Üniversiteye İlk Adım YGS (Öneriler)

Üniversiteye İlk Adım YGS (Öneriler)
Öğrenciler bu sınavda lisede öğrendikleri derslere ait temel bilgilere sahip olmanın yanında, okuduğunu anlama, zihinsel becerilerin ölçülmesi, temel kavram ve ilkelerle düşünmeye yönelik sorularla karşılaşacak. Sınavda daha yüksek puan almak isteyen adayların, sınavda soruların hangisinden başlayacağı ve ne kadar süre ile sorulara zaman ayıracağı gibi stratejileri belirlemesi ve morallerini yüksek tutması gerekir.
YGSde 4 farklı test ve toplam 160 soru olacak. YGSde her aday için 6 puan türü hesaplanacak. Ancak puan getirisi olarak:
Sayısal alandan tercih yapacak adayların önce matematik testine sonra da fen bilimleri ve sonra Türkçe ve sosyal bilimlere yönelmeleri uygun olur.
Eşit ağırlıktan tercih yapmayı düşünen adaylar önce matematik testi sonra da Türkçe, fen bilimleri ve sosyal bilimler testine yönelmeli.
Sözelci adaylar için Türkçe testi en çok puan getirisi olan testlerdir. Sözel alan tercihi yapacak öğrencilerin önce Türkçe, sosyal bilimler, matematik ve eğer bilgi birikimleri varsa fen bilimleri testine yönelmeleri daha uygun olacaktır.
YGS puanına göre tercih yapacak adaylar ise tercih yapacakları bölümün puanına göre strateji belirlemeli.
YGS sınavı 160 sorusu ile bütün bir sınavdır. Alanı ve tercihi ne olursa olsun bütün adaylar testlerin bütününden sorumludurlar. Yine de bu sorumluluk bölüm tercihlerine göre farklı katsayıdadır.
Moral ve motivasyon için adayların kendilerini yeterli hissettikleri testten başlamaları onlara avantaj sağlayacaktır. Sınavda zor sorular olabilir ama bu bütün soruların zor olduğu anlamına gelmez. Moral bozulmadan sınava devam edilmeli.
Sınavda soruları çözmeye başladığınızda zihninizde gerekli aramaları yapacak gerekli bilgileri kısa süreli belleğinize taşıyacaktır. Sınav esnasında heyecanlanacaksınız. Bu normaldir. Heyecanlandığınız için ayrıca panik yapmanıza gerek yok. Birkaç tane -daha fazla değil ama- derin nefes alıp nefesinizi biraz tutun. Heyecanınız kontrol altına girecektir.
Verilen süreyi dengeli kullanmak için hız ile isabet arasında denge kurulmalı. Zaman kazanma düşüncesiyle soruları çok hızlı cevaplamak hata yapma ihtimalini yükseltir. Zor olduğu düşünülen sorularda da çok fazla zaman harcanılmadan diğer soruya geçilmelidir. Adayların her ihtimale karşı uzun paragraf sorularında anlama gücünü iyi kullanmaları ve dikkatlerinin dağılmaması için bazı kavramların altını çizerek okumaları faydalı olacaktır.
KISA HATIRLATMALAR
1. Son günlerde dengeli beslenin, düzenli uyuyun.
2. Sınava kadar başarılarınızı düşünün.
3. Sınav gününden önce gireceğiniz yeri mutlaka görün.
4. Sınavdan önceki gece kıyafetlerinizi, belgelerinizi mutlaka hazırlayıp bir araya koyun.
5. Sınavdan önceki gece erken uyumaya çalışmayın. Normal uyku saatinizde uyumaya gidin.
6. Aşırı bir kahvaltıdan kaçının, midenizi yormayacak şekilde beslenin.
7. Kıyafetlerinize dikkat edin. YGS dönemindeki bahar havaları aldatıcı olabilir; ne çok ince ne de kalın giyinin. Yanınıza hırka benzeri bir üst kıyafeti alın.
8. Sınav saatinden yarım saat önce (daha erken olmamasına da çalışın ) sınav binasında olun.
9. Zihninizin size nesnel gerçekmiş gibi sunduğu abartılı gerçeklerden (ki aslında felaket tellallığıdır) zihninizi uzak tutun. Herşey kötü değil, herşey kötü olamaz, aşırı karamsar olmayın.
11. Üst üste boş veya emin olmadığınız sorularda da paniğe kapılmayın. Sınavın zorluk derecesi daha önceki yıllarınkine yakındır. Kaldı ki zorsa herkes için zordur, sadece önünüzdeki soruya odaklanın.
12. Hiçbir fikrinizin olmadığı soruları boş bırakın, kendinizi cevap vermek zorunda hissetmeyin.
13. Sınav sonucunun bugüne kadar yaptıklarınızın en iyisi olacağına kendinizi sınavdan önce ve sınav esnasında inandırın; buna inanırsanız sonuç da öyle olur.

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER