Gaziler Günü Açıklama Metni Şiiri
Sorubak.Com


Gaziler Günü Açıklama Metni

Türk tarihinde Ä°slam öncesi ve sonrası ÅŸehitlik ve gazilik orunu vardır. Her Türk de bu orunlara kavuÅŸmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaÅŸları ve kutsal deÄŸerleri için savaşır. Çünkü milli hasletimizde olan bu duyguların, Türk ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır.

Türk Milleti bunun en güzel örneÄŸini Atatürk’ün önderliÄŸinde verilen "KurtuluÅŸ Savaşı"nda yaÅŸamıştır. "Ya istiklal, ya ölüm!" demiÅŸtir. Türk tarihi böylesine "kahramanlık günleri" ile doludur. Kahramanlık günlerini ÅŸehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan ÅŸehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir.


Vatanı uÄŸruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için görev almıştır.

1950–1953 yılları arasında barış için Kore’de savaÅŸmıştır. 1974 yılında soydaÅŸlarımızı yok olmaktan kurtarmak için, "Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Yine Mehmetçik barışı korumak için, Bosna-Hersek, Somali ve Kosova’ya barış gücü olarak BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararıyla gitmiÅŸtir.

l. Dünya Savaşı’nda, KurtuluÅŸ Savaşı’nda Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda birçok askerimiz ÅŸehit oldu, bir kısmı da gazi olarak geri döndü. Devletimiz bir yasa ile ÅŸehit yakınlarına "Övünç Madalyası" vererek ÅŸehitlik maaşı baÄŸlar. Yine gazilere de madalya ile aylık maaÅŸ verir ve tedavi, ulaşım gibi hizmetlerde ücretsiz olanaklar tanır. Türk ulusu için, "ÅŸehitler nurlanmış" ve "gaziler onurlanmış" ÅŸahıslar demektir. Bunların en başında da; BaÅŸkomutan, Gazi, MareÅŸal ve Ulusal önder Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir.


Türkiye gazileri 19 Eylül 1983 tarihinde "Türkiye Muharip Gazileri DerneÄŸi" altında bütünleÅŸmiÅŸlerdir.19 Eylül aynı zamanda Atatürk’e 1921 yılında MareÅŸallik rütbesi ile gazilik unvanının verildiÄŸi gündür. Bu nedenle, yurdumuzda her yıl 19 Eylül "Gaziler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Aynı gün diÄŸer bir deyimle "Kahramanlık Günü" olarak da kutlanmaktadır. Yerel kurtuluÅŸ günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günüdür. Åžehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmamız için, savaÅŸ arkadaÅŸları gazilerimizi hak ettikleri deÄŸeri vererek, onları her yerde ve her zaman onurlandırmalıyız.

BENZER ŞİİRLER