İnsan Hakları Haftası Açıklama Şiiri
Sorubak.Com


İnsan Hakları Haftası Açıklama

Ä°nsanlar arasında ırk, din, renk, yaÅŸ, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliÅŸtirmek, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine “ Ä°nsan Hakları” denir.
Ä°nsan hakları, kiÅŸiyi kendi özüyle yaÅŸatacak kurallardır. Ä°nsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayırımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. Ä°nsanlar arasında hak, eÅŸitlik, adalet, özgürlük düÅŸüncesi yaygınlaÅŸtıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır.
Ä°nsanlara insan oldukları için sahip olmaları gereken bir takım hakların bulunduÄŸu fikri ilk kez Ä°ngiltere’den ortaya atıldı.19. Yüzyılda Amerika ve diÄŸer bir çok ülkelere yayılan bu fikir akımından sonra 1789 Fransız Ä°htilali Avrupa’da insan haklarının kabul edilmesini ve uygulanmasını saÄŸlamıştır.
Amerikan CumhurbaÅŸkanı Roosvelt ile Ä°ngiliz BaÅŸkanı Churcill tarafından imzalanıp duyurulan Atlantik Beyannamesinde insan hakları geniÅŸletildi. Bu beyannamede insanlara millet, inanç, ırk ayırımı gözetmeksizin herkes için eÅŸit haklar konmuÅŸ ve yasaların korumasına verilmiÅŸtir.
24 Ekim 1945’te kurulan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Örgütü’nün öncelikle amacı dünyada barışı ve güvenliÄŸi saÄŸlamaktı. 10 Aralık 1948 tarihinde BirleÅŸmiÅŸ Milletler Örgütü “Ä°nsan Hakları Evrensel Bildirgesi”ni kabul ve ilan etti.
Ä°nsan Hakları Beyannamesi 30 maddeden oluÅŸmuÅŸtur. Bu beyanname insana deÄŸer veren, özgürlük, eÅŸitlik tanıyan duyurudur.

BENZER ŞİİRLER