Türkiye'de Sivil Savunma Tarihçesi Şiiri
Sorubak.Com


Türkiye'de Sivil Savunma Tarihçesi

Sivil savunma, savaÅŸ silahlarının cephe gerisine uzanan etkileri gözönüne alınarak, I. Dünya Savaşı dan sonra sivil halkın bu silahların etkisinden korunması bakımından bir örgütlenmeye gidilmesi fikri ortaya çıkmıştır.

II. Dünya Savaşı, savaÅŸların bilinen karakterini deÄŸiÅŸtirmiÅŸ, özellikle uçak tekniÄŸinde meydana gelen hızlı geliÅŸmeler savaÅŸan devletlerin tüm ülke alanlarını savaÅŸ haline getirmiÅŸtir.

Cephe gerisindeki sivil halk ile savaÅŸ gücünü destekleyen resmî ve özel kuruluÅŸlarla ulaÅŸtırma tesislerinin korunması, gerek ülke geleceÄŸi açısından ve gerekse orduların savaÅŸ güçleri ile moral güçlerinin ayakta tutulması açısından sivil savunma adı verilen kavram ortaya çıkmıştır.

Barış zamanında da doÄŸal afetlerle, büyük yangınlara karşı halkın can ve mal emniyetinin saÄŸlanması da bu kavramla birlikte düÅŸünülmüÅŸtür.

Türkiyede 1959 yılında Ä°çiÅŸleri Bakanlığı a baÄŸlı olarak Sivil Savunma Genel MüdürlüÄŸü kurulmuÅŸtur. Sivil savunma halkın afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için çalışır.

Türkiyede, 17 AÄŸustos 1999da Marmara ve 12 Kasım 1999da Düzcede meydana gelen; on binlerce insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden olan depremlerde arama-kurtarma çalışmalarına katılmıştır.

Arama-Kurtarma Ekibimiz, 8 Ekim 2005 tarihinde, Pakistanda meydana gelen ve on binlerce insanın hayatını kaybettiÄŸi deprem felaketi sonrası ilk defa Türkiye dışında bir ülkede arama-kurtarma görevi yapmıştır.

BENZER ŞİİRLER