Fen Lisesi Kazanmak İsteyenlere 6 Öneri

Fen Lisesi Kazanmak İsteyenlere 6 Öneri

Öğrencilerin ve ebeveynlerinin hayalleri doğrultusunda eğitim hayatı kademe kademe yükselmektedir. İyi bir eğitim alabilmek, başarılı olmak ve hayata daha sıkı tutunmak için öğrenciler lise seçimlerini genel olarak fen ve Anadolu liseleriyle yapmak istiyorlar. Ancak bildiğiniz gibi fen liseleri ve Anadolu liseleri diğer lise türlerine göre daha zor bir eğitim müfredatıyla işlemektedir. Fen liseleri, en az bulunan liselerdir. Bu liselerde sayısal ağırlıklı eğitimler verilir. En temel hedef nitelikli bireyler yetiştirmek, bilim insanları yetiştirmek, başarı oranı yüksek ve akranlarına göre daha yüksek zekâ seviyesine sahip bireyleri eğitmektir. Elbette her ebeveyn çocuklarının iyi bir okulda okumasını ister, ancak bu her zaman istenildiği gibi olmayabilir. Fen lisesi kazanmak, gayret ve çaba isteyen zorlu bir yolculuktan geçer. Örnek vermek gerekirse şayet, öğrencinin yeri geldiğinde arkadaşlarından ve oyunlarından veya teknolojik aletlerinden dahi feragat etmesi gerekmektedir. Bu şu demek oluyor aslında; başarı için bazı şeylerden vazgeçmek veya kısıtlamak.
Bir fen lisesi kazanmak ve başarılı bir eğitim hayatının ardından kariyerinizde sağlam adımlar atmak istiyorsanız bu yazıyı dikkatli okuyun. Zorlu ve mücadeleyle dolu bir yolculuğa çıkmak üzeresiniz. Sıkılacak ve daralacaksınız, bunalacaksınız ama buna değecek. Gelin birlikte neler yapabileceğinize bir bakalım.
Fen Lisesi Nasıl Kazanılır?

Düzenli, Sürekli ve İstikrarlı Çalışmak


İlkokuldan ortaokula geçtiniz ve şimdi yeni bir dönem sizi bekliyor. LGS’ye hazırlanıyor ve başarının izinden gidiyorsunuz. Başarmak için hedefe odaklanmak ve planlı hareket etmek gerekir. LGS hazırlıklarınızı öyle titizlikle yapın ki, insanlar hayret etsin, aileniz sizinle gurur duysun. Gösterdiğiniz bu istikrar ve sabır ile kazanacağınızdan emin olsun sizi gören herkes. Uzun lafın kısası şu; Sınavınıza sıkı çalışın, sabırlı olun, iyi bir lise için mücadele edin ve gerekirse o kitapları yiyin. Siz ne demek istediğimi çok iyi anladınız. Çalışmalarınız sürekli ve düzenli olursa öğrendiğiniz bilgilerin size bir o kadar yararı olacaktır.

Yaptığınız Yanlışları Hafızanıza Kazıyın


Öğrenme sürecinizde yanlışlar yapabilirsiniz, bu normal bir durum. Öğrenmek böyle bir şey zaten. Yanlışlarınızı düzelterek öğreniminizi tamamlarsınız. Öğrenmek sonu olmayan bir girdap gibidir, iyi huylu olanından. LGS ders çalışma programı yaptınız ve bunu aksatmadan ilerliyorsanız eğer harikasınız çünkü doğru yolda ilerliyorsunuz.
Test çözdüğünüz zaman bir soruda yanlış yaptıysanız hemen onun doğrusunu öğrenin, bir sonraki soruya geçmeyin. Çünkü siz o yanlışın doğrusunu öğrenmezseniz eğer karşınıza her çıktığında yanlış yapacaksınız. Yanlışlarınızın doğrusunu öğrenin. Verimli ilerleme, hızlı ilerlemeden daha iyi sonuçlar getirir. Hafızanıza doğru olanı kazıyın ve öğretin.

Çözebildiğiniz Kadar Test Çözün


Yapılan her deneme sınavı veya evde çözdüğünüz her test aslında gireceğiniz sınavın provasıdır. Bu pratik o kadar etkilidir ki, bunu düzenli olarak yapan hiç kimse başarısız olamaz. Bu sınav hazırlık sürecinizde ağırlığı zayıf olduğunuz konulara verebilirsiniz. Eğer kendinizi zorlayabiliyorsanız her gün deneme sınavı yapın kendinize, test kitapları alın ve bol bol çözün. Kitap kurdu olmalısınız. Bu sizi karşınıza çıkacak her türlü soruya karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Bu yolculuktaki kilit noktalardan birisi bu. Test çözün ve karşılaşabileceğiniz her soruna çözebilme yeteneğinizi geliştirin.

Soruların Yapısını ve Mantığını Çözün


Muhtemelen bu başlığın ne demek olduğunu düşünüyorsunuz. Sorular ne ister? Cevap. Yani okuduğunuz soruların her biri sizden bir cevap istiyor ve sizin cevap verebilmeniz için öncelikle soruyu anlamış olmanız gerekir. İşte bol bol test çözmenizin size katacağı bir diğer katkı buydu. Siz soru çözdükçe, karşınıza çıkan yüzlerce sorunun kalıplarını ve ne istediğini çözmüş olacaksınız. Farklı yayınevlerinin test kitaplarını çözmeyi deneyin. Çoğu birbirine yakın olsa da karşınıza çıkacak soru yapıları veya kalıpları farklı olacaktır. Bu sizi yeni bir soru ile karşılaşmanız durumunda daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Soruyu anlamak, doğru cevap vermek demektir ve bunun çıktığı yol ise başarı.

Paragraf Uzmanı Olun


LGS sınavlarında en çok göz korkutan soru tiplerinden birisi ise paragraf sorularıdır. Uzun cümle yapısıyla karmaşık gibi gözüken ama aslında taktiğini bildiğinde oldukça basit olan sorulardır. Paragraf sorularına hâkim olmanız size sınavınızda zaman kazandırır. Oyalanma yok, hızlı okuma ve hızlı anlama var. Sınavlar seçici değildir, isteklerinize göre soru hazırlanmaz. Bu yüzden karşılaşacağınız her engeli aşmak için çözümünüz olmalı. Paragraf sorularını çözmenin yolu ise bol bol pratik yapmak. Soru kökünü anlayın, şıklara hızlıca bir göz gezdirin ve cevapların ne olabileceği konusunda hızlı bir beyin fırtınası yapın ve paragrafı okuyun. Paragraf soruları en çok zaman kaybedilen sorulardan olduğu için bu konuda yapacağınız her pratik size zaman avantajı sağlayacaktır.

Hedefinizi Düşünün, Geleceğinizi Hayal Edin


Başarı hayallerden doğar ve hedeflerden gelir. İstediğiniz şey fen lisesi mi? Kazanın onu. Bu tamamen sizin elinizde. Bunu ne kadar istediğiniz bu konuda çok önemli. Başarmak istiyorsanız, engelleri çiğneyip atmayı bilmek zorundasınız. Çalışmayı bırakmayın, hedefiniz ilerde ve ona kitlenmelisiniz. Ailenizin gurur kaynağı olmak için, kendinizi başarırken görmek için, hedeflerinize ulaşmak için düşünün, geleceğinizi hayal edin ve emin adımlarla ilerleyin. LGS sınavı size çerez gibi gelecek. Kendinize güvenin ve plana sadık kalın.