Grafik Ve Fotoğraf Alanı

Grafik Ve Fotoğraf Alanı ve Dalları

Grafik Ve Fotoğraf Alanı

Grafik Ve Fotoğraf Alanı nedir?

Grafik ve fotoğraf sanatının temel işlevi bir mesajı iletmek, bir ürün ya da hizmeti tanıtmaktır. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir.

Grafik ve Fotoğrafçılık alanında; grafik tasarım ve fotoğraf uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Fotoğraf Çekim Dalı Fotoğraf çekim elemanı; çekim öncesi hazırlıkları yapma, ürün veya konunun fotoğrafını çekme, stüdyoda veya dışarıda fotoğraf çekme, fotoğraf makinesi, donanım ve ekipmanların temizlik ve bakımını yapma, çektiği fotoğrafları baskıya hazır hâle getirme, müşteriye sunma ve arşivleme yeterliklerine sahip, nitelikli kişidir.

Fotoğraf Baskı Dalı Fotoğraf baskı elemanı; müşteri istekleri doğrultusunda, fotoğrafları baskıya hazırlama, çeşitli özelliklerdeki klasik veya otomatik banyo ve baskı sistemlerini kullanma, baskı sistemlerinin kontrol ve bakım işlemlerini yapma, fotoğraf basma, fotoğrafları bilgisayarda işleme, müşteriye sunma ve arşivleme yeterliklerine sahip, nitelikli kişidir.

Grafik Dalı Grafiker; bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla tasarımları elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde hazırlama yeterliklerine sahip, nitelikli kişidir.

Grafik Ve Fotoğraf Alanı ne iş yapar?

Bu alandaki meslek elemanları, kapalı ve açık ortamlarda, teknolojik araçlarla iç içe ve insanlarla iletişim içinde çalışmaktadırlar. Grafikerler; büroda, çoğu zaman bilgisayar karşısında, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadır.

Bu alanda çalışacak eğitimli elemana her zaman ihtiyaç vardır. Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında, grafik tasarım stüdyolarında, reklâm ajanslarında, medya sektöründe, bünyesinde tanıtım birimi bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Fotoğrafçılar ise fotoğraf laboratuvar hizmeti veren işletmeler, fotoğraf stüdyoları, fotoğraf ile ilgili yayıncılık yapan kuruluşlar, fotoğraf turizmi yapan şirketlerde, reklam ajanslarda ve basın kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca, Türkiye’nin hemen her il ve ilçesinde ve hatta mahallesinde fotoğraf stüdyoları ve laboratuvarları bulunmaktadır. Bu alandaki meslek elemanları, kapalı ve açık ortamlarda, teknolojik araçlarla iç içe ve insanlarla iletişim içinde çalışmaktadırlar.

Grafikerler; büroda, çoğu zaman bilgisayar karşısında, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadır. Fotoğraf çekim elemanı ve fotoğraf baskı operatörleri; genellikle değişik mekânlarda, belli bir zaman çizelgesine bağlı olmaksızın, hareketli ve koşulları çoğu zaman önceden belirlenemeyen ortamlarda, ayakta çalışırlar.

Fotoğrafların hazırlanma aşamasında ise masa başında ve bilgisayar ortamında çalışmaktadır. Fotoğrafçılar hem iç mekân hem de dış mekânlarda çalışmak durumundadırlar. Çekim için gerekli makine ve diğer malzemeleri taşımak durumunda kalabilirler. Fotoğraf laboratuvarcılığında klasikleşmiş cihazlar, yeni geliştirilen cihazlar ve çeşitli banyo kimyasalları ile çalışmaktadır. Bu alandaki meslek elemanları, kapalı ve açık ortamlarda, teknolojik araçlarla iç içe ve insanlarla iletişim içinde çalışmaktadırlar.

Grafikerler; büroda, çoğu zaman bilgisayar karşısında, (zaman zaman sakin ortamlarda) film stüdyolarında, fotoğraf stüdyolarında, ajanslarda, genellikle zamana karşı yarışarak çalışmak durumundadır.

Fotoğraf çekim elemanı ve fotoğraf baskı operatörleri dallarından mezun olan öğrenciler; ülkemizde fotoğraf sektöründe yer alan kuruluşlarda çalışabilir ki bu işletmeler orta ve küçük ölçekli işletmelerdir. Bu işletmeler; ithalat yapan firmalar, üretici firmalar, perakende satış yapan mağazalar, fotoğraf laboratuvar hizmeti veren işletmeler, fotoğraf stüdyoları, fotoğraf ile ilgili yayıncılık yapan kuruluşlar, fotoğraf turizmi yapan şirketler fotoğraf eğitimi veren kurumlar vb. olarak sıralanabilir. Türkiye’nin hemen her il ve ilçesinde ve hatta mahallesinde fotoğraf stüdyoları ve laboratuvarlar bulunmaktadır. Ayrıca, fotoğraf, kendi sektörünün dışında daha pek çok iş kolunda da hem meslek, hem de iş olarak yer almaktadır

Grafik Ve Fotoğraf Alanı dalları hangileridir?

  • Fotoğraf Çekim Dalı
  • Fotoğraf Baskı Dalı
  • Grafik Dalı
Liseden sonra, üniversite giriş sınavını başaranlar lisan programlarına devam edebilirler ya da YÖK’ün uygulaması devam ettiği sürece, meslek yüksekokullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek yüksekokulunu bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Lise eğitimi sonrasında meslek yüksekokullarının;
  • Fotoğrafçılık
  • Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
  • Grafik Tasarımı
  • Halıcılık ve Desinatörlüğü
  • Matbaacılık
  • Mimari ve Dekoratif Sanatlar
  • Serigrafi
  • Tasarım ve Basım Yayıncılığı
  • Açıkhava Reklâm Ürünleri ve Serigrafi
  • Cam-Seramik
  • Çini İşlemeciliği
  • Endüstriyel Seramik
  • Mimari Dekoratif Sanatlar
  • Seramik

Grafik Ve Fotoğraf Alanı olan liseler hangileridir?

İl/İlçe Okul Adı
İstanbul/Küçükçekmece Dr.Oktay Duran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Kağıthane Kağıthane İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Fatih Cağaloğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Kadıköy Ahmet Sani Gezici Çok Programlı Anadolu Lisesi
İstanbul/Kadıköy 50. Yıl Cumhuriyet Feridun Tümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Beşiktaş Ortaköy Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Sultangazi Sultangazi Nene Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Ankara/Yenimahalle Yenimahalle Zeynep - Salih Alp Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Üsküdar Mithatpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Eskişehir/Odunpazarı Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Zeytinburnu İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bursa/Nilüfer Feriha Uyar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul/Pendik Pendik Nuh Kuşçulu Seramik ve Cam Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Kahramanmaraş/Onikişubat Ticaret Ve Sanayi Odası Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi
İzmir/Bayraklı Bayraklı Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Konya/Selçuklu Öztekinler Mesleki ve Anadolu Lisesi
Bartın/Merkez Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Konya/Karatay Karatay Aykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Aydın/Efeler Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Tokat/Merkez Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Alanlara Göre Liseler Alan Tanıtımları
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Harita-Tapu-Kadastro Alanı ve Dalları

Yorum 0

Moda Tasarım Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Eğlence Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Sivil Havacılık Alanı ve Dalları