Dünya AIDS Günü İle İlgili Yazı
Dünya AIDS Gününün anılma ve etkinlik tarihi 1 Aralıktır. Bu gün HIV virüsü nedeniyle oluşan AİDS hastalığının yayılması, bu hastalıktan korunması konularında insanları bilinçlendirmek üzere çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlenir. Dünya AIDS Gününde ayrıca bu hastalıktan hayatını kaybedenler hatırlanır ve hastalığın tehlikeleri anlatılır.
AIDS hastalığına ilk kez dikkat çeken ve Dünya AIDS Gününü remi tatil ilan eden devlet ABDdir. Daha sonra başka ülkeler de bu konuyla ilgili çalışmalarına hız vermişlerdir.
1981 yılı ile 2007 arasında 25 milyon kişi AİDS nedeniyle vefat etmiştir. AIDS hasta sayısı ise bu rakamın çok üzerindedir. Bu istatistikler hastalığın oldukça yıkıcı ve yaygın olduğunu göstermekte olup sadece erişkinler değil çocuklar da bu hastalığın pençesinde can çekişmektedir.
AIDS bulaşıcı bir hastalık olup zamanla bağışıklık sistemini çökertir ve başka hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. Böylece enfeksiyonlara direnemeyen insan vücudu hastalıklar karşısında yaşam mücadelesini kaybeder.
Bu hastalığa HIV virüsü neden olur ve çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Virüs kana geçtikten sonra hasta uzun yıllar bunun belirtisini görmeyebilir. Virüs etkilerini yavaş gösterir ve bir süre sonra vücut enfeksiyonlarla başa çıkamaz hale gelir. Bazen kanser vakaları oluşur.
HIV virüsünün neden olduğu hastalığın son ve ölümcül aşamasına AİDS denmektedir. HIV virüsü kapan bir kimsenin AİDS aşamasına gelmesi 10 yılı bulabilmektedir. Bir kimsede HIV virüsü olup olmadığı ELISA testi ile anlaşılır. Bu test virüs bulaştıktan en az 3 ay sonra yapılırsa sağlıklı sonuç verebilmektedir.
Dünya ilk kez AIDS hastalığı ile Amerika Birleşik Devletlerinde Kaliforniya Eyaletinde yaşanan bir vaka ile tanıştı. Milyonlarca yıldır yeryüzünde olmayan veya aktif olmayan bir virüsün aniden ortaya çıkıp ölümcül bir hastalığa dönüşmesine şimdilik kesin bir açıklama getirilememektedir. Fakat çıkış noktasının Afrika olduğu sanılmaktadır. Halen de en fazla AIDS vakaları Afrikada olup toplam hasta sayısının %70i bu kıtadadır.
Bu hastalığın en sık bulaşma nedenleri eşcinsel ilişkiler ve uyuşturucu kullanırken aynı şırınganın birkaç kişiye vurulmasıdır.
HIV Virüsü Nasıl Bulaşır ?
Cinsel ilişki, özellikle dinimizin yasakladığı livata en yaygın bulaşma nedenidir. Hayvanlarda da görülen bu virüs belki de şempanze etlerinin yenmesi nedeniyle insanlara bulaşmıştır. Virüs kan yolu ile de bulaşır. Aynı şekilde hasta birinde kullanılan şırınga başka birine kullanılırsa hastalık bulaşır.
Tükürük ile bulaşma ihtimali ise zayıftır. Öksürmekle, hapşırmakla hastalık bulaşmaz ama cinsel sıvılar ile bulaşır.Virüs hamilelik, doğum ve emzirme ile de bulaşır.
AIDS Hastalığı Belirtileri
HIV virüsü vücuda bulaştıktan sonra hemen AIDSe dönüşmez. Bu süreç vücut direncine göre kişiden kişiye değişir. Kan hücrelerine zarar veren virüs bağışıklık sistemini zayıflattığı için basit hastalıklar bile şiddetli geçmeye başlar. Deri hastalıkları daha sık görülmeye başlar. Ciltte leke ve yaralar görülür, uzun süreli ateşlenmeler, nedensiz öksürükler, ishal ve ani zayıflama görülür.