Nakil ile yerleştirme ne demektir?

Nakil ile yerleştirme ne demektir?

MEB 25 Temmuz 2022 tarihinde tercih sonuçlarını açıkladıktan sonra aynı gün boş kontenjanları da ilan edecek. İlan edecek boş kontenjanlarda özellikle çok tercih edilen Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liselerinin boş kontenjanlarının sıfır (0) olduğunu göreceksiniz.

Durun hemen paniklemeyin. Çünkü her ne kadar boş kontenjanları sıfır olarak gözükse de A okuluna yerleşmiş öğrenci B okuluna nakil istediği anda A okulundaki kontenjan muhtemel boş olarak gözükecek. Yani A okulundaki öğrenci gittiğinde B okulundan A okuluna nakil isteyen öğrenci boş kontenjan sıfır olması rağmen yerleşmiş olacak.



MEB daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de iki kez nakil işlemi gerçekleştirecek.



Nakiller nasıl olacak?

1- Yerleştirmeye esas nakiller, “Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takviminde” belirtilen tarih ve sürelerde 2 (iki) dönemde yapılacaktır. Her dönemde; Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç), yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç), pansiyonlu okullar için de en fazla 3 (üç) okul tercihi yapılabilecektir.



2- Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullara, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ya da pansiyonlu okullara yerleşen öğrencilerden okul değiştirmek isteyenlerin, yerleştirmeye esas nakil döneminde tekrar yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etme zorunluluğu bulunmayacaktır.



3- Bir ortaöğretim kurumunda kaydı olmayan veya yerleşemeyen öğrencilerin, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ya da Pansiyonlu Okullar grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur.



4- Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde Kayıt Alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacaktır. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 (iki) okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla en fazla 3 (üç) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 2 (iki) okul seçilebilecektir.



5- Öğrenciler, ayrıca istemeleri hâlinde yerleştirmeye esas nakil başvuru dönemlerinde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebileceklerdir.



6- Yerleştirmeye esas nakil döneminde herhangi bir tercihine yerleşen öğrenci önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılır.



Nakille yerleştirme ne zaman yapılacak?
Yerleştirmeye esas nakil işlemi için; tercih başvuruları 25-29 Temmuz 2022 ve 01-05 Ağustos 2022 tarihlerinde saat 17.00’ye kadar yapılabilecektir. Her nakil döneminde öğrenciler, her gruptan en fazla 3 (üç) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yerleştirme işlemleri için tercih başvurusu yapmayan öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde tercihte bulunabileceklerdir