Meslek Liselerinde Alan Dal Seçimi Nasıl Yapılmaktadır?

Meslek Liselerinde Alan Dal Seçimi Nasıl Yapılmaktadır?

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu meslek programı 9.sınıfa yerel yerleştirme ile kayıt olan öğrencilerin meslek alanlarına geçişi ve Anadolu teknik/Anadolu meslek programlarında 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin dala geçişleri Mesleki Ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarında Alana/Dala Geçiş, Tercih Ve Yerleştirme İşlemleri E-Kılavuzuna göre yapılmaktadır.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan AMP meslek alanlarını seçecek öğrenciler, kendi okulları dışındaki diğer okullarda bulunan alanları da tercih edebilecektir. Ancak, yerleştirme işlemi yapılırken kendi okulundaki öğrencilere öncelik verilecektir. Boş kontenjan kalması durumunda diğer okullardan tercihte bulunan öğrenciler yerleştirilecektir.


Anne ve/veya babasına ait çalışır durumda bir işyeri bulunanlar istemeleri hâlinde; işyerini ve mesleğini ilgili meslek kuruluşlarından belgelendirmeleri şartıyla AMP’de bu meslekle ilgili alana doğrudan kayıt edilecektir.



Yerleştirildiği alanı değiştirmek isteyen öğrenciler kontenjan açığı bulunması durumunda koşullarını taşıdıkları alanlara 9 uncu sınıfta birinci dönemin sonuna kadar alan değiştirerek de geçiş yapabilecektir



AMP de bulunan alanlardan en fazla 15 tercih yapılabilecek olup öğrenciler öğrenim gördükleri okulun dışındaki okul ve alanları da tercih edebilecektir. Yerleştirme işlemi yapılırken öğrencinin öncelikli olarak kendi okulunda bulunan alanlara yerleştirileceği, diğer okullardaki alanlara ancak boş kontenjan kalması durumunda yerleştirileceği, herhangi bir tercihine yerleşemediği takdirde okul içinde boş kalan kontenjanlara okul yönetimince yerleştirilebileceği dikkate alınarak kendi okulunda bulunan alanlardan azami sayıda tercih yapmasının lehine olacağı hususunda bilgilendirme yapılacaktır.



Tercih başvurusunda bulunan öğrencilerin alana yerleştirme işlemleri; OBP ve tercih sıraları dikkate alınarak öncelikli olarak kendi okulu içindeki alanlara yapılacaktır. OBP’nin eşitliği hâlinde sırasıyla 8 inci, 7 nci ve 6 ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne ve tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacaktır. Boş kontenjan kalması halinde diğer okullardan alan tercihi yapan öğrenciler de OBP’ye göre merkezi sistem ile yerleştirilecektir.



ATP ve AMP’ye merkezi veya yerel olarak yerleşen 10 ve 11 inci sınıf öğrencileri için dal seçimi öğrencinin alan eğitimi gördüğü sınıfın yılsonu başarı puanı ve tercihleri dikkate alınarak okul yönetimi tarafından e-Okul sistemine kayıt edilecektir. Eşitlik olması hâlinde başarılması zorunlu olan meslek dersinin yılsonu başarı puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacaktır