Trafik Haftası Kutlama Programı Şiiri
Sorubak.Com


Trafik Haftası Kutlama Programı

TRAFÄ°K VE Ä°LKYARDIM HAFTASI

Trafik; kara, hava, deniz taşılları ile yayaların kendilerine özgü yollarda gidip gelmesi olayıdır.

Trafik sorunlarını çözümlemek amacıyla bir çok Avrupa ülkesi aralarında anlaÅŸarak bir konsey kurdu. Bu konseye Türkiye de üyedir. Merkezi Fransa ın baÅŸkenti Paris e olan bu konseyin üyeleri, zaman zaman toplanarak trafik sorunlarını görüÅŸürler.

Bu konsey Mayıs ayının ilk cumartesi günü ile baÅŸlayan haftayı «Uluslararası Karayolu Güven Haftası» olarak kabul etmiÅŸtir.

Ülkemizde de trafik kazalarının önlenmesi yolunda çaba gösteren kuruluÅŸlarca, aynı hafta «Trafik GüvenliÄŸi ve EÄŸitim Haftası» olarak kabul edilmiÅŸtir. Bu hafta süresince; yayın organları, radyo, televizyon aracılığı ile trafik kazalarının önlenmesi için halka trafik kuralları anlatılır. Trafik kurallarına uyulması gereÄŸi belirtilir. Okullarda öÄŸrencilere trafik bilgileri öÄŸretilir.


Uygarlık tarihinde tekerleÄŸin bulunması önemli bir olaydır. Önceleri yüklerini kendileri taşıyan, hayvanlara taşıtan insanlar tekerleÄŸin bulunması ile taşıt araçları yaptılar. Uzun süren çalışmalar, araÅŸtırmalar sonucu buharı bulan, motor gücünden yararlanmayı öÄŸrenen insanlar bu buluÅŸlarını taşıtlara uyguladılar. Önce kara taşıtlarının, sonra deniz ve hava taşıtlarının sayıları çoÄŸaldı, hızları arttı.

Bu taşıt araçlarına sahip olan insanlar kentlerde ve kentler arasında araçlarını kullanmaya baÅŸladılar. Yürüyenlerin karşıdan karşıya geçmesi zorlaÅŸtı. Taşıt araçları insanlara ve birbirlerine çarparak kazalara neden oldular.

Trafik sorunlarına çözüm getirmek, trafiÄŸi düzene koymak için bir takım kurallar belirlendi. Sürücülerin ve yayaların uymaları gereken bu kurallara trafik kuralları denir. Trafik kuralları uzun araÅŸtırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkmıştır.


Bizi en çok ilgilendiren, her an karşılaÅŸtığımız kara trafiÄŸidir. Deniz ve hava taşıtlarının gidiÅŸ geliÅŸlerini düzenleyen deniz ve hava trafiÄŸi kuralları da vardır.

Her gün gazetelerde okuduÄŸumuz; radyoda dinlediÄŸimiz, televizyonda izlediÄŸimiz trafik kazaları; dikkatsizlikten, kendine fazla güvenmekten ve trafik kurallarına uymamaktan meydana gelir. Ä°nsan yaÅŸamı bakımından trafik, çağımızın en önemli sorunudur. Büyük kentlerde günün her saatinde taşıtlarla karşılaşırız. Trafik kazalarında yaralanan ve ölenlerin çoÄŸu 5-14 yaÅŸ arasındaki çocuklardır.



Bu nedenle Trafik Haftası’nda, özellikle ilkokullarda, öÄŸrencilere trafik kuralları öÄŸretilir. Trafik kazasına uÄŸramamak için hafta boyunca öÄŸrendiklerimizi hiç unutmayalım. Yürürken, karşıdan karşıya geçerken tüm trafik kurallarına uyalım.

 

 

YAYALAR Ä°ÇÄ°N TRAFÄ°K KURALLARI

Cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımında yürümeliyiz. Karşı kaldırıma ancak yaya geçitlerinden geçmeliyiz.

Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra saÄŸa yine sola bakıp öyle geçmeliyiz.

Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yürümeliyiz.

Trafik polislerinin işaretlerine uymalıyız.

Trafik polisinin olmadığı yerlerde trafik işaretlerine dikkat etmeliyiz.

Trafik lambası kırmızı yanarken kesin olarak karşıya geçmemeliyiz.

Karşıdan karşıya geçerken zikzaklar çizmemeliyiz.

Duran bir taşıtın hemen önünden ve arkasından geçmemeliyiz.

Taşıt araçlarından inerken taşıtın tam olarak durmasını beklemeliyiz.

Taşıt araçlarına binerken sıramızı beklemeliyiz.

Taşıt aracından iner inmez hemen karşıya geçmemeliyiz.

Taşıtlara hiçbir nedenle asılmamalıyız.

Yolda top oynamamalıyız.

Yolda gruplar oluÅŸturup geçiÅŸe engel olmamalıyız.

BENZER ŞİİRLER