Sor

XVI. yüzyılda önemli Kara gücüne sahip devletler için aşağıdakilerden hangi

Her Soruya Bizim Bir Cevabımız Var.

  jeonrsxekin  23.05.2023 / 23:11 
Soru
XVI. yüzyılda önemli Kara gücüne sahip devletler için aşağıdakilerden hangisi yoktur?

a) safeviler
b) akkoyunlular
c) memluklular
d) Avustrya krallığı
e) kutsal Roma Germen imparatorluğu
Eklenen Cevaplar
  SorubakC 24.05.2023 / 10:26
#1
XVI. yüzyılda önemli bir kara gücüne sahip olan devletlerden Akkoyunlular, bu listeye uymayan devlet olacaktır.

Akkoyunlu Devleti, 15. yüzyılın ikinci yarısında Anadolu, İran ve Mezopotamya'da hakimiyet kurmuş olan bir Türkmen devletidir. Ancak, 16. yüzyılın başlarında, Safevi Devleti'nin yükselişi ve Osmanlı Devleti ile olan savaşları sonucunda gücünü kaybetti. 1508'de Safeviler tarafından sona erdirildi.

Buna karşılık, Safeviler, Memluklular, Avusturya Krallığı ve Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 16. yüzyılda hala önemli kara güçlerine sahip devletlerdi. Safeviler, 16. yüzyıl boyunca İran'da güçlü bir Şii devleti kurdular. Memluklar, 16. yüzyılın başına kadar Mısır ve Suriye'de güçlü bir Sünni Müslüman devleti sürdürdüler, ancak 1517'de Osmanlılar tarafından yenildiler. Avusturya Krallığı ve Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Avrupa'da önemli kara güçleriydi.
Benzer Sorular
anadolunun işgali karşısında kurulan müdafaa-i hukuk derneklerinin birleşmesini sağlayan düşünce nedir?
İslam dini; güzel ahlaklı, dürüst, güvenilir ve adil insanlar olmamızı ister. Bizlere yalan, hile,haksızlık, adaletsizlik gibi kötü davranışlardan kaçınmamızı öğütler. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de adaletli olmayı emreden birçok ayet bulunur. Örneğin bunlardan birinde Rabbimiz(c.c.) şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana babanız ve akrabalarınız aleyhine de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. (Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar fakir olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın; (şahitliği) eğer, büker (doğru şahitlik etmez), yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.” Bu ayette verilmek istenen mesajı yazınız.
Uygurları diğer Türk Devletlerinden ayıran en önemli özellik nedir?
6. Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Osmanlı topraklarının büyük bölümü işgal edilmiştir. Aşağıdaki Osmanlı topraklarının hangi devletler tarafından işgal edildiğini yazınız. Antalya´dan Konya´ya kadar olan yerler: İzmir ve çevresi: Suriye, Hatay (Dörtyol), Lübnan, Mersin, Adana: 7. I. Sivas Kongresi II. Havza Genelgesi III. Amasya Görüşmeleri IV. Erzurum Kongresi V. Amasya Genelgesi Numaralanmış tarihî gelişmeleri kronolojik olarak sıralayınız. 8. Misak-ı Millî´ye aykırı olması ve Türk milletinin bağımsızlığını yok sayması nedeniyle Büyük Millet Meclisi tarafından tanınmayan antlaşmayı yazınız.
1. Güney Cephesi´nde Fransız işgaline karşı gelişen Kuvâ-yı Millîye ruhu İzmir´in işgali üzerine Batı Cephe- si´nde de kendisini gösterdi. İşgale karşı silahlı mücadele fikri kısa sürede Batı Anadolu´nun her tarafına yayıldı. Pek çok yerde irili ufaklı Kuvâ-yı Millîye birlikleri kuruldu. Her yaştan eli silah tutan gönüllülerin oluş- turduğu bu birlikleri kimi yerde subaylar, kimi yerde ise Ethem Bey, Demirci Mehmet Efe ve Yörük Ali Efe gibi yerli halktan liderler komuta ediyordu. Bu parçaya göre Kuvâ-yı Millîye´nin özellikleri ile ilgili yorumlarınızı yazınız. 2. Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisinde 24 Nisan 1920´de yapılan toplantıda meclise bir önerge sundu. Bu önergede yer alan maddelerden biri şöyledir: Mecliste toplanan millî iradeyi, vatanın geleceğine egemen kılmak esastır. Önergede yer alan bu madde ile vurgulanmak istenen kavramı yazınız. Hıyanet-i Vataniye Kanunu´nun çıkarılma gerekçelerine ve kanunun uygulanma sürecine değinilir. 3. 29 Nisan 1920´de Meclis tarafından, ayaklananlarla mücadele etmek ve askerden kaçışları önlemek ama- cıyla Hıyanet-i Vataniye (vatana ihanet) Kanunu çıkarıldı. Bu Kanun´a göre meclise karşı söz, yazı ve ha- reketleriyle saldırıda bulunanlar ve ayaklananlar vatan haini sayıldı. Daha sonra suçluların yargılanması amacıyla üyeleri milletvekillerinden oluşan İstiklal Mahkemeleri kuruldu. Bu parçada Büyük Millet Meclisinin hangi yetkileri kullandığını yazınız.