Gıda Teknolojisi Alanı

Gıda Teknolojisi Alanı ve Dalları

Gıda Teknolojisi Alanı

Gıda Teknolojisi Alanı nedir?

Gıda sektöründe üretim kalitesinin artırılması yüksek teknoloji, ambalajlama, uygun koruma, dağıtım ve depolama sistemine bağlıdır.

Ülkemizde tarım alanında yaşanan gelişmeler gıda sektörümüze de yansımış bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimi artmıştır. Tahıl, süt, meyve, sebze, çay, yağ, et, balık, fermantasyon (mayalanma) ürünlerinin yanı sıra şekerli ürünler ile ilgili üretim ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatı artmış ve bu gelişmeler gıda sektörünün ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır.

Gıda Teknolojileri alanında gıda ile ilgili üretim süreçlerinin her aşamasında görev alabilecek teknik ara eleman yetiştirmek üzere gereken eğitim öğretimi vermek ve gıda teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Bu alanda şu meslekler vardır: Gıda Laboratuvar Teknisyenliği, Süt ve Süt Ürünleri Operatörlüğü, Hububat ve Hububat Ürünleri Operatörlüğü, Çay Operatörlüğü, Sebze-Meyve ve Ürünleri Operatörlüğü, Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Operatörlüğü

Gıda Kontrol Dalı Gıda laboratuvar teknisyeni, her türlü gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreç içerisinde alınan numunelerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini laboratuvarda, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Süt İşleme Dalı Süt ve süt ürünleri operatörü, kendi başına ve belirli süre içerisinde, Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olarak hijyenik ortamda süt ve süt ürünleri üretimi için iş organizasyonunu yapma, gerekli ham madde ile üretimde kullanılan araç ve gereçleri tanıyıp kullanabilme, kontrol edebilme, bu araçların basit bakım ve temizliğini yapma, ürünü ambalajlama ve depolama işlerini yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir. Sektörde bu elemanlar; içme sütü operatörü, tereyağı operatörü, yoğurt ve ayran operatörü, peynir üretim elemanı, dondurma operatörü vb. isimler alırlar.

Sebze ve Meyve İşleme Dalı Sebze-meyve ve ürünleri operatörü, kendi başına ve belirli süre içerisinde, Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olarak hijyenik ortamda taze sebze-meyveleri satışa hazırlama, sebze-meyve ürünleri üretimi için iş organizasyonunu yapma, gerekli ham madde ile üretimde kullanılan araç ve gereçleri tanıyıp kullanabilme, kontrol edebilme, basit bakım ve temizliğini yapma, ürünü ambalajlama ve depolama işlerini yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir.

Sektörde bu elemanlar; salça operatörü, turşu operatörü, reçel ve marmelat operatörü, konserve operatörü, dondurulmuş sebze ve meyve operatörü, kurutulmuş sebze ve meyve operatörü vb. isimler alırlar.

Hububat İşleme Dalı Hububat ve hububat ürünleri operatörü; hububat ve ürünleri operatörü, kendi başına ve belirli süre içerisinde, Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olarak hijyenik ortamda hububat ve ürünleri üretimi için iş organizasyonunu yapma; gerekli ham madde ile üretimde kullanılan araç-gereçleri tanıyıp kullanabilme, kontrol edebilme, basit bakım ve temizliğini yapma; ürünü ambalajlama ve depolama işlerini yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir. Sektörde bu elemanlar; değirmen operatörü, kurubaklagil operatörü, kurubaklagil paketleme operatörü, ambalajlama operatörü, hububat depolama operatörü, hamur operatörü, hamur şekillendirme operatörü, fırınlama operatörü vb. isimler alırlar.

Zeytin İşleme Dalı Çay operatörü, kendi başına ve belirli süre içerisinde, Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olarak hijyenik ortamda siyah, yeşil ve bitkisel çay üretimi için iş organizasyonunu yapma, gerekli ham madde (çay) ile üretimde kullanılan araç- gereçleri tanıyıp kullanabilme, kontrol edebilme, bu araçların basit bakım ve temizliğini yapma, ürünü harmanlama, ambalajlama ve depolama işlerini yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir. Sektörde bu elemanlar çay harmanlama operatörü, çay paketleme operatörü vb. isimler alırlar.

Çay Üretimi ve İşleme Dalı Sofralık zeytin ve zeytinyağı operatörü, kendi başına ve belirli süre içerisinde, Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olarak hijyenik ortamda sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi için iş organizasyonunu yapma, gerekli ham madde ile üretimde kullanılan araç - gereçleri tanıyıp kullanabilme, kontrol edebilme, bu araçların basit bakım ve temizliğini yapma, ürünü ambalajlama ve depolama işlerini yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir. Sektörde bu elemanlar; zeytinyağı ambarcısı, meydancı, zeytin alıcı, zeytinyağı operatörü, sofralık zeytin işlemeci, sofralık zeytin depocu vb. isimler alırlar.

Gıda Teknolojisi Alanı ne iş yapar?

İş, genel olarak ayakta yapılır. Meslek elemanları gıda, kimya, ziraat mühendisleri, biyologlar, veterinerler ve gıda teknikerleriyle iletişimde bulunurlar. Çalışırken mesleklerinin gerektirdiği özel kıyafetler giyerler.

Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde yanma, kayma, düşme, kesilme, elektrik çarpma ve havagazı-doğal gaz zehirlenmeleri gibi kazalarla karşılaşabilirler.

Çalışma saatleri gündüz veya gece-gündüz vardiyalı olabilir. Gıda laboratuvar teknisyenleri, kamu ve özel gıda kontrol laboratuvarlarında görev yaparlar. Laboratuvar ortamı kapalı ve temizdir

Gıda laboratuvar teknisyenleri, gıda üretimi yapan fabrikalarının laboratuvarlarında, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. yerlerde iş imkânı bulabilmektedirler. Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar, laboratuvar sorumlusu olabilmektedirler.

Süt ve Süt Ürünleri Operatörü, Hububat ve Hububat Ürünleri Operatörü, Çay Operatörü, Sebze-Meyve ve Ürünleri Operatörü, Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Operatörü, gıda üretimi yapan fabrikalar ve imalâthanelerde, ayrıca gelecekte imal edilecek her türlü gıdaların üretiminde de çalışabilirler. Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılacaktır.

İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar, çeşitli bölümlerde üretim sorumlusu olarak çalışabilmektedirler.

Gıda Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  • 1. Kamu ve özel laboratuvarlarda,
  • 2. Kalite kontrol laboratuvarlarında,
  • 3. Süt ürünleri üreten işletmelerde,
  • 4. Sebze ve meyve ürünleri üreten işletmelerde,
  • 5. Hububat ürünleri üreten işletmelerde,
  • 6. Zeytin ürünleri üreten işletmelerde,
  • 7. Çay üretimi yapan işletmelerde vb. yerlerde çalışabilirler.

Gıda Teknolojisi Alanı dalları hangileridir?

  • Gıda Kontrol Dalı
  • Süt İşleme Dalı
  • Sebze ve Meyve İşleme Dalı
  • Hububat İşleme Dalı
  • Zeytin İşleme Dalı
  • Çay Üretimi ve İşleme Dalı
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Grafik Ve Fotoğraf Alanı ve Dalları

Yorum 0

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Muhasebe ve Finansman Alanı ve Dalları

Yorum 0

Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Büro Yönetimi Alanı ve Dalları