Dünya Tiyatrolar Günü Tarihçesi Şiiri
Sorubak.Com


Dünya Tiyatrolar Günü Tarihçesi

Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar BirliÄŸi (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında baÅŸarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. Ä°lk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Dünya Tiyatrolar Günü Kabulü
UNESCO
Dönemin ITI baÅŸkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, Ä°skandinav ülkelerinden gelen desteÄŸin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul ediliÅŸinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin ÅŸu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeÅŸitli etkinliklerle kutlanmaya baÅŸlandı.
 
Dünya Tiyatrolar Günü Hedefi  
UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları baÄŸlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışveriÅŸini arttırmak, geliÅŸim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliÄŸi konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluÄŸun saÄŸlanması ve artmasını gerçekleÅŸtirmek adına karşılıklı anlayışı geliÅŸtirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaÅŸmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diÄŸer sanat disiplinlerinden gelen üstün baÅŸarılı bir sanatçı bu gün için bir konuÅŸma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuÅŸmanın metni 20’den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beÅŸ kıtanın her köÅŸesindeki dinleyicilere ulaÅŸtırmaktadır.
 
Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletiÅŸim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, ululararası iÅŸlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.

BENZER ŞİİRLER