Öğretmenler Günü Konuşma Metni Şiiri
Sorubak.Com


Öğretmenler Günü Konuşma Metni

Millet Mektepleri in açılışı ve Atatürkün BaÅŸöÄŸretmenliÄŸi kabul tarihi olan 24 Kasım günü, 1981 yılından beri ÖÄŸretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bugün tüm öÄŸretmenlerimizin hizmetlerine karşılık, unutulmadıklarını gösteren bir gündür.

ÖÄŸretmenlik, insanlık tarihinin en önemli ve ölümsüz mesleÄŸidir. ÖÄŸretmen, insanların kendi ayakları üzerinde durmasını saÄŸlayan, yaÅŸamları boyunca kendilerine gerekebilecek bilgileri kazanmalarına yardımcı olan ve topluma arkasını dönmeden toplumun sürekli önünde giden bir gönül eridir. Bundan dolayı da karşısına çıkabilecek zorluklar kendisini yıldırmayacaktır, yıldırmamalıdır.

Her iÅŸi bilen, her iÅŸi yapan, bilgi deposu ve ayaklı kütüphane olmak yerine; bilgi kaynaklarını öÄŸreten yönlendiren, deÄŸerlendirme alışkanlığı kazandıran bir kiÅŸidir, öÄŸretmen.

Necip Fazıl Kısakürek vapurla Karaköy’e geçerken yanına biri yaklaşıp: Üstat, diye sormuÅŸ. Peygamberlere ne diye gerek duyuldu, biz kendimiz yolumuzu bulabilirdik. Necip Fazıl, okuduÄŸu kitaptan başını kaldırmadan: Ne diye vapura bindin ki, cevabını vermiÅŸ. Yüzerek geçsene karşıya. ÖÄŸretmenler kılavuzdur. Ä°ÅŸini ve yolunu bilen kılavuzla yolculuk mutlaka iyi sona erer.

ÖÄŸretmenlik mesleÄŸi, her ÅŸeyden önce bir ideal, gaye ve bir hizmet mesleÄŸidir. Toprak altına atılan bir tohumun, onlarca tohum verebilmesi için kendisini feda etmesi gibi, bir öÄŸretmen de hayatını bu anlamlı ve ÅŸerefli meslek uÄŸruna adayabilmelidir.

Bir insanı kurtarmanın, bir âlemi kurtarmak kadar önemli olduÄŸu çok iyi bilinmelidir. Çünkü iyi eÄŸitilen bir insan, huzurlu bir toplum ve mutlu bir gelecek demektir. BaÅŸağın yetiÅŸmesine engel, zararlı otlar deÄŸil; çiftçinin ihmalidir. Bunun için muhatabı insan olan öÄŸretmenlerin yapacağı bir hatanın telafisi yoktur.

Sevgi dolu bir öÄŸretmen ışık demektir. ÖÄŸrenciler onu arar, onu sorar. Unutmayınız; kelebeklerini ışığa koÅŸtuÄŸu gibi, çocuk yürekler, genç kalpler sevgiye koÅŸar. Bunun için sevgiyi sunanın, sevgiyi hak etmesi gerekir. En çok sevilen öÄŸretmen, en çok seven öÄŸretmendir.

Kendini kontrol edemeyen bir öÄŸretmen, öÄŸrencisini hiç kontrol edemez. Kendi eksikliÄŸini gören ve onu tamamlayan bir öÄŸretmen, baÅŸarıya adaydır. ÖÄŸretmenlerin baÅŸarılı olmaktan baÅŸka bir seçeneÄŸi yoktur. Olsaydı öÄŸretmen olmazdı. ÖÄŸretmen her ÅŸey deÄŸil, her ÅŸeye açılan kapı olmalı. Dolayısıyla öÄŸretmen baÅŸarıyı hedef almalı, mükemmel olmayı deÄŸil.

BaÅŸ döndürücü bir geliÅŸimin olduÄŸu bir çaÄŸda yaşıyoruz. Bunun için öÄŸretmenlerin kendilerini yenilemeleri, geliÅŸmeleri yakından takip etmeleri gerekir. ÖÄŸretmen, hayatının her aÅŸmasını planlamalıdır. Planı olmayanlar, baÅŸkalarının planına uymak zorunda kalırlar. ÖÄŸretmen yarını bir gün önceden yaÅŸayan kiÅŸi olmalıdır. Onun hayalleri olmazsa, baÅŸkalarının hayallerinin de önemi olmayacaktır. ÖÄŸretmen, yaptıkları kadar yapamadıklarından da sorumludur. MeÅŸhur bir filozofa: Servet ayaklarınızın altında olduÄŸu halde neden bu kadar fakirsiniz, diye sorulduÄŸunda, Ona ulaÅŸmak için eÄŸilmek lazım da ondan, demiÅŸ. ÖÄŸretmenin kendindeki gücü fark etmesi, harekete geçirmesi ve elindeki iÅŸlenmeyi bekleyen servetin kıymetini bilmesi gerekir. ÇeÅŸitli bahanelerin ardına sığınarak kendindeki bu gücü ve serveti eritmemelidir.

ÖÄŸretmen bir ayna olmalıdır. Kendisine bakanlar iyiyi, doÄŸruyu, hoÅŸgörüyü, geleceÄŸi görmelidir. Ayna kırık olursa ona bakanlar baktığına piÅŸman olur. ÖÄŸretmenin bir ayna olarak kendisine çok iyi bakması gerekir.

Yeri doldurulmaz öÄŸretici, eserine kıymet biçilemeyen varlık, kendini tüketerek etrafını aydınlatan mum, tahammülü seven idealci, her an muhtaç olduÄŸumuz doktor, gerçeÄŸin ve idealin üstadı, dünyanın en büyük sorumluluÄŸuna sahip insandır öÄŸretmen. Bugünü deÄŸil yarını düÅŸünürsek gelecek çok daha iyi olacaktır. Bunu da biz öÄŸretmenler baÅŸaracaktır.

Tüm öÄŸretmenlerimizin 24 Kasım ÖÄŸretmenler Gününü kutlar, öÄŸretmenlerimize yaÅŸamları boyunca baÅŸarı, saÄŸlık ve mutluluklar dilerim.

BENZER ŞİİRLER