TTKB 2012-2013 Kürtçe Dersi Müfredatı Yayımladı.

TTKB 2012-2013 Kürtçe Dersi Müfredatı Yayımladı.

5, 6, 7 ve 8inci sınıflar, Kürtçenin Kırmançi ve Zazaca lehçelerini okuyacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda okutulacak Kürtçe ders müfredatını tamamladı. Müfredatın amacı, öğrencilerin Kendi kültürel değerlerini fark ederek farklı olana hoşgörü ve saygı göstermelerini sağlamak olarak ifade edildi. Derste öğrenciler, Kürtçe tartışma, ailelerini tanıtma, metin yazma gibi çok sayıda etkinlik yapacak.

************************************

KÜRTÇE MÜFREDATINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

************************************

Kürtçe dersinin amacının da anlatıldığı müfredat programında şu ifadelere yer verildi: Kürtçe Dersi Öğretim Programının amacı, Türk Milli Eğitiminin Genel Amaçları ve Temel İlkelerine uygun olarak öğrencilerin; Kürtçe öğrenmeye karşı ilgisini artırmak, Kürtçenin yaşadığı kültürü tanımalarını sağlamak, Kürtçe (Kırmançi ve Zazaca) konuşulan yörelerin kültürel değerlerini ayırt etmelerine olanak tanımak, kendi kültürel değerlerini fark ederek farklı olana hoşgörü ve saygı göstermelerini sağlamak, kendini ifade etme, iletişim kurma, iş birliği yapma, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmek, seviyelerine uygun görsel, işitsel ve yazılı kaynakları takip etmelerini sağlamak, kişisel, sosyal, kültürel bakımdan gelişmelerini sağlamak, Kürtçede dinleme, konuşma, okuma ve yazma dil becerilerini geliştirmek, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metninde belirlenen ölçütlere göre kendilerini değerlendirmelerini sağlamak, Kürtçede kelime hazinesini zenginleştirmek, bilgi teknolojilerinden yararlanarak öğrenme becerilerini geliştirmektir.

SESLER VURGULANACAK: Kürtçe alfabedeki tüm sesler okutulacak. Kürtçe alfabede olup Türkçe alfabede olmayan (X x, W w, Q q, ê, Û, z, Œ, Ó) seslerin içinde bulunduğu kelimeler okunacak ve okunurken bu harflerin seslendirilmesine vurgu yapılacak.

GÜNLÜK KONUŞMA: Günlük hayatta sıklıkla kullanılan selamlaşma, vedalaşma, hâl hatır sorma, kendini tanıtma gibi ifadeler kullanılacak.

AFİŞLİ DERS: Kartvizit, tanıtım kataloğu, konser ve gösteri afişleri, e-posta, gazete ve dergilerden basitleştirilmiş ilan vb. metinler ile çalışılacak

RESİMLİ SÖZCÜKLER: Günlük hayatla ilgili kelime ve sözcük grupları ve bunlarla ilgili resimler verilerek eşleştirmeleri istenecek. Günlük konularla ilgili basit metinler okutulacak ve metnin içeriğiyle ilgili sorular sorularak cevaplar vermesi sağlanacak.

KÜRTÇE YAZACAKLAR: Öğrencilerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı durumlara ilişkin kısa bir paragraf yazması sağlanacak. Verilen bir konu üzerinde öğrenciler Kürtçe beyin fırtınası yapacak ve tartışacak.

KÜRTÇE SOYAĞACI: Ailesi hakkında tanıtıcı bir paragraf yazması sağlanacak. Paragrafta varsa yanlışlar ve eksikler üzerinde durulacak. Aile soyağacı oluşturmaları istenecek.

DUYGU YAZACAKLAR: Duygu ve düşüncelerini ifade eden bir paragraf yazması istenecek. O paragrafta duygu ve düşünceye ilişkin kavramlar (Mutluluk, sevinç, üzüntü) kullanması beklenecek.

RAKAM DA ÖĞRETİLECEK: Öğrendiği sayıların okunuşunu kullanacağı bir paragraf oluşturması sağlanacak. Paragrafta öğrenci no, tarih, saat, sokak ve ev numaralarını kullanması önerilecek.

VATAN

NE ZAMAN?

Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Sınav
Haber Kategori
Ne Zaman
Haber Kategori
Haber

SON HABERLER