranışlar (Takdir,Teşekkür,Onur Belgesi) Hit
1.786
  Ortaöğretimde (Lisede) ödül ve ceza işlemleri MEB Orta&
e-okula giremiyor musunuz? Tıklayın Hit
854
  E-okul sistemine giriş yapmakta zorlanıyorsanız aşağıdaki adresi kulla
E-Okul 1.dönem sonu işlemleri (Karne,Takdir,Teşekkür,Üstün Başarı,Onur Belgesi,Not Çizelgeleri) Hit
5.286
    E-okul ile ilgili olarak 1.dönemde yapılacak iş ve iş
Tüm Haberler
Haber Menüsü
Bu Kategoride Çok Okunanlar
Takdir ve Teşekkür Hesaplama Formülü
E-Okul sisteminde bir dersin dönem sonu notu nasıl hesaplanır?
Teşekkür,Takdirname,üstün Başarı,Başarı ve Onur Belgesi Kimlere
E-okul sisteminde notlar nasıl hesaplanır?
Lisede kaç zayıf olursa sınıfta kalınır?
2.Dönem Başı Öğretmenler Kurulu Hangi Gündem Maddelerini Görüşür
Toplum hizmeti çalışma esasları ve örnekleri nelerdir?
E-okula kısa yoldan okunan kitaplar nasıl girilir?
Veli toplantısı gündem maddeleri
Taşınır Mal Yönetmeliği Kapsamında Okullarda Yapılacak İş Ve İşle
Son Beş Haber
Üniversite ve bölümü hangi kriterlere göre seçelim? Hit
54
  Tercih edeceğiniz üniversite ve bölümün yeterli ak
Hangi meslek veya bölüm neden tercih edilmeli? Hit
59
  Kendi yeteneklerinin farkında olan ve tam olarak ne istediğini bilen g
En iyi meslek hangisidir? Hit
79
  Üniversite sınavını geride bırakan gençler için şim
2010-2011 lise ünitelendirilmiş yıllık planları (tamamı) Hit
37
  2010-2011 eğitim öğretim yılına ait ünitelendirlmiş yıl
2010-2011 5.sınıf ünitelendirilmiş yıllık planları (tamamı) Hit
15
  2010-2011 eğitim öğretim yılına ait ünitelendirlmiş yıl
 
Video RSS / Duyuru RSS / Haber RSS / Dosya RSS Gizlilik Politikası Copyright © 2008-2010 Tüm Hakları Saklıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Sorubak.Com'a aittir. Sitemizde yer alan dosya ve içeriklerin telif hakları dosya ve içerik gönderenlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır Telif hakkına sahip olan dosyaları lütfen iletişim bölümünden bize bildiriniz. Dosya 24 saat içerisnde siteden kaldırılır.Telif Hakkı Hakkında|
Editör, ziyaretçi ya da üyelerimiz tarafından eklenen hiç bir içerikten sorubak.com sorumlu değildir.İLETİŞİM:sorubak@sorubak.com


Lütfen İndirdiğiniz Dosyaları Virüs Taramasından geçiriniz. Sorubak.Com bu hususta sorumluluk kabul etmez.
Add to Google İyiler İyidir. (Seyit Nesemi)
Bu site Netopsiyon.com.tr Sunucularında Barındırılmaktadır.