Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi Şiiri
Sorubak.Com


Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi

8 Mart 1857 tarihinde ABD in New York kentinde 40.000 dokuma iÅŸçisi daha iyi çalışma koÅŸulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve baÅŸladı. Ancak polisin iÅŸçilere saldırması ve iÅŸçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında iÅŸçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın iÅŸçi can verdi. Ä°ÅŸçilerin cenaze törenine 10.000i aÅŸkın kiÅŸi katıldı.

26 - 27 AÄŸustos 1910 tarihinde Danimarka ın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale baÄŸlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın iÅŸçiler anısına 8 Martın "Internationaler Frauentag" (International Womens Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliÄŸiyle kabul edildi.


8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren Clara Zetkin (solda) Rosa Luxemburg ile.
Ä°lk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921de Moskovada gerçekleÅŸtirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı da (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleÅŸti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve Ä°kinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960lı yılların sonunda Amerika BirleÅŸik Devletleri de de anmaya baÅŸlanmasıyla daha güçlü bir ÅŸekilde gündeme geldi. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Martın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin sitesinde günün tarihine iliÅŸkin bölümde, kutlamanın New York a ölen iÅŸçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştıı

BENZER ŞİİRLER