Gemi Yapımı Alanı

Gemi Yapımı Alanı ve Dalları

Gemi Yapımı Alanı

Gemi Yapımı Alanı nedir?

Gemi Yapımı Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Gemi yapımı alanı önemli bir istihdam potansiyeli olan sektördür. Bu sektörde yüzer araçların; yapım, sevk ve yönetim işlemleri gerçekleştirilir. Ayrıca, bunlarda kullanılan her çeşit makine, cihaz ve diğer teknik araçların bakım-onarımı yapılır.

Çelik gemi yapımcısı, kamuya ve özel sektöre ait açık havada tersanelerde çalışmaktadır. Genellikle işini ayakta yapar. Çalışma ortamı nemli, gürültülü, kirli, titreşimli, tozlu olabilir. İşlerinde yakıcı maddeler, patlayıcı maddeler, zehirli maddeler, elektrik çarpması, kesici aletler ve makinelerden kaynaklanacak iş kazaları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle iş güvenliği kurallarını iyi bilmeli ve tam uygulamalıdır. Tam gün ve hafta sonu çalışması gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi inşaat mühendis ve teknikerlerle iletişim hâlindedir.

Gemi ressamı, tersaneler ve dizayn bürolarında çalışmaktadır. Genellikle işini bilgisayar ile çeşitli çizim programlarını kullanarak yapar. Çalışma ortamı temiz, sessiz ve güvenlidir. Tam gün ve hafta sonu çalışması gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi inşa mühendis ve teknikerlerle iletişim hâlindedir.

Gemi boru donatımcısı, kamuya ve özel sektöre ait açık havada tersanelerde gemi boru donatımında çalışmaktadır. Genellikle işini ayakta yapar. Çalışma ortamı nemli, gürültülü, kirli, titreşimli, tozlu olabilir. İşlerinde yakıcı maddeler, patlayıcı maddeler, zehirli maddeler, elektrik çarpması, kesici aletler ve makinelerden kaynaklanacak iş kazaları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle iş güvenliği kurallarını iyi bilmeli ve tam uygulamalıdır. Tam gün ve hafta sonu çalışması gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi inşaat mühendis ve teknikerlerle iletişim hâlindedir.

Tekne ve yat yapımcısı, tekne ve yat yapan tersanelerde çalışmaktadır. Çalışma ortamı nemli, gürültülü, tozlu olabilir. İşlerinde yakıcı maddeler, patlayıcı maddeler, zehirli maddeler, elektrik çarpması, kesici aletler ve makinelerden kaynaklanacak iş kazaları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle iş güvenliği kurallarını iyi bilmeli ve tam uygulamalıdır. Tam gün ve hafta sonu çalışması gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi inşaat mühendis ve teknikerlerle iletişim hâlindedir.

Gemi Yapımı Alanı ne iş yapar?

Ülkemizin geleceği açısından gemi yapımı alanındaki meslek dalları en gözde ve ümit veren meslekler arasındadır.

Tekne ve Yat Yapımı alanını bitiren lise öğrencisi Büyük Tersaneler – Tekne Yapımı Atölyeleri- Dizayn Büroları - Dekorasyoncular – Mobilyacılar ve Ahşap işi yapan irili-ufaklı her türlü işletmede görev yapabilirler.

Bu alandan mezun olmuş elemanlar; gemi inşa sektörü içinde dizayn bürolarında, devlete veya özel sektöre ait tersanelerde üretim, tasarım, montaj, bakım ve onarım alanlarında çalışabileceği gibi montaj işletmeleri, güç ve hareket iletimi, çelik yapı, tekne ve yat endüstrisi gibi geniş bir çalışma alanı bulurlar. Ülkemizde son yıllarda denizcilik faaliyetleri hızla artmıştır. İş bulma olanağı oldukça fazladır.

Gemi Yapımı Alanı dalları hangileridir?

  • Gemi Ressamlığı Dalı
  • Çelik Gemi Yapımı Dalı
  • Gemi Boru Donatımı
  • Tekne ve Yat Yapımı
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Ayakkabı ve Seraciye Teknjolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı ve Dalları