Yeşilay Bağımsızlık Manifestosu Şiiri
Sorubak.Com


Yeşilay Bağımsızlık Manifestosu

GEREKÇE

Elinizdeki kitapçık, YeÅŸilay’ın tarihini, iÅŸlevini, öngörülerini ve hedeflerini anlatmak üzere kaleme alınmıştır. Takdir edilmelidir ki, her mücadele zemininin bir amacı, bu amaç yönünde oluÅŸturduÄŸu bir pratiÄŸi, hedefleri, öngörüleri vardır. Tüm bunları yerine getirirken kazandığı veya kazanacağı hasımları/düÅŸmanları ve hısımları/dostları olacaktır. Hasımlık/düÅŸmanlık uç bir ifade olarak algılanabilir, ancak metin içinde görüleceÄŸi gibi böylesi bir mücadelenin insanlığa düÅŸmanlık besleyenlerce hasım olarak algılanması kaçınılmazdır.

92 yıllık bir mücadelenin de kendine has ÅŸiarları, mücadele yöntemleri, hedefleri, öngörüleri vardır. Bunların tümü zaman içerisinde deÄŸiÅŸik sözlü sunumlarda ve sloganlarda yansıdığı gibi, birçok yazılı eserde, makalelerde, kitaplarda yerini almıştır. Ancak kuruluÅŸunda alkol düÅŸmanlığı eksenli çalışmalar yapan YeÅŸilay, zaman içinde sigara, kumar, uyuÅŸturucu, fuhuÅŸ, internet, teknoloji ve sosyal paylaşım bağımlılıklarını da uÄŸraÅŸ alanına katmış, topyekun bir mücadele stratejisi iÅŸletmeye baÅŸlamıştır. Bu kadar çeÅŸitliliÄŸe sahip uÄŸraÅŸ alanı, önümüzdeki yıllarda, insanlığın düÅŸmanlarının farklı bağımlılıklar üretmesine ÅŸahit olacak ve bu bağımlılıklara karşı da mücadele edecektir. Ä°ÅŸte o zamanlar, ortak ilkelerin, hasımların, hısımların, ortak mücadele türlerinin belirlenmiÅŸ olması gerektiÄŸi zamanlardır. Aksi halde devasa güçlerin çalışmaları karşısında üretmek ve mücadele etmek daha zorlaÅŸacaktır.

92 yıllık mücadelenin tüm bu mücadele sürecindeki ilkelerini, hedeflerini, yeni söylemleriyle birlikte bir araya getirmek, özellikle üyelerimizin ve gönüllülerimizin YeÅŸilay’la ilgili anlatım ve kabullerine yardımcı olmak maksadıyla bir MANÄ°FESTO hazırlamak ihtiyacı doÄŸmuÅŸtur. Elinizdeki çalışma bu mücadeleyi bizlere miras bırakanların görüÅŸleri ile mücadelenin bu günkü muhatapları ve hısımlarının öngörüleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Böyle bir Manifesto aynı zamanda gönüllüler ve üyeler için ortaklaÅŸmış düÅŸünce ve eylem birlikteliÄŸini de oluÅŸturacaktır.

Esasen adına ister manifesto, ister deklarasyon, isterse bildirge densin, tüm bu toplu açıklamalar, uzun soluklu mücadeleler için bir nevi olmazsa olmazdır. Zira zaman içinde dış etkilerin de tesiriyle hedeflerde kısalmalar, günlük politikaların yön deÄŸiÅŸtirtmesi, gönüllülerin aktivizmi terk ederek farklı alanlara gitmesi gibi nedenler, fikir ve eylemin kiÅŸilere deÄŸil kurumlara baÄŸlanmasını zaruri kılmaktadır.
Tüm bu gerekçeler, toplumsal bir hareket olan ve “felaketten önce” sloganıyla birincil muhatabını seçen YeÅŸilay’ı, amaç ve eylemlerinin toplumsal ifadesini muhatabına yansıtmaya yöneltmiÅŸtir.
YeÅŸilay her ÅŸeyi yeniden tanzim ediyor deÄŸildir. Kendinden sonraki STK’lara öncülük etmiÅŸ ve hizmetleriyle, uyarılarıyla birçok hareketi kıskandırmış 92 yıllık kuruluÅŸ kendini anlatacak bir Manifesto birikimine sahiptir. Yapılan iÅŸ bu birikimi formüle etmek, muhatabına sunmaktır. Manifesyo yeniden bir keÅŸif deÄŸil, bir süreç iÅŸçiliÄŸi kapsamında bugüne kadar olan ile bundan sonra olması gerekenlerin yaÅŸadığımız an itibariyle bir ifadesidir.

Bir asra yaklaÅŸan süreç iÅŸçiliÄŸinde aramızdan onurla ayrılanları rahmetle anıyoruz. Manifesto, bıraktıkları mirası kutsal bir mücadele olarak taçlandırmaya devam edeceÄŸimizin bir ifadesidir. GeleceÄŸimizin teminatı olan çocuklarımızın ve gençlerimizin saÄŸlıklı nesil, saÄŸlıklı gelecek özdeyiÅŸi içinde geliÅŸmesini saÄŸlayabilmek, olgun birikimi genç enerji ile birleÅŸtirmekle olabilir. Ä°ÅŸbu Manifesto, bu amaçla hazırlanmış ve muhatabına sunulmuÅŸtur.

Hiçbir mücadele halksız kazanılamaz. YeÅŸilay da, zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıklarla mücadelesini dayandırdığı duyarlı insanlarla ortak bir dili konuÅŸmak ihtiyacındadır. Tüm insanlığın köleleÅŸtirilmesini, onursuzlaÅŸtırılmasını ve sömürülmesini hedef alan insanlık düÅŸmanlarına karşı ortak bir mücadele zemini oluÅŸturmak ihtiyacındadır. Böylesi büyük insanlık düÅŸmanlarına karşı verilecek mücadelenin bir Manifestosu olmaması, gelecek nesiller için önemli bir eksiklik olacaktı.

Tüm bağımlılık çeÅŸitlerinin kölelik oluÅŸturmayı hedeflemesi ve amacımızın da saÄŸlıklı nesil, saÄŸlıklı gelecek olması nedeniyle Manifestomuzun adını “SaÄŸlıklı Bir Nesil ve Gelecek Ä°çin Yeni Bir BAÄžIMSIZLIK MANÄ°FESTOSU” koyduk.

Bu inançla dostlarımızı, kendi kaderlerini kendi ellerine almaya, geleceklerini her türlü zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıktan uzak tutmaya çağırıyoruz. Ä°nsanlığa karşı suç iÅŸleyenleri de, iÅŸaretledikleri seçeneÄŸin, bağımsız ve onurlu insanların dünyasına tesir etmeyeceÄŸini, aksine her zaman olduÄŸu gibi iyiliÄŸi besleyen mücadelenin kazançlı çıkacağını ilan ediyoruz. Bizler YeÅŸilay gönüllüleri olarak iyiliÄŸi besliyor ve iyiliÄŸin kazanmasına çalışıyoruz. Ä°yiliÄŸin karşısında kötülüÄŸün ÅŸansı yoktur.

Sağlıklı nesil sağlıklı gelecek temennilerimizle saygıyla sunulur.

BENZER ŞİİRLER