Verem Hastalığının Belirtileri Şiiri
Sorubak.Com


Verem Hastalığının Belirtileri

Tüberküloz hastalığı genellikle sessiz baÅŸlangıç gösterir, kronik bir tabloda seyreder. Tüberküloz hastalığının belirtileri, genel yakınmalar ve akciÄŸere özgü yakınmalar olmak üzere iki grupta toplanabilir. AkciÄŸer dışı diÄŸer organ tutulumu varsa tutulan organa özgü bulgular görülür.

Genel yakınmalar; özellikle akÅŸama doÄŸru yükselen ateÅŸ, gece terlemesi, kilo kaybı, iÅŸtahsızlık ve halsizliktir. AkciÄŸere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, deÄŸiÅŸken miktarlarda kan tükürme, göÄŸüste ve sırtta aÄŸrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır.
Yakınmalar genellikle hafif baÅŸlar, yavaÅŸ ilerler. Hastalar bu yakınmaları baÅŸka nedenlere baÄŸlayabilir ve doktora geç baÅŸvurabilir. Bu durum hastalığın daha çok yayılmasına ve tutulan organın daha fazla tahrip olmasına sebep olur. Bu arada hasta çevresine basil saçar ve daha çok kiÅŸinin infekte olmasına neden olur. Bu nedenle özellikle iki haftadan uzun süren öksürük ve diÄŸer yakınmaları olan kiÅŸilerin en kısa zamanda saÄŸlık merkezine baÅŸvurmaları çok önemlidir.

BENZER ŞİİRLER