Gaziler Günü Şiiri
Sorubak.Com


Gaziler Günü

GAZÄ°LER GÜNÜ

13 Eylül 1921 de  kazanılan Sakarya Zaferi in hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı CephesiÅŸ Kumandanı Ä°smet PaÅŸa ile  Genelkurmay BaÅŸkanı Fevzi PaÅŸa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla  Büyük Millet Meclisi ReisliÄŸi e cepheden telgrafla ÅŸu önergeyi gönderdi:


" Bizzat muharebe meydanındaki tedabiriyle  muzafferiyetin amil ve müessiri olmuÅŸ BaÅŸkumandan Musatafa Kemal PaÅŸa Hazretlerine  müÅŸirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi in bu teveccühünün milletimiz tarafından doÄŸrudan doÄŸruya  bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduÄŸumuzu arz eyleriz."


Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’since BaÅŸkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK’e, “MAREÅžAL” rütbesi ile “GAZÄ°” ünvanı verilmiÅŸtir.

19 Eylül, “GAZÄ°LER GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Gaziler gününde yapılacak törenler, BaÅŸbakanlığın 24 AÄŸustos 2004 tarih ve 25209 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliÄŸi esaslarına göre düzenlenir

BENZER ŞİİRLER