27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Konuşma Metni Şiiri
Sorubak.Com


27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Konuşma Metni

Sevgili ArkadaÅŸlar!
Bu gün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, kutlu olsun.
Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 1948 yılında kuruldu. Bu enstitü 1961 yılında aldığı bir kararla 27 Mart gününü Dünya Tiyatrolar Günü olarak kabul etti. Her yıl enstitüye üye ülkelerde 27 Mart günü Tiyatro Bayramı olarak kutlanır.
1948 yılında kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 1961 yılında aldığı bir kararla 27 Mart gününü Dünya Tiyatrolar Günü olarak kabul etti. Bu enstitüye üye ülkeler, her 27 Mart gününü Tiyatro Bayramı olarak kutlamaktadır.
Tiyatrolar Gününde, tiyatroyu halka sevdirmek için etkinlikler yapılır. Hayatın bir parçası ve güzel sanatların en ilgi çekici kollarından biri olan tiyatro da, harekete, konuÅŸmaya ve bazen de müziÄŸe yer verilir. Ä°lk çaÄŸlarda tiyatro, yazılı bir metin olmadan oynanırdı. YeteneÄŸine güvenen oyuncular sahnede istedikleri gibi konuÅŸurlardı.
Bizim kültürümüzde tiyatroyu; orta oyunu, gölge oyunu, köy seyirlik oyunları, meddahlık, danslı ve taklidi oyunlar ÅŸeklinde görürüz. Gölge oyununda, arkadan ışıklandırılan beyaz bir perde vardır. Karagöz ve baÅŸka tipteki kuklalar bu perdenin üzerinde oynatılıp konuÅŸturulur. Güzel hikayeler anlatarak halkı eÄŸlendiren kiÅŸilere Meddah denir. Köylerimizde hâlâ, oyun çıkarma adıyla seyirlik oyunlar düzenlenmektedir.
Ä°nsan hayatı içinde var olan umudun, acının ve sevincin, hep birlikte verildiÄŸi oyunlara dram diyoruz. Komedi, insan hayatı içindeki komik ve gülünç ÅŸeylerin oyunlaÅŸtırılmasıdır. Konularını tarih ve efsanelerden alan acıklı sahne oyunlarına ise, trajedi diyoruz.
Tiyatro eÄŸitimi, konservatuar denilen okullarda verilir. Ä°nsanları eÄŸiten, eÄŸlendiren tiyatro, aynı zamanda düÅŸündürür de. Bir arada yaÅŸayan insanların birlikte güldüÄŸü, birlikte aÄŸladığı ve hep birlikte düÅŸündüÄŸü tiyatro salonları, insanca duyguların da öÄŸrenildiÄŸi yerlerdir.
Sözlerimi, ünlü tiyatro yazarımız Haldun Taner’in bir cümlesi ile bitiriyorum:
Tiyatro olmasaydı, insanoÄŸlu çok eksik, çok güdük kalırdı.

BENZER ŞİİRLER