İstiklal Marşının Kabulü ( 12 Mart 1921) Şiiri
Sorubak.Com


İstiklal Marşının Kabulü ( 12 Mart 1921)

Ä°stiklal Marşımız, yurdumuzun düÅŸman iÅŸgaline uÄŸradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düÅŸmana karşı Anadolu’da tutuÅŸan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düÅŸüncesi, Genel Kurmay BaÅŸkanı Ä°smet (Ä°nönü) PaÅŸa dan geldi. Ä°smet Ä°nönü böyle bir marşın Fransız ordusunda mevcut olduÄŸunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli EÄŸitim Bakanlığına iletti. Milli EÄŸitim Bakanlığı da bu düÅŸünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. BeÄŸenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 ÅŸiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ama hiçbiri beÄŸenilmedi; marÅŸ olacak deÄŸerde bulunmadı. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif’in para ödülünden rahatsızlık duyduÄŸu için yarışmaya katılmadığı öÄŸrenildi. Dönemin Milli EÄŸitim Bakanı Hamdullah Suphi ÅŸairin Meclis’teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardımını istedi.

Hasan Basri Bey bundan sonrasını ÅŸöyle anlatıyor:

‘‘Akif Bey’in yanımda olduÄŸu bir zaman,elime bir kağıt parçası alarak,onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya baÅŸladım.

- Ne yazıyorsun?

- MarÅŸ…Ä°stiklal Marşı yazıyorum.

- Yahu sen ne adamsın? Seçilecek ÅŸiire para ödülü verileceÄŸini bilmiyor musun? içinde para olan bir iÅŸe nasıl katılıyorsun?

- Yarışma kaldırıldı? Seçilecek ÅŸiire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli EÄŸitim Bakanı bana güvence verdi.

- Ya, o halde yazalım.

Ä°ÅŸte böylece yazılmaya baÅŸlanan ve 48 saatte bitirilen Ä°stiklal Marşı, imzasız olarak Milli EÄŸitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu. Milli EÄŸitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 ÅŸiirle birlikte yeni ÅŸiiri Ordu Komutanlarına gönderdi. Onlardan, ÅŸiirlerin askerlere okunmasını, beÄŸenilenleri sıralamalarını istedi. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif’in ÅŸiirini birinci sıraya almıştı. Bundan sonraki iÅŸ, Ä°stiklal Marşı’nın T.B.M.M’ne getirip kabul ettirmekti. MarÅŸ, ilkin Meclis’in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı. BaÅŸkan Mustafa Kemal’in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen ÅŸiiri okudu ve son seçimin Meclis’e ait olduÄŸunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Åžiirle ilgili konuÅŸmalar ve oylama, Meclis’in 12 Mart 1921 günü öÄŸleden sonraki oturumunda yapıldı. Bazı milletvekilleri, bir komisyon kurularak ÅŸiirin yeniden incelenmesini, bazıları da hemen görülüp karara baÄŸlanmasını istediler. Uzunca tartışmalardan sonra, ÅŸiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve Ä°stiklal Marşı çoÄŸunlukla kabul edildi.

Åžiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat ÇaÄŸatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930 da deÄŸiÅŸtirilerek CumhurbaÅŸkanlığı orkestrası ÅŸefi Osman Zeki Üngör’ün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüÄŸe kondu. Marşın armonilenmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini Ä°hsan Servet Künçer yaptı.

BENZER ŞİİRLER