Sor

Aşağıdakilerden hangisi Pazırık Halısı ile ilgili yanlış bir bilgidir?

llouyo25 29.01.2024 / 01:40
Soru
Aşağıdakilerden hangisi Pazırık Halısı ile ilgili yanlış bir bilgidir?
Eklenen Cevaplar
  ixjcwi08 25.02.2024 / 09:29 
#1
Selçuklu Dönemi’ne aittir.

Pazırık halısı, Sovyet Altayların Pazırık bölgesinde keşfedilen ve araştırmaları müteveffa Sovyet arkeolog Sergei Ivanovich Rudenko tarafından yapılan, Altayların M.Ö. 3. yüzyıla ait sakinlerinin bırakmış oldukları 40'a yakın beyler zümresine ait kurganlarda, zengin sanat eserleri gün ışığına kavuşturulmuştur. Bu buluntuların büyük bir kısmı hâlen Leningrad Ermitaj müzesinde teşhir edilmektedir.

Bu buluntular arasında menşei üzerinde en çok münâkaşa edilen ünlü "Pazırık Halısı" da görülmektedir. Beşinci bu en eski halısı bulunuşundan itibaren bir çeyrek asır geçmesine rağmen, şimdi de üzerinde en çok konuşulan bir arkeolojik eser olma vasfını taşımaktadır.

Kazıları idare eden Rukendo, bu 1.89x2 m ebatında bulunan, üzerinde biniciler, sığınlar ve hayâli yartıklardan griffon figürlerinin yer aldığı bu çok sık dokunmuş halının İran'ın Ahamenidler devrinde imâl edilerek Altaylara ihraç edildiği görüşünü ileriye sürmüştür[2].Halıda bir desimetre karede 3600 ilmek bulunmaktadır.

Cevap Ekle 💯
* Zorunlu
10000
8-7
Powered by Commentics
Benzer Sorular
El yazması kitaplarda metnin anlatımını kolaylaştırmak ve kitapları süslemek amacıyla yapılan, çok renkli, ince işlenmiş, küçük boyutlu resimleme sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi Batı'daki sanat akımlarından etkilenerek ortaya çıkan D Grubuna karşı toplumsal gerçekliliği savunan gruptur?
Türk izlenimcilerin önde gelen temsilcilerinden olan, Karda Yürüyen Adam, Hatay'ın Anavatana Hasreti gibi ilgi çekici resimleri olan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Ağrı Doğubayazıt'ta yapılan çok yüksek bir tepe üzerinde kartal yuvasını andıran saray aşağıdakilerden hangisidir?
Adını, dış cephesini kaplayan firuze renkli çinilerden alan ve Çelebi Mehmet için yapılan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Son Eklenen Testler