İstiklal Marşı’nın Kabulü Åžiiri
Sorubak.Com


Ä°stiklal Marşı’nın Kabulü

Türkiye’de ilk defa bir milli marÅŸ yazılması teÅŸebbüsü, 1920’de Genel Kurmay BaÅŸkanı Ä°smet Ä°nönü tarafından yapıldı. Maarif Vekili Dr. Rıza Nur’u ziyaret eden Ä°smet Ä°nönü, Milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı besleyecek, zinde tutacak bir marşın yazılmasını, ordu adına teklif etti. Yarışma Maarif Vekaletinin genelgesiyle okullara duyuruldu ve basın yoluyla da “Türk ÅŸairlerinin nazarı dikkatine” sunuldu.

Yarışmaya 724 parça ÅŸiir katıldı. Fakat hiçbirisi milli marÅŸ olmaya layık görülmedi. Böyle bir marşın ancak Mehmet Akif tarafından yazılabileceÄŸi ve para meselesinden dolayı yarışmaya katılmadığı da ağızlarda dolaşıyordu. Hasan Basri Bey, para meselesinin kaldırıldığını söyleyerek, Akif’in yarışmaya katılmasını saÄŸladı. Mehmet Akif’in ÅŸiiriyle birlikte üç parça, orduya gönderilerek, asker üzerinde tesiri en fazla olan eserin tespit edilmesi istendi.Cevap olarak Mehmet Akif’in ÅŸiirinin beÄŸenildiÄŸi bildirildi.

Maarif Vekaleti tarafından gönderilen Ä°stiklal Marşı teklifi gündeme alındı. BaÅŸkanvekili Hasan Fehmi Efe’nin baÅŸkanlığındaki toplantıda ele alınan marşın tab ve tevziine karar verildi.

MarÅŸ, Hamdullah Suphi tarafından Meclis’te okundu. Büyük bir coÅŸkuyla dinlenen marÅŸ, sık sık alkışlarla kesildi. Marşın kabul edilmesi, 12 Mart 1921 tarihindeki toplantının öÄŸleden sonraki oturumunda ele alındı.

Akif’in marşının oya sunulması kararlaÅŸtırıldı ve “Oy birliÄŸi ile kabul edildi.” MarÅŸ teklif üzerine en son ayakta dinlendi. Kahraman orduya ithaf edilen marÅŸ, Ä°stiklal marşı olarak kabul edildi. Akif “Onu milletime ve kahraman ordumuza hediye ettim. Zaten o milletin eseridir, milletin malıdır. Ben yalnız gördüÄŸümü yazdım” dedi ve bu marşı Safahat’a almadı.

BENZER ŞİİRLER