Atatürk'ün bilim ve teknolojiye verdiği önem Şiiri
Sorubak.Com


Atatürk'ün bilim ve teknolojiye verdiği önem

Atatürk, ilerleme ve çaÄŸdaÅŸlaÅŸmayı her zaman temel prensip olarak kabul etmiÅŸtir. Bunu gerçekleÅŸtirebilmek için de yol gösterici olarak akıl ve bilimi esas almıştır. Atatürk, “Hayatta en hakiki mürÅŸit ilimdir,fendir.’’ sözüyle bunun önemini belirtmiÅŸtir.

Atatürk’e göre; bilim, öncelikle özgün bir kültür ortaya çıkarmanın aracıdır. O, bilimi toplu­mun geliÅŸimini engelleyen bozuklukların gideril­mesinin ve millî bir kimlik oluÅŸturulmasının etkin bir aracı olarak görür.

  • Atatürk, ülkemizin kalkınmasının bilim ve teknolojiden geçtiÄŸini bilmekteydi. Bu amaçla ye­ni kurulan Türkiye’de araÅŸtırma enstitüleri oluÅŸtu­rulması gerektiÄŸini düÅŸünerek bu faaliyetlere hız kazandırdı.
  • Bunlardan bazıları; Ankara‘da Veteriner Kontrol ve AraÅŸtırma Enstitüsü (1921), Adana Bölge Pamuk AraÅŸtırma Enstitüsü (1924), Rize Çay AraÅŸtırma Enstitüsü (1924), EskiÅŸehir Tarım­sal AraÅŸtırma Enstitüsü (1926), Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü (1929)dür.
  • Atatürk’ün isteÄŸi üzerine 1935 yılında ku­rulan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) ile tarım ve sanayi sayımı yapan Ä°statistik Umum MüdürlüÄŸü Atatürk’ün bilim ve teknolojiye verdi­ÄŸi önemi ortaya koyan kurumlar arasındadır.
  • BENZER ŞİİRLER