Mevlana'nın Sözleri Şiiri
Sorubak.Com


Mevlana'nın Sözleri

Sözleri

-Yine gel, yine gel, her ne olursan ol yine gel. Ä°ster kafir, ateÅŸe tapan, putperest ol yine gel. Bizim bu dergahımız ümitsizlik dergahı deÄŸildir. Yüz defa tövbeni bozmuÅŸ olsan da yine gel.

-Kendine gel, yepyeni bir söz söyle de dünya yenilensin! Sözün öylesine bir söz olmalı ki dünyanında sınırını aÅŸmalı. Sınır nedir, ölçü ne? Bilmemeli!

-Ya olduÄŸun gibi görün, ya da göründüÄŸün gibi ol.

-Biz birleÅŸtirmek için geldik, ayırmak için deÄŸil

-Güzel söyle de halk, yüzyıllar boyunca okusun. Allahın dokuduÄŸu kumaÅŸ ne yıpranır, ne eskir.

-KiÅŸi güneÅŸe yüzünü döndü mü, gölgesi arkasında kalır. Artık o nereye giderse gitsin, gölgesi hep peÅŸinden gelir. Lâkin kiÅŸi güneÅŸe arkasını dönerse, gölgesi hep önünde kalır. Ne kadar ugraÅŸsa da gölgesini yakalayamaz. Ä°ÅŸte bunun gibi, insan, Allaha yüzünü dönerse, mal-mülk, aile ve çoluk çocuÄŸu aynı gölgesi gibi onun peÅŸinden koÅŸar. Fakat kiÅŸi Allaha arkasını dönerse o kiÅŸi mal ve iyalim peÅŸinden ne kadar koÅŸarsa koÅŸÅŸun, gölgesini tutamayacağı gibi onlara nail de olamaz."

-Herkesin aynı ÅŸeyi düÅŸündüÄŸü yerde kimse fazla bir ÅŸey düÅŸünmüyor demektir.

-AÅŸk etinden topuÄŸuna kadar iÅŸlemiÅŸ bir nasırdır. Ya canın acıya acıya adım atacaksın ya da canını acıta acıta söküp atacaksın. Her iki yolda da tek bir gerçek olacak. Canın çok ama çok yanacak.

-Can konağını aramadaysan, cansın; bir lokma ekmek arıyorsan ekmeksin, bir damla su arıyorsan susun, zulmün peÅŸindeysen zalimsin, aÅŸkı arıyorsan âşıksın, gönlün neye kapılmışsa O’sun sen. Åžu nükteyi biliyorsan, iÅŸi biliyorsun demektir.

-Durma! Çabuk gel. Gelmem deme! Ne evet demek yaraşır sana, ne hayır. Dostum, senin ÅŸanına sadece gelmek yaraşır.

-Yanımda kimse olmadığından deÄŸil yalnızlığım, yalnız olduÄŸumu söyleyeceÄŸim kimse olmadığından yalnızım ben.

-Her dil gönlün perdesidir. Perde kımıldadı mı sırlara ulaşılır.

-Aklın yoksa yandın, ya kalbin yoksa o zaman zaten sen yoksun ki.

-Yan diyorum içime! Sadece sen yan ve dayan diyorum gönlüme! Herkes mutlu olsun. Sen dayan! AÅŸk dediÄŸin ya Allah an gelmeli. Ya Allah Ä°çin Olmalı. Ya da Allaha ulaÅŸtırmalı; yoksa yerle bir olmalı.

BENZER ŞİİRLER