Uçak Bakım Alanı

Uçak Bakım Alanı ve Dalları

Uçak Bakım Alanı

Uçak Bakım Alanı nedir?

Uçak Bakım alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri ile uçak fabrikalarının hangar ve atölyelerinde çalışırlar. Uçak gövde ve motor teknisyenin de çalışma ortamı yağ, yakıt, kimyasal gazlar ve gürültülü, uçak elektronik teknisyeninde ise radyasyonlu ve elektrikli ortamlardır. Ancak daha önce belirtildiği gibi Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi( Joint Aviation Authorities -JAA) tarafından iş kazalarına ve işçi sağlığına karşı çalışma ortamlarında maksimum emniyet için gerekli tedbirler ilgili bakım kuruluşu tarafından alınır. Teknisyenler, uçak mühendisleri sorumluluğunda görevlerini yapar. İşini yürütürken birinci derecede alet ve makinelerle ilgilidir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Uçak bakım alanı Anadolu Teknik Liselerinde dört yıl süre ile eğitim verilmektedir. Bu Eğitim okulda teorik, atölye ortamında ve işletmelerde uygulamalı olarak yapılmaktadır. Liseden sonra, yüksek öğrenime geçiş sınavını başaranlar lisan programlarına devam edebilirler yada meslek yüksek okullarının ilgili bölümüne sınavsız geçiş yapabilirler. Meslek yüksek okulunu bitirenler, dikey geçiş sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Uçak Bakım alanından mezun olan öğrenciler sayısal puan türüne göre aşağıdaki lisans programlarına devam edebilirler.
  • Otomotiv Öğretmenliği.
  • Mekatronik Öğretmenliği.
  • Uçak Gövde- Motor(Sivil Havacılık Yüksekokulu).
  • Uçak Gövde- Motor Bakım (Sivil Havacılık Yüksekokulu).
  • Elektronik Öğretmenliği.
  • Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği.
  • Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği.
  • Mekatronik Öğretmenliği.
  • Havacılık Elektrik Elektroniği(Sivil Havacılık Yüksekokulu).
  • Uçak Elektrik-Elektronik(Sivil Havacılık Yüksekokulu).
  • Kontrol Öğretmenliği
  • Telekomünikasyon Öğretmenliği

Uçak Bakım Alanı ne iş yapar?

Uçak bakım alanında çalışacak meslek elemanları; sivil uçak bakım merkezleri, askeri hava ikmal bakım merkezleri, uçak fabrikaları gibi iş piyasasının ihtiyacına göre istihdam edilmektedir. Geniş bir iş ve çalışma alanı vardır.

Uluslararası ve ulusal, kamu ve özel Havacılık Bakım Onarım Merkezlerinin ve hava alanlarının (HABOM) olması ve sivil havacılıktaki gelişmeler bu alanda istihdam imkânını arttırmaktadır. Bununla beraber özel havacılık şirketleri kendi bakım merkezlerini ülkemizin çeşitli şehirlerinde kurmayı planlamaktadırlar. Ayrıca günümüzde bayanlarda bu mesleklerde eğitim alıp çalışabilmektedir.

Havacılık sektörü, küresel düzeyde hem sivil hem de askeri alanda sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu nedenle havacılık stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir.

Hızla küreselleşmekte olan havacılık sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmaktadır. Sanayileşmiş ülkeler havacılık sektörünün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar ve planlar üretip uygulamaktadırlar.

Uçak Bakım Alanı dalları hangileridir?

Uçak gövde-motor teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının yapısı, güç sistemleri, mekanik ve elektrik sistemlerini kapsayan hat bakım işlemlerini yapan, “bakım çıkış sertifikası” düzenleyebilen ve ayrıca faal olduğunun kontrolü basit testler gerektiren, “hat bakım sırasında değiştirilebilir birim” kapsamındaki aviyonik birimlerin sökme/takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapan meslek elemanıdır.

Uçak elektronik teknisyenliği, uçakların ve diğer hava araçlarının aviyonik ve elektrik sistemlerinin her türlü bakım onarımı, montaj ve servis işlerinin yapılmasının ardından “bakım çıkış sertifikası” düzenleyebilen ve uçak yapısı,güç sistemlerinin hat bakımı sırasında sökme takma işlemlerini Sivil Havacılık Yönetmeliklerine uygun olarak yapabilen meslek elemanıdır.

  • Uçak Gövde-Motor Dalı
  • Uçak Elektroniği Dalı
BENZER ALANLAR
Yorum 0

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı ve Dalları

Yorum 0

Gıda Teknolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Sivil Havacılık Alanı ve Dalları

Yorum 0

Ayakkabı ve Seraciye Teknjolojisi Alanı ve Dalları

Yorum 0

Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı ve Dalları