Sor

Aşağıdakilerden hangisi durum hikâyesinin özelliklerinden değildir?

vjanib 26.05.2023 / 18:14
Soru
Aşağıdakilerden hangisi durum hikâyesinin özelliklerinden değildir?
Eklenen Cevaplar
  dvvxvg 13.06.2023 / 18:24 
#1
Serim, düğüm, çözüm planına uyulur.

Durum hikâyesi, bir kişinin yaşadığı bir olayı anlatan bir metindir. Durum hikâyesi, olayın ne zaman, nerede, nasıl ve neden gerçekleştiğini açıkça anlatır ve olayın sonucunu da verir. Durum hikâyesi, gerçek yaşam örnekleriyle yazılabilir veya hayal ürünü olabilecek senaryolardan oluşturulabilir.

Örnek durum hikâyesi:

Salı günü, Maria yüksek okuluna giderken, yolda bir araba kazası geçirdi. Maria, okul otobüsüyle seyahat ediyordu ve otobüs şoförü, trafik ışıklarına uymayan bir araçtan dolayı çarpıştı. Otobüs şoförü ve Maria dışında, hiçbir yolcu yaralanmadı ancak otobüs büyük hasar gördü. Maria, yüksek okula geç gelirken, yaralı bir şekilde hastaneye götürüldü ve burada tedavi edildi. Maria'nın yaraları ciddi değildi ancak birkaç hafta boyunca okula gitmeyecekti.

Durum hikâyesinin özellikleri

Durum Hikayesi: Her hikâye olaya dayanmaz. Bu tür öykülerde merak öğesi ikinci plandadır. Yazar, bu öykülerde günlük hayattan bir kesit sunar veya bir insanlık durumunu anlatır. Okuyucuyu sarsan, çarpan, heyecana getiren bir anlatım sergilemez. Onun yerine Bu öykülerde kişisel ve sosyal düşünceler, duygu ve hayaller ön plana çıkar.

Durum öyküsü ünlü Rus edebiyatçı Anton Çehov tarafından geliştirildiği için bu tür öykülere "Çehov tarzı öykü' de denir.

Batı’da; Anton Çehov Türk edebiyatında; —Sait Faik Abasıyanık —Memduh Şevket Esendal

  1. Durum hikayelerinde varlıkların veya olayların durumu üzerinde durulur.
  2. Durum hikayelerine Çehov öncülük etmiştir.
  3. Durum hikayelerinde hikayenin giriş gelişme ve sonuç bölümleri belirgin değildir.
  4. Durum hikayelerinde hayattan bir kesit ele alınır.
  5. Durum hikayelerinde belli bir sondan söz edilemez.
  6. Durum hikayelerini okuyucu kendine göre yorumlar.
  7. Durum hikayelerinde bitmeyen son herkeste farklı bir çağrışım uyandırır.
Cevap Ekle 💯
* Zorunlu
10000
Atatürk kaç yılında doğmuştur?
Powered by Commentics
Benzer Sorular
Denizde ürperen dalgalar gibi,Alnında yeni bir çizgi var gibi,Uzaklaşan yıllar sana yâr gibi,Ömrün artık yazdan ayrılıp gider.Bu dizelerde işlenen konu aşağıdakilerden hangisidir?
I. KasideII. SoneIII. TürküIV. TerzarimaNumaralanmış nazım biçimlerinden hangileri Batı etkisinde gelişen Türk şiirine aittir?.
Bir yetim görünce döktür dişiniBozmaya çabala halkın işiniGünde yüz adamın vur kır dişiniBir yarayı sarmak için yeltenmeBu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
Bütün sevgilerimi atıp içimden,Varlığımı yalnız ona verdim ben,Elverir ki bir gün bana derindenTa derinden bir gün bana Gel! desinBu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisine aittir?
Aşağıdakilerden hangisi Karagöz oyununun tiplerinden değildir?

Son Eklenen Testler